Daňový balíček: Zrušení superhrubé mzdy i vyšší základní slevy

Výsledná podoba daňového balíčku vlády, kterou schválili před Vánocemi poslanci, obsahuje zrušení tzakzvané superhrubé mzdy a zavedení sazeb daně z příjmu fyzických osob 15 a 23 procent. Dále zvyšuje základní slevu na poplatníka na 27 840 korun v roce 2021 a na 30 840 korun v roce 2022.

Součástí balíku jsou i stravenkový paušál jako alternativní zaměstnanecký benefit pro až milion zaměstnanců, zrychlené odpisy hmotného majetku a další novinky. Prezident Miloš Zeman slíbil, že zákon nebude vetovat.

I pokud zákon vstoupí v platnost až po novém roce, je možné, že se (díky přechodným ustanovením) snížení daně z příjmů nebo vyšší základní sleva na poplatníka použijí zpětně, a to k 1. lednu 2021. Také změny v odpisech bude možné využít zpětně, a to i za celý rok 2020. Pro podnikatele to znamená, že budou moci tyto novinky uplatnit v daňovém přiznání za rok 2021, pokud se nepřihlásí k paušální dani.

Aby se předpis aplikoval už od 1. ledna, nesmí Miloš Zeman využít celou patnáctidenní lhůtu, kterou mu dává ústava pro vetování zákona. Prezident by na zákoně neměl ‚sedět‘ déle než týden. Pokud by byl zákon vyhlášen až 1. ledna a později, byl by účinný od 1. února, sdělil ovšem ústavní právník Jan Kysela

Děravý rozpočet

Snížení sazeb daně znamená propad rozpočtu na příjmové straně téměř o sto miliard korun. Předlohu proto nekritizovala jen opozice, ale i vládní ČSSD. Návrh nakonec prošel především za pomoci ODS.

Podle ministerstva financí znamená snížení zdanění práce pro cca 4,3 milionu zaměstnancům díky zrušení tzv. superhrubé mzdy a zavedení sazby 15 % ze mzdy hrubé. Zaměstnanci díky tomu od ledna 2021 odvedou na dani z příjmů o čtvrtinu méně. Zvýšená sazba 23 % fakticky nahradí stávající takzvanou solidární přirážku. Za rok 2020 ji ovšem podnikatelé s vysokými příjmy ještě platit budou.

 Vyšší sazba platí pro lidi s příjmy nad čtyřnásobkem průměrné hrubé mzdy, což pro příští rok odpovídá výši 141 764 korun. „Jedná se o revoluční snížení daní a lidem zůstanou v peněženkách tisíce korun měsíčně navíc,“ říká ministryně financí Alena Schillerová. Mnozí ekonomové ale varují před pádem Čeksa do dluhové pasti. Výrazné snížení příjmu státu totiž bude mít vliv i na veřejné rozpočty v příštích letech.

„Nesouhlasím s názorem ministryně financí, která prohlásila, že daňový balíček pomůže rozběhnout motor naší ekonomiky. Motorem naší ekonomiky jsou podnikatelé a především exportéři, kteří vytvářejí pracovní místa. Snížení daní zaměstnancům sice zvýší spotřebu domácností, ale ta bude z velké části směřována do importovaného zboží a částečně nahradí snížení výdajů vlády,“ myslí si daňový expert a partner V4 Group Michal Jelínek.

Dobrá zpráva pro živnostníky

Pro dorbné živnostníky je dobrou zprávou, že se zvyšuje základní sleva na poplatníka, která zůstávala stejná od dob Topolánkovy vlády. Z daní si tak mohou (místo nynějších 24 840 korun ročně) odečíst za rok 2021 27 840 a v roce 2022 už 30 840 korun.

OSVČ ale mohou zároveň už v roce 2021 využít výpod takzvané paušální daně, která znamaneá, že ti, kdo mají příjmy do milionu korun ročně, zaplatí na dani z příjmů jen 1200 korun měsíčně. Pokud podnikatelé nedosáhnou na takzvaný daňový bionus, v drtivé většině se jim paušální daň vyplartí a nekusjí řešit žáídné slevy ani daňové odpočty.

Zda se vám paušální daň vyplatí, si spočítejte na BusinessInfo.cz

Daňový balíček přináší také kompenzaci výpadku daňových příjmů samospráv. Zvýšení podílu na výnosu ze společných daní u krajů z 8,92 na 9,78 procenta a u obcí z 23,58 na 25,84 procent by jim mělo kompenzovat velkou část výpadku příjmů.

Nová legislativa ale není jen o snižování daně z příjmů. Zaměstnavatelům od ledna nabídne daňově zvýhodněný stravenkový paušál jako jednoduchou a levnou alternativu ke stravenkám. Obcím dává novou pravomoc zvyšovat místní koeficient daně z nemovitých věcí například v průmyslových oblastech.

Součástí zrušení odpisů u nehmotného majetku, zvýšení hranice pro povinné odpisování ze 40 na 80 tisíc korun a zavedení mimořádných zrychlených odpisů u hmotného majetku pořízeného v letech 2020 a 2021. Snížení sazby spotřební daně z nafty o 1 korunu na litr má podle vlády podpořit nejen dopravce, ale celý český průmysl.

Kompletní přehled opatření v daňovém balíčku

Dopad daňového balíčku po senátních úpravách na veřejné rozpočty je pro rok 2021 odhadován na -98,7 miliardy (z toho -87,5 miliardy na státní rozpočet, -8,1 na obce a -2,6 miliardy na kraje). Pro rok 2022 se predikuje ještě vyšší propad příjmů.

S využitím tiskové zprávy MF ČR

SPECIÁL: Daně z příjmů 2023

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Daně, účetnictví, pojištění

Doporučujeme