Chorvatsko vyhrálo turistickou sezonu ve Středomoří. Čechů přijelo půl milionu

V době koronaviru země zariskovala a na léto se otevřela turismu. Sázka se vyplatila. Nynější růst počtu nakažených v Chorvatsku souvisí s cestovním ruchem jen málo a země měla lepší sezonu než jiné středomořské státy. Přesto dosáhl počet turistů v Chorvatsku jen 40 procent loňské rekordní sezony.

Od konce srpna, kdy bývalo v Chorvatsku denně potvrzováno v průměru 300 covid-19 pozitivních osob, se počet postupně zvyšoval. Ve druhé polovině října byla evidována obvykle tisícovka potvrzených nově nakažených případů každý den. Z dat tedy vyplývá, že cestovní ruch měl na zdejší epidemiologickou situaci malý, až zanedbatelný vliv.

Nejčastějšími návštěvníky chorvatských pláží byli letos Němci, Slovinci, Poláci a Češi.

Aktuální zvýšení počtu nakažených nelze připisovat otevřeným hranicím ani poměrně vysokému počtu turistů. Také by nebylo správné konstatovat, že se z Chorvatska stala líheň nákazy, odkud se exportovala do dalších zemí světa. Státy neevidovaly větší počet osob, jež se nakazily během dovolené v Chorvatsku. Výjimkou mohou být jedině noční kluby na ostrově Pag a ve Splitu, které jinak kladný obraz chorvatského turismu poškozovaly.

Dubrovník trpí izolací, napravit to má nový most

Po srovnání s dalšími středomořskými destinacemi vyšlo Chorvatsko z letošní turistické sezony jako vítěz. Především díky dobré epidemiologické situaci na začátku léta, ale i pro svou výhodnou geografickou polohu a přiměřenou dojezdovou vzdálenost k hlavním městům ve střední Evropě. Daleké destinace, dostupné především letecky, byly ve velké nevýhodě. Chorvaté situaci využili a snažili se ze sezony vytěžit maximum. Například autem dosažitelná letoviska na severu Chorvatska (Istrie, Kvarner a oblast Zadaru) v srpnu hlásila počet turistů srovnatelný s rekordní sezonou 2019.

Naopak velký propad zaznamenává chorvatská exkláva – oblast Dubrovníku – která je hojně navštěvována letecky a plavebně a do níž se lze po silnici dostat jen přes území Bosny a Hercegoviny. Takto znevýhodněná destinace dosáhla jen 22 procent loňského výsledku. Ale i jí se blýská na lepší časy, protože probíhá stavba velkého mostu na poloostrov Pelješac, který má obejít zahraniční území a usnadnit tak Chorvatům i turistům cestu do Dubrovníku už v roce 2022.

Letos od ledna do září Chorvatsko navštívilo 511 tisíc Čechů oproti 779 tisícům za stejné období loňského roku.

Z Česka přijelo o třetinu méně turistů než loni

I přes v mezích možností pozitivní výsledek turistické sezony byl podle statistických údajů Chorvatského turistického sdružení (HTZ) počet návštěvníků v období od ledna do konce září jen na úrovni 40 procent jejich loňského počtu. Počet realizovaných nocí dosáhl poloviny loňského objemu.

Počet českých občanů a jejich nocí strávených na chorvatské straně Jadranu byl na úrovni 65 procent loňského roku. Celkem letos od ledna do září Chorvatsko navštívilo 511 tisíc Čechů oproti 779 tisícům za stejné období loňského roku. I letos Češi patřili se sedmiprocentním podílem mezi nejčastější návštěvníky. Nejvíce, téměř čtvrtinu všech návštěvníků, tvořili Němci. Na Slovince připadlo 15 procent a na Poláky devět procent. Největší propad počtu turistů nastal pro Chorvatsko u návštěvníků z Rakouska (o 70 procent) a Itálie (až o 80 procent).

Převzato z časopisu Export a podnikání, přílohy týdeníku Euro a měsíčníku Profit, vycházející ve spolupráci s agenturou CzechTrade a Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Autor článku: Alen Novosad, ředitel zahraniční kanceláře CzechTrade v Záhřebu.
Rubrika časopisu na euro.cz

• Teritorium: Chorvatsko
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Cestovní ruch, volný čas

Doporučujeme