Hlavní problém první týdny po Brexitu? Asi vznikne chaos na hranicích

Už 1. ledna 2021 skončí přechodné období a na vzájemné vztahy mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií v plné míře dopadnou důsledky Brexitu. A to bez ohledu na výsledky stále probíhajícího jednání a možného uzavření obchodní dohody, která by alespoň odvrátila zavedení cel a případných dalších netarifních bariér. Britský trh jednoduše přestane být vnitřním unijním trhem a obchodní vztahy, včetně pohybu zboží a služeb, se budou řídit odlišnými pravidly.

V době přípravy na Brexit bylo britské hospodářství zásadně ovlivněno omezením celosvětové ekonomiky v důsledku koronavirové pandemie. HDP se ve druhém čtvrtletí snížil o více než 15 procent v porovnáním s koncem minulého roku a jednalo se tak o největší pokles za posledních 65 let. Výsledky však byly lepší, než bylo predikováno ještě před několika měsíci, a třetí čtvrtletí 2020 přineslo další známky oživení.

Naději přispěl odchod zástupce tvrdé linie

Hlavním problémem pravděpodobně bude chaos na hraničních přechodech v prvních týdnech či měsících nového roku, zvláště pokud Británie vystoupí z EU bez dohody. Počítá se až s několikatýdenními prodlevami při proclení, což je zvláště pro dovozce čerstvých potravin nepřijatelné. Snad se ale bude jednat pouze o přechodný stav, procesy se postupem času přizpůsobí novému režimu a vzájemný obchod si svoji cestu najde. Naděje na uzavření obchodní dohody se částečně zvýšila i odchodem premiérova hlavního poradce Dominica Cummingse, který byl výrazným zastáncem takzvaného tvrdého Brexitu.

SPECIÁL: Brexit a podnikatelé

Neporazil nás Napoleon, neporazí nás Brusel, říkají Britové

Jak se tedy Velká Británie vyrovná se souběhem nepříznivých okolností spojených s Brexitem a pandemií covid-19? Britská ekonomika je stále šestá největší globálně (a druhá v Evropě), může těžit z velkého a bohatého domácího trhu i z historických obchodních vazeb v rámci Commonwelthu. Díky této síle lze předpokládat, že se s následky postupně vyrovná lépe, než by tomu bylo v případě menšího nebo slabšího subjektu.

V úvahu lze vzít i britskou hrdost a odhodlání překonávat vnější tlak a nepříznivé okolnosti. I když naprostá většina místní obchodní komunity vnímá Brexit negativně, někdy se zde při rozhovorech setkáváme s názorem „neporazil nás Napoleon ani Hitler, nezdolá nás ani Brusel“. Z těchto důvodů usuzujeme, že Velká Británie udrží svoji ekonomiku funkční, a i přes určité ztráty neutrpí její národní hospodářství žádné fatální následky. Proto zůstáváme mírnými optimisty, českým firmám budeme z Londýna nadále osobně nápomocni a budeme pokračovat v zasílání aktuálních informací a obchodních příležitostí.

Odkazy na aktuální informace týkající se Brexitu lze nalézt také na webových stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu.

Jiří Rak a František Klimt, zahraniční kancelář CzechTrade Velká Británie a Irsko

Doporučujeme