Český průmysl i stavebnictví se propadají, čísla nevěstí nic dobrého

Statistiky české průmyslové výroby přinesly v červenci zklamání. Tuzemský průmysl meziročně poklesl o 2,8 %, oproti červnu 2023 oslabil o 2,6 procenta. Trh i ekonomové přitom počítali se slabým růstem.

Podle analytiků se potvrzuje, že je průmysl na sestupné trajektorii. „Po pěti měsících mírného a nepřesvědčivého růstu se domácí průmysl opět propadá,“ shrnuje ekonom Tomáš Volf.

Ilustrační fotografie | Herrndorff / Shutterstock.com

V červených číslech jsou po půl roce poprvé také český zahraniční obchod a tuzemské stavebnictví.

Klesají zahraniční i domácí poptávka

Za nízkým výkonem průmyslu stojí klesající domácí i zahraniční poptávka. Hodnota nových objednávek klesla o tři procenta, přičemž nové zakázky ze zahraničí šly dolů o 2,6 procenta a domácí o 3,8 procenta.

„Koulí na noze bylo tentokrát odvětví strojů a zařízení. Nové zakázky se zlepšily jen u automobilového průmyslu. Vlivem vyšší srovnávací meziroční základny v dalších měsících domácí průmysl nejspíš zůstane v červených číslech,“ odhaduje analytik.

Z významných průmyslových odvětví rostla v prvním letním měsíci pouze zmíněná automobilová výroba (o 0,4 %). Meziročně pak stoupla dokonce o více než 12,5 procenta.

Průmysl překvapil, v květnu přišel růst. Ekonomové ale optimismus brzdí

Strojírenství pokleslo oproti červnu o více než šest procent, výroba počítačů spadla o sedm a výroba elektrických zařízení o téměř dvě procenta. Volný pád zaznamenala výroba jiných dopravních prostředků (kromě automobilů). Ve srovnání s červnovými čísly se propadla o třetinu.

Meziročně klesala také výroba v odvětví základní kovy, chemickém průmyslu a nekovových minerálních výrobcích. A velmi špatně dopadla energetika (meziroční pokles o 15 %). Ve zpracovatelském průmyslu hlásí propad varovných 16 z 22 sledovaných odvětví.

Česko nespasí ani výroba automobilů

„Červencová čísla naplno odhalila duální vývoj průmyslu, který probíhá od konce loňského roku. Kladně k růstu průmyslu dominantně přispívá sektor automotive, zatímco většina dalších průmyslových odvětví víceméně stagnuje nebo klesá,“ popisuje analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. 

Produkce automobilů přitom podle něj nebude (s ohledem na vyšší srovnávací základnu z druhé půlky loňského roku) přispívat do celkových statistik tak kladně jako dosud. 

Výrobci očekávají těžký ale růstový rok, propouštění neplánují

„Žádné zázraky nelze očekávat od nových zakázek, které jsou v útlumu a je rovněž nepravděpodobné, že by se začala v dalších měsících výrazněji zlepšovat situace v dalších průmyslových odvětvích,“ dodává ekonom.

Exportérům hraje do karet slabší koruna

Českým průmyslovým exportérům přitom hraje do karet oslabující koruna. „Koruna za 24 euro byla naposledy koncem loňského roku. Zatímco v březnu a dubnu, kdy atakovala téměř až 23 korun za euro, byla pozice vývozců na zahraničních trzích velmi složitá, nyní se situace zlepšuje,“ připomíná Volf.

Po snížení základní úrokové sazby z aktuálních sedmi procent, které s klesající inflací plánuje Česká národní banka, bude koruna zřejmě dále oslabovat, přesto ekonomové růst průmyslu neočekávají.

Optimismu nepřidávají ani slabá čísla z Německa, kde by mohl nastat další úbytek zakázek. Na německé ekonomice je přitom Česko bytostně závislé.

Ilustrační fotografie

Nadějné vyhlídky? Letos nás čeká pokles

Český průmyslový sektor se podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Víta Hradila jednoduše nenachází v dobré kondici a ani výhled na nejbližší měsíce není růžový. 

„Zatímco ještě donedávna se zdálo, že by za celý letošní rok mohl průmysl oproti loňsku vykázat alespoň stagnaci, nyní se i toto jeví jako příliš ambiciózní cíl. Za úspěch bychom považovali spíše pokles v okolí dvou procent, přičemž nebýt solidní kondice automobilek, byl by celkový výsledek ještě dramaticky horší,“ domnívá se Hradil.

