Cleverfarm pomáhá Praze 2 s úsporou hektolitrů vody. Chytrou závlahu rozšiřuje městská část i do dalších parků

Narůstající nedostatek vodních zdrojů stal celosvětovým problémem. Městská část Praha 2 proto po úspěchu pilotního projektu ze sadů Bratří Čapků rozšiřuje chytré zavlažování o další městské lokace. Spotřebu vody tím sníží až o 56 %.

V rámci programu Udržitelná dvojka navázala už minulý rok Praha 2 spolupráci s českou technologickou firmou CleverFarm. Ta dodala městské části řešení, které z již existující závlahy udělalo závlahu chytrou. Od minulého roku monitoruje půdu a klima pomocí inteligentních IoT senzorů v sadech Bratří Čapků a automatizovaně spouští nutné množství závlahy na dálku. Praha 2 díky tomu ušetří hektolitry vody ročně a desetitisíce korun za elektrickou energii.

Cleverfarm pomáhá Praze 2 s úsporou hektolitrů vody. Chytrou závlahu rozšiřuje městská část i do dalších parků | AMSP ČR, Rok nových technologií 2022

Celý systém řídí jednotka, která umožňuje vzdáleně otvírat nebo zavírat ventily a ty pak zavlažují jednotlivé sekce. „Senzory umístěné pod povrchem země pracují na síti NB-IoT od Vodafonu, která má 100% pokrytí na území České republiky. Dostupnost signálu je i v prostředí, kde jiné technologie selhávají. Jde především o možnost sbírat data z podzemí nebo uzavřených prostor, jako jsou například různé skladovací haly a sklepní prostory, “ říká Jiří Zdražil, manažer internetu věcí ve Vodafonu.

Systémy zavlažují na různých místech různou měrou

U pilotního projektu klesla spotřeba vody o 56 %. Celý proces stojí na myšlence tzv. variabilního zavlažování. Standardní zavlažovací systémy se automaticky spouštějí v nastavených časových intervalech a zavlažují stále stejně, což vede k nevyváženému dávkování vody a celkové neefektivitě. Některé místa v parku proto trpěla suchem a o pár metrů dál, se stejnou měrou závlah, byla půda promočená.

Řešení od firmy CleverFarm, která je členem AMSP ČR, využívá na různých místech různou míru zavlažování. Jejich inteligentní systém monitoruje aktuální podmínky v půdě a ve vzduchu a zavlažování upravuje tak, aby se automaticky přizpůsobovalo naměřeným hodnotám. V letošním roce se tento inovativní systém zavádí i do Riegrových sadů, jednoho z nejnavštěvovanějších míst v Praze.

Ilustrační fotografie

Více o CleverFarm si přečtete v článku
Digitální farmaření. Český startup CleverFarm mění tradiční hospodaření

„Díky našemu řešení dosahuje úspora vody více než 50 % a kvalita městské zeleně je nesrovnatelně vyšší. Standardní zavlažovací systémy vedou k neefektivitě. Naše nastavení ideálního poměru je takřka nevídanou raritou,” uvádí Vojtěch Malina, výkonný ředitel společnosti.

Praha 2 investuje do zdravé budoucnosti

Kvalitní a udržovaná zeleň patří mezi nezanedbatelné přínosy chytrého hospodaření. Udržování parků a výsadba dřevin jsou elementy, které mají ekologický i estetický dopad a utváří kvalitu života. Obzvláště ve městech s vyšší populací. Zde ovšem investice do budoucna nekončí. Praha 2 se rozhodla i pro další kroky, které jdou ruku v ruce s environmentálním přínosem pro životní prostředí.

Soutěž Adapterra Awards oceňuje nejinspirativnější projekty reagující na změny klimatu. Letos se jich přihlásilo bezmála 70.

„Jako moderní a progresivní městská část plně podporujeme rozvoj moderních technologií, které pomáhají v péči o zeleň, veřejná prostranství a další nám svěřený majetek. Kromě chytrých závlah využíváme i další technologicky pokročilá řešení,” uvádí zastupitel městské části Prahy 2 Jan Recman, který je zodpovědný za chytrá řešení v rámci projektu Udržitelná dvojka. „Tato řešení spadají například do oblasti energetiky a nakládání s odpady, budování dobíjecích stanic pro elektromobily nebo instalace chytrých lamp. Pro Prahu 2 se jednoznačně jedná o investice, které se nám dle propočtů několikanásobně vrátí.“

Redakčně upravená tisková zpráva k projektu AMSP ČR Rok nových technologií 2022

Na webu Praha TV se podívejte na reportáž z června 2022
Chytré zavlažování zeleně v Praze 2 šetří vodu i energii.

Doporučujeme