Firma a Živnostník roku: Na Pardubicku vyhrály interiérový design a výroba dílů

Společnost SOLEA CZ se zabývá výrobou plastových a kovových dílů a zaměstnává lidi s hendikepem. Živnostnice Lenka Bačová je interiérová designérka. To jsou letošní držitelé prestižního ocenění Firma roku 2022 a Živnostník roku 2022 Pardubického kraje.

V doprovodné kategorii MONETA Živnostník roku Srdcař, která v každém kraji oceňuje živnostníky, kteří dokázali překonat nejrůznější nástrahy podnikání, zvítězil vyučený kuchař František Rybka, který se věnuje gastronomii.

Lenka Bačová a Leoš Jiřele

Vítězný home staging

„Jsem interiérová designérka a zároveň profesionálka v oblasti home stagingu, což je dekorování nemovitostí k prodeji nebo pronájmu,“ říká vítězná živnostnice Lenka Bačová.

Navrhuje interiéry, „v nichž se zrcadlí osobitost a vášeň klienta.“ Komerční interiéry podle svých slov navrhuje tak, aby reprezentovaly značku, vizi a hodnoty firmy. Nabízí také osobní konzultace přímo v interiéru klienta, případně poradenství pro ty, kteří si chtějí navrhnout svůj interiér sami.

Inženýrka ekonomie Lenka Bačová si v roce 2017 splnila sen a vystudovala interiérový design. Od té doby navrhuje jedinečné interiéry profesionálně. Od začátku neměla nouzi o klienty, kteří chodí pouze na osobní doporučení. Zákazníky jsou lidé, kteří potřebují vybudovat nebo zrekonstruovat nový prostor. Ušetří si mnoho nervů a peněz při realizaci, která je i tak velice náročná.

Firma roku Ústecka vyrábí Priessnitzovy zábaly. Mezi živnostníky vyhrála pěstitelka levandulí

„Životní filozofií paní Bačové je, že domov je odrazem života jeho obyvatel, a proto radí svým zákazníkům, jak si svůj domov zpříjemnit. A tato filozofie jí přinesla řadu spokojených zákazníků,“ okomentoval za porotu vítězku Michal Šotola z MONETA Money Bank.

Druhé místo vybojovala Alice Pohanka věnující se mimoškolnímu vzdělávání dětí a mládeže. Třetí příčku obsadila Dominika Smoláková se svojí kompletní dárkovou službou.

Většina zaměstnanců jsou lidé s hendikepem

„Jsme výrobní firma s dvaadvacetiletou historií. Začínali jsme v prázdných pronajatých prostorech se třemi zaměstnanci, dnes máme více než 160 kmenových lidí. Tým tvoří ze 70 % lidé s hendikepem,“ říká předseda vítězné společnosti SOLEA CZ výrobní družstvo Leoš Jiřele.

Společnost vyrábí plastové a kovové díly zejména pro automobilový a elektrotechnický průmysl. Mezi používanými procesy najdeme vstřikování plastů, lisování a obrábění kovů, ruční a strojní montáže. V péči o zákazníky považuje za důležitou flexibilitu a otevřenost. Odlišuje se složitostí procesu, do kterého dokáže integrovat lidi s hendikepem. Paradoxně tím nekonkuruje dalším chráněným dílnám, ale firmám z běžného trhu práce.

Plánem do budoucna je nadále pracovat na dlouhodobé udržitelnosti společnosti. Toho prý lze dosáhnout jedině integrací lidí s hendikepem do složitějších výrobních procesů s vyšší přidanou hodnotou. SOLEA plánuje také další projekty s výrobou z plastového odpadu.

Na Královehradecku dominují podnikání doučování doma a ekofarma

„V každém případě oceňuji růst firmy za dobu její dvaadvacetileté historie, kdy se ze tří zaměstnanců rozrostla na více než 160 zaměstnanců. A i přes relativně složité odvětví oceňuji snahu dát šanci lidem s hendikepem, kteří v současné době tvoří přes dvě třetiny týmu,“ zhodnotil volbu Martin Kadečka, vedoucí prodeje osobních vozů Volkswagen ve společnosti Porsche Česká republika.