Nadějné vyhlídky nemá česká průmyslová výroba ani podle ekonoma Patrika Rožumberského: „Známky utlumené poptávky v tuzemsku i zahraničí zůstanou brzdou průmyslu i v dalších měsících. Na chmurném výhledu nic nemění ani poslední vývoj indexů PMI, který naznačuje, že aktivita ve zpracovatelském sektoru v Česku i eurozóně má již své dno zřejmě za sebou.“

Chmurné časy pro české stavebnictví

Pro nás jsou znepokojivé zejména narůstající problémy německé ekonomiky. MMF očekává, že Německo bude jedinou vyspělou ekonomikou na světě, která v letošním roce poklesne.

Petr Kymlička, ekonom

Ještě v horší situaci než průmysl může být tuzemské stavebnictví. To sice v červnu po čtyřech měsících propadu slabě vzrostlo, nicméně v červenci se stavební produkce meziročně opět propadla, a to o 2,1 %.

„Klesalo jak pozemní, tak inženýrské stavitelství. Pokles vydaných stavebních povolení dlouhodobě tlačí dolů drahé hypoteční úvěry, ty jsou však jen jedním z faktorů, které oživení ve stavebnictví brzdí,“ říká Petr Kymlička z poradenské skupiny Moore Czech Republic.

Povzbudivé zprávy nepřicházejí ani z okolních ekonomik. Hrubý domácí produkt Evropské unie totiž zůstal ve druhém čtvrtletí ve srovnání s předchozími třemi měsíci beze změny. V prvním čtvrtletí přitom vzrostl jen o 0,2 %, meziročně růst HDP zpomalil na 0,5 procenta.

Zahraniční obchod je letos v deficitu poprvé

Také tuzemský zahraniční obchod skončil letos v červenci ve schodku ve výši 5,9 miliard korun. To je opět výrazně horší výsledek, než který byl predikován trhem i odborníky.

ExportMag.cz: Design Centrum CzechTrade nabídlo novou podporu firmám

Podobně jako v předchozích měsících i v červenci bylo celkové saldo zahraničního obchodu ovlivněno především nižším schodkem obchodu s ropou a zemním plynem (o 23,3 miliard), přestože cena ropy od konce června rostla.

Negativně ovlivňoval bilanci zahraničního obchodu také obchod s elektřinou, který byl nižší o 6,8 miliardy, což je výraznější pokles oproti červnovému údaji (o 3,8 miliardy korun). Významný schodek byl zaznamenán také v obchodu s počítači, elektronickými a optickými přístroji (o 6,5 miliardy) a elektrickými zařízeními (o 1,8 miliardy korun).

Mezi rostoucí odvětví z hlediska významnějších položek vývozu patří podle generálního ředitele agentury na podporu obchodu CzechTrade Radomila Doležala segmenty automotive, stroje a zařízení a elektrická zařízení.

Podle Radomila Doležala potvrzují statistiky zahraničního obchodu za letošní červenec predikce CzechTrade, které zveřejnil po výsledcích z měsíce června.

V meziročním vyjádření klesl vývoz o 4 procenta na 318,8 miliardy a dovoz o 8,4 procenta na 324,7 miliard. Meziměsíčně klesly v červenci vývoz (o 3,6 %) i dovoz (o 1,4 %).

„Pokud se podíváme na červencová čísla z pohledu zemí, pokračuje meziroční pokles vývozu na Slovensko či do Rakouska a k nim se nyní bohužel přidalo i Německo, u kterého meziroční pokles činil 6,5 procenta. Pro náš vývozní výkon to není příznivé, vzhledem k tomu, že přibližně třetina veškerého českého exportu směřuje právě do Německa,“ prozrazuje Doležal.

Agentura aktuálně v tomto teritoriu posiluje podporu firmám otevřením druhé kanceláře CzechTrade v Mnichově. Pro český export není pozitivní zprávou ani meziroční pokles vývozu do celé EU a to o 4,5 %.

V rámci firemních strategií by své místo měl mít i design, který zvyšuje hodnotu produktu a stává se klíčovou součástí úspěchu firem v zahraničí. Proto v rámci naší agentury funguje Design Centrum CzechTrade

Radomil Doležal, CzechTrade

„Z větších zemí minimální růst vykazuje Itálie a Polsko a relativně pozitivní signál přináší i Velká Británie. Českým firmám pomáháme také s diverzifikací jejich byznysu mimo evropská teritoria – otevřeli jsme kancelář v Kataru, posílili jsme zastoupení v USA a plánujeme projekty v nové kanceláři na Filipínách,“ dodává Doležal.

jap

• Teritorium: Česká republika | Evropa
• Oblasti podnikání: Průmysl | Stavebnictví a stavební materiály

Doporučujeme