Dojení 2.0. DS Agro postavilo robotický kravín

Zapomeňte na to, jak jste si dosud vybavovali kravín. Místo toho si představte čistou a moderní halu, kde se krávy pohybují volně a obsluhují je roboti.

Přesně tak vypadá stáj, která vyrostla na kopci u podkrkonošské vesničky Bělá ležící u Staré Paky. Stojí za ní společnost DS Agro Libštát, spadající pod DS Holding a. s., kterou vede Josef Chuchlík. V čem dalším je tento kravín inovativní? A proč se firma, která už téměř 30 let podniká v dopravě, pustila do zemědělství?

Josef Chuchlík, DS Agro Libštát. Foto: AMSP ČR

Když vstoupíte do nové stáje v Bělé, překvapí vás naprostý klid. Sem tam zaslechnete jen spokojené bučení. Zvířata si občas dojdou k elektrickému drbadlu, které jim prokrví kůži a očistí srst. V hale není ani příliš velká tma, ani vás do očí nepálí intenzivní záření. „Je tu až 60% propustnost světla. Používáme i diodové lampy, jejichž svícení se automaticky mění během dne, aby kopírovalo denní světlo. Díky tomu si krávy můžou připadat jako pod širým nebem,“ vysvětluje Josef Chuchlík.

Přiblížit skotu venkovní prostředí lze i zvednutím částí jedné stěny. Stačí zmáčknout tlačítko a do haly začne proudit čerstvý vzduch. „Čím lépe se kráva bude cítit, tím bude zdravější a mléko kvalitnější. Celá stáj je postavena na zdraví zvířete.“

Krávy s chytrými obojky

V klasických kravínech se dojení často řídí podle lidí. V Bělé si ale ten vhodný moment krávy vybírají. „Na dojení si dobytek může zajít sám třikrát až čtyřikrát za den. Pohyb stáda je částečně řízen selekčními brankami, přes něž krávy procházejí ke krmení a dojení,“ popisuje Chuchlík. Skot má totiž na krku obojky s čipy – první zaměřuje lokaci zvířete, druhý jeho chování. Díky tomu lze odhalit, jestli kráva nemá nějaký problém, kvůli kterému neprojde brankou na dojení – třeba když nemůže stát. Chovatel pak tuto informaci dostane a může jít zvíře zkontrolovat. Stejně jako lidé používají chytré hodinky, mají krávy obojky s čipy, které dokážou zaznamenat jejich tělesnou kondici. Chovatelé tak mají o stádu perfektní přehled.

Česká inovace mění tradiční postupy v zemědělství

Když kráva přijde na dojení, robot už automaticky ví, co udělat. Umí si zapamatovat, jak vypadá vemeno konkrétní krávy – tvar totiž vyhodnocuje opticky pomocí kamery. „A jakmile daný struk přestane dojit, automaticky se odpojí. Ten, co má třeba ještě trochu mléka, zůstane přisátý. To je ideální pro zdraví zvířete i kvalitu mléka. Když se snažíte krávu dojit a ona už nemá mléko, bolí ji to.“ Následuje ošetření proti zánětu a dezinfekce vemena – i tu provádí robot. Pak přichází na řadu analýza mléka. „Než se odčerpá do společného tanku, vždy projde laborkou. Díky tomu dokážeme odhalit, jestli v mléku nejsou somatické buňky a zdali nemá kráva nějaký zdravotní problém.“

„Roboti nám šetří práci, zároveň však potřebujeme kvalifikovanější pracovníky než dřív. Nové technologie jsou pro mladé lidi zajímavé a můžou být dobrým argumentem, jak je přilákat do našeho oboru, který teď trpí nedostatkem pracovní síly,“ míní šéf DS Agro.

DS Agro Libštát

Společnost DS Agro Libštát byla založena v roce 2009. V podhůří Krkonoš dnes obhospodařuje spolu se sesterskou společností DS Agro Košťálov okolo 1 450 hektarů zemědělské půdy. Dbá na ekologický způsob hospodaření. V areálu v Bělé se používá bioplynová stanice a také odchytává dešťová voda. V budoucnu by měly na střechu haly přibýt i solární panely.

• Témata: Inovace a byznys
• Oblasti podnikání: Zemědělství a lesnictví

Doporučujeme