Druhé místo v hodnocení odborné poroty získala společnost EL-VY, která se věnuje výrobě, vývoji a montáži zdvihacích zařízení. Bronzovým umístěním se může pochlubit firma Rieter CZ, vývojář a výrobce textilních strojů.

Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží IBM Firma roku 2022 a MONETA Živnostník roku 2022 se uskuteční 8. prosince na pražském Žofíně.

„Aktuálně zažíváme velmi turbulentní období, které na nás klade mimořádné nároky. Týká se to všech oborů činností a všech, malých, středních i velkých podniků a živnostníků. Proto je jejich podpora ještě důležitější než jindy a my jsme velmi rádi za to, že můžeme být partnery soutěže, která pomáhá rozvoji podnikání ve všech koutech republiky. I my se na všech svých projektech snažíme využívat v nejvyšší možné míře spolupráce s místními dodavateli, a podporovat tak střední podnikání a živnostníky v celé České republice,“ sdělila vedoucí útvaru komunikace a marketingu Skupiny VINCI Construction CS, Iveta Štočková.

IBM Firma roku 2022 Pardubického kraje:

  • SOLEA CZ výrobní družstvo – výroba plastových a kovových dílů (Rybník)
  • EL-VY spol. s r.o. – vývoj, výroba a montáž zdvihacích zařízení (Chrudim)
  • Rieter CZ s.r.o. – vývoj a výroba textilních strojů (Ústí nad Orlicí)

MONETA Živnostník roku 2022 Pardubického kraje:

  • Lenka Bačová – interiérová designérka (Chrudim)
  • Alice Pohanka – mimoškolní vzdělávání dětí a mládeže (Chrudim)
  • Dominika Smoláková – kompletní dárková služba (Vysoké Mýto)

MONETA Živnostník roku Srdcař 2022 Pardubického kraje:

František Rybka – práce v gastronomii (Ústí nad Orlicí)

Medailonky vítězných firem

SOLEA CZ výrobní družstvo – Rybník
www.solea.cz

„Jsme výrobní firma s dvaadvacetiletou historií. Začínali jsme v prázdných pronajatých prostorech se třemi zaměstnanci, dnes máme více než 160 kmenových lidí. Tým tvoří ze 70 % lidé s hendikepem,“ říká předseda SOLEA CZ výrobní družstvo Leoš Jiřele. Družstvo vyrábí plastové a kovové díly zejména pro automobilový a elektrotechnický průmysl. Mezi používanými procesy najdeme vstřikování plastů, lisování a obrábění kovů, ruční a strojní montáže či tampoprint. V péči o zákazníky považuje společnost za důležitou flexibilitu a otevřenost. Odlišuje se složitostí procesu, do kterého dokáže integrovat lidi s hendikepem. Paradoxně tím si nekonkuruje dalším chráněným dílnám, ale firmám z běžného trhu práce. Plánem do budoucna je nadále pracovat na dlouhodobé udržitelnosti společnosti.

EL-VY spol. s r.o. – Chrudim
www.el-vy.cz

EL-VY vyrábí vyhrazená zdvihací zařízení (výtahy, autovýtahy, zvedací plošiny, atypická zařízení). Navazují na tradici strojírenské firmy Transporta Chrudim. Zákazníky jsou státní a polostátní korporace, developeři a architekti. Důležitý je pro společnost konstruktivní přístup k projektům. Zaměřuje se na komplikovaná zařízení. Inovace v řízení projektu či ve výrobě jsou přirozenou součástí práce. Za chloubu považuje společnost mega projekt lodního výtahu na Orlické přehradě. Firma má přibližně 50 zaměstnanců. Snaží se budovat firemní kulturu rodinného podniku a zapojuje zaměstnance do účasti na budování nové struktury. Mottem společnosti je: Český strojař nezná slovo nejde.

