Humpolec obhajuje na Vysočině titul Město pro byznys

Vítězem letošního ročníku výzkumu Město pro byznys se v Kraji Vysočina stalo město Humpolec. Podnikatelské prostředí se dobře rozvíjí také ve Žďáru nad Sázavou a Velkém Meziříčí.

Srovnávací výzkum zpracovává již sedmnáctým rokem analytická agentura Datank a hodnotí v něm všech 205 obcí s rozšířenou působností v České republice a městské části Hlavního města Prahy. Regionální výsledky výzkumu jsou vyhlašovány na krajských setkáních Svazu měst a obcí ČR.

Zleva Martina Hostomská, Petr Machek a Alexandros Kaminaras | Město pro byznys

Humpolec uspěl v mystery testování

Humpolec se v rámci Kraje Vysočina může pochlubit velmi vysokým počtem ekonomických subjektů v přepočtu na 1000 obyvatel, stejně jako velmi vysokým počtem firem s více než 250 zaměstnanci ku celkovému počtu ekonomických subjektů. Podporou podnikání je rovněž dobrá dopravní dostupnost města. V Humpolci myslí na elektromobilitu, alespoň to dokládá nejvyšší počet dobíjecích stanic pro elektromobily v přepočtu na 100 firem.

Na v rámci regionu nejvyšší nárůst počtu obyvatel reaguje město adekvátně nejvyšším počtem dokončených bytů na 1000 obyvatel. Město vynakládá nadprůměrné finanční prostředky zejména do oblasti kultury a na vzdělávání. Radnici lze také pochválit za v rámci Kraje Vysočina podprůměrné náklady na dluhovou službu.

Starosta Humpolce Petr Machek | Město pro byznys

Velmi dobrého výsledku dosáhl Humpolec v testu elektronické komunikace, který ověřuje prostřednictvím fiktivních podnikatelských dotazů včasnost a kvalitu odpovědí ze strany živnostenských odborů.

„Já moc děkuji za Humpolec za ocenění. Mám z toho velkou radost. Město Humpolec má tu výhodu, že se nachází na strategickém místě v rámci republiky. Historicky je to průmyslové město, i když dnes se jedná spíše o transformaci. Průmyslové areály poskytují určité výzvy a potenciály pro podnikatele, kteří si v nich mohou plnit své sny. Možná proto to tak dobře funguje. Nicméně město Humpolec chce být správným partnerem pro podnikatele i pro obyvatele, protože je potřeba, aby poměr byl celkově vyrovnaný. Město Humpolec také čeká spousta investic do občanské vybavenosti a výdajů do infrastruktury,“ říká starosta Humpolce Petr Machek.

Ve Žďáru nad Sázavou přibývá podnikatelů, Velké Meziříčí umí čerpat dotace

Stříbrný Žďár nad Sázavou zaznamenává velmi vysoký nárůst počtu ekonomických subjektů. Město se může pochlubit velmi vysokým skóringem úředních hodin, tedy počtem hodin, během nichž si mohou podnikatelé, ale nejen oni, dojít vyřídit vše potřebné. Podnikatele jistě potěší v kraji nejnižší koeficient daně z nemovitosti. Finance směřuje radnice nadprůměrně do oblasti veřejné dopravy a sociální péče.

Třetí příčku obsadilo Velké Meziříčí, které zaznamenává v rámci kraje vysoký podíl kapitálových výdajů na celkových výdajích města a také vysoký podíl dotací na celkových příjmech. Velké Meziříčí má nejnižší index stáří, tedy poměr mezi lidmi staršími 65 ku lidem mladším 15 let, což je příslibem rozvoje podnikání i do budoucna. Vysoce nadprůměrného výsledku dosáhlo město v hodnocení webových stránek z pohledu podnikatele, který na nich nalezne v přehledné podobě vše potřebné pro komunikaci s veřejnou správou a mnoho dalších užitečných informací a odkazů.

Přečtěte si také základní informace o výzkumu

„Každoroční vyhlašování regionálních výsledků srovnávacího výzkumu Město pro byznys již tradičně patří do programu krajských setkání představitelů Svazu měst a obcí ČR se zástupci místních samospráv. Těší nás jejich zájem, se kterým prezentují svoje města jako moderní místa s širokou nabídkou podnikatelských aktivit. Pro ně samé je důležité i srovnání a srovnávání s podobně velkými sídly a sdílení dobré, ale i špatné praxe. Oceněná města jsou v každém kraji nositeli nových vizí a pokroku, který dokázala přetavit v moderní a život usnadňující projekty,“ říká předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl.

Celkové pořadí – Město pro byznys 2023 na Vysočině

  1. Humpolec
  2. Žďár nad Sázavou
  3. Velké Meziříčí
  4. Světlá nad Sázavou
  5. Jihlava
  6. Havlíčkův Brod
  7. Třebíč
  8. Náměšť nad Oslavou
  1. Nové Město na Moravě
  2. Pelhřimov
  3. Bystřice nad Pernštejnem
  4. Telč
  5. Moravské Budějovice
  6. Pacov
  7. Chotěboř

Srovnávací výzkum Město pro byznys již sedmnáctým rokem hodnotí podnikatelský potenciál měst a obcí v České republice. Detailnímu zkoumání jsou podrobena všechna města a obce s rozšířenou působností. Analytici agentury Datank, která za výzkumem stojí po datové stránce, dělí své hodnocení do dvou hlavních kategorií, podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. V rámci výzkumu jsou shrnuty všechny důležité informace a statistická data, která dále rozvíjejí diskuzi o vývoji podnikatelského prostředí v ČR. Pořadí se vyhodnocuje za jednotlivé kraje a také za celou republiku. Vyhlašovatelem výzkumu je týdeník Ekonom, partnerem Stavební skupina VINCI Construction CS, Svaz měst a obcí ČR a Centrum udržitelné budoucnosti.

Redakčně upravená tisková zpráva projektu Město pro byznys

• Teritorium: Česká republika | Vysočina kraj

Doporučujeme