Rieter CZ s.r.o. – Ústí nad Orlicí
www.rieter.cz

Firma se zabývá vývojem a výrobou textilních strojů a jejich komponent. Dále poskytuje širokou škálu služeb včetně servisních. Je součástí švýcarského koncernu Rieter. Rieter CZ vznikl v roce 1994 privatizací tehdejšího státního podniku Elitex. Po třech letech restrukturalizace započal novou, úspěšnou moderní cestu svého rozvoje. Dnes jsou ve výrobcích, jež vyvíjejí a produkují v Ústí nad Orlicí, číslem jedna až dva v tržním podílu na světě a inovačním lídrem v příslušném segmentu trhu, tj. strojů pro přádelny. Zákazníky jsou přádelny nebo textilní konglomeráty, vyrábějící celé textilie, ale na počátku procesu mají též výrobu příze. Působí prakticky po celém světě. Nejvýznamnější inovací je takzvané tryskové předení, což je nejproduktivnější způsob předení. Zavádí na trh na vlastních strojích čidla, která hlídají průběh výroby příze a kvalitu vyráběné příze pro zákazníky. Zaměstnávají 675 pracovníků.

Trojice nejlepších živnostníků

Lenka Bačová – Chrudim
https://cz.linkedin.com/in/lenkabacova

Interiérová designérka a profesionálka v oblasti home stagingu, což je dekorování nemovitostí k prodeji nebo pronájmu. Navrhuje interiéry, „v nichž se zrcadlí osobitost a vášeň klienta“. Komerční interiéry navrhuje tak, aby reprezentovaly značku, vizi a hodnoty firmy. Nabízí také osobní konzultace přímo v interiéru klienta, poradenství pro ty, kteří si chtějí navrhnout svůj interiér sami. Od začátku neměla nouzi o klienty, kteří chodí pouze na osobní doporučení. Zákazníky jsou lidé, kteří potřebují vybudovat nebo zrekonstruovat nový prostor. Většinou již nějaký prostor v minulosti sami zařizovali a ověřili si, že je mnohem lepší svěřit své představy a požadavky profesionálům, kteří mají bohaté zkušenosti z oboru. Ušetří nervy, čas i peníze při realizaci, která je velice náročná sama o sobě.

Alice Pohanka – Chrudim
https://cz.linkedin.com/in/alice-pohanka

Nabízí rodičům, že jim odlehčí a vezme učení s dětmi na sebe. Doučuje všechny věkové kategorie dětí od prvňáčků po vysokoškoláky. Pomáhá hlavně s matematikou, chemií, fyzikou, českým, anglickým a německým jazykem, dějepisem a zeměpisem. Má specializované kurzy k přijímacím a maturitním zkouškám. Vysokoškolákům asistuje při přípravě na zápočty a zkoušky. Preferuje osobní doučování ve vlastních učebnách v Pardubicích a Hradci Králové, ale nabízí i on-line lekce. „Každý žák má svého lektora od začátku až do konce doučovacího kurzu. A každý rodič má od nás vždy zpětnou vazbu po odučené lekci, takže přesně ví, zda jeho syn či dcera na lekci byli, co probírali a jak si vedli,“ říká. V roce 2017 založila doučovací centrum v Pardubicích, v roce 2019 v Hradci Králové. Zákazníky jsou ve většině případů rodiče, kteří z různých důvodů hledají doučování pro své děti především kvůli velké pracovní vytíženosti. Aktuálně má 32 lektorů a lektorek.

Dominika Smoláková – Vysoké Mýto
https://cz.linkedin.com/in/dominika-smolakova

V rámci své služby pomáhá lidem s dárky. „Dárky vymýšlím, a pokud klienti chtějí, dárek za ně i koupím, zabalím a doručím k nim domů či do práce. Šetřím jim čas, ale hlavně jejich blízcí dostanou dárek, který jim vykouzlí úsměv na tváři,“ říká Smoláková. Došlo jí, že hodně lidí rádi dárky dává, ale neví si rady s nápadem. Sama s vymýšlením zase nikdy neměla problém, tak ji napadlo, že by z toho mohla udělat službu, se kterou by lidem ušetřila čas, ale zároveň by dávali a dostávali dárky, které budou pořádně promyšlené a potěší. Zákazníky jsou ženy, muži, studenti, bohatí lidé, ale také ti, kteří mají průměrné platy. Zkrátka všichni, kdo chtějí udělat svým blízkým radost. Je jediná v České republice se službou tohoto druhu. Každá pozitivní zpětná vazba je pro ni tou nejlepší odměnou.

Doporučujeme