Video + podcast

Jak na světových trzích nevyhazovat peníze. CzechTrade představil nové služby pro exportéry

Agentura CzechTrade představila nové služby a oznámila otevření dalších kanceláří. O tom, jak konkrétně mohou tyto služby vývozcům pomoct, a ve kterých zemích jim nově budou zástupci agentury k dispozici, jsme mluvili s Janem Kubatou, ředitelem sekce Služeb pro exportéry CzechTrade.

Obsah videa

Odkaz se otevře v novém okně na příslušném místě.

Zpět na začátek

To nejdůležitější, co v rozhovoru zaznělo

Agentura CzechTrade nedávno uspořádala tradiční Meeting Point, což je asi největší proexportní akce v České republice. Uskutečnila se v situaci, kdy už bylo známo, že výsledky exportu za loňský rok dosáhly rekordu. A to jak oproti roku 2021, tak oproti poslednímu „předcovidovému” roku 2019. Zároveň ale ekonomové vesměs očekávají, že v příštích měsících bude situace složitější.

Předpokládá se, že Česká republika spadne do recese, možná nás čeká pokles výroby či propouštění, i když je samozřejmě obtížné říct, v jaké míře to bude. Na dotaz, co Jan Kubata v příštích měsících očekává z hlediska signálů, které CzechTrade dostává od exportérů, odpověděl: 

„Především je potřeba smeknout před exportéry. To, co předvedli v roce 2022 za opravdu těžkých podmínek, což není pouze tragická situace na Ukrajině, ale i cena energií, inflace a další vlivy, z toho mám obrovskou radost. Samozřejmě rozumím proti argumentům, že je třeba také započítat inflaci, která onen pozitivní export, asi o 21 % vyšší, než byl v roce 2019, samozřejmě ovlivnila. Ale i když si ji odečtete, stále jsme v plusových číslech,” říká Jan Kubata. Je z toho podle něj vidět, že exportéři jsou pozitivně naladěni a že hledají cestu, jak se na trzích uplatnit. 

CzechTrade ve snaze vývozcům v nelehké situaci pomoct představil nové služby. První, nazvaná Design Trend Monitoring, vychází z toho, že dnes už je pro lidi důležitá nejen funkčnost výrobků, ale také to, jestli se jim líbí. „Design je nesmírně důležitá věc pro to, abyste na trhu byli úspěšní. I z toho důvodu v rámci naší agentury funguje Design centrum CzechTrade, které je otevřeným místem pro diskuzi s exportéry nad designem jejich výrobků a je současně místem, kde mohou dostat odbornou faktickou radu. Samotná služba Design Trend Monitoring funguje tak, že když má exportér zájem o konkrétní místo, teritorium či zemi, dostane v jejím rámci informace o designových trendech, které v dané zemi jsou, ať už je to tvar, barva nebo další aspekty,” vysvětluje Jan Kubata.

Význam designu z hlediska konkurenceschopnosti potvrzuje i druhá nová služba, která se jmenuje Tržní potenciál, design, inovace. „My se prostřednictvím této služby snažíme předejít případným problémům, které by mohly potkat výrobek nesplňující předpisy daného státu. V každé zemi totiž může platit regulace či předpis určující, jak má například vypadat obal, jakým způsobem má být popsán apod. Takových překážek může být mnoho, a právě v tomto smyslu bychom exportérům chtěli pomoct. Toto je vlastně určitá nadstavbová část naší standardní služby Ověření zájmu o výrobek. Jinak řečeno, pro klienta ověříme, jestli v rámci designu nebo designového produktu není něco, co by mohlo blokovat jeho úspěch na daném trhu,” doplňuje. Tyto služby jsou podle něj určené nejen výrobním, průmyslově zaměřeným firmám, ale třeba i řemeslníkům. A to od nejmenších až po ty největší firmy, byť hlavní skupinou klientů CzechTrade jsou především malí a střední podnikatelé. 

Na Meeting Pointu poradil CzechTrade s vývozem a designem víc než čtyřem stovkám firem

Agentura také v reakci na to, co se v posledních měsících děje na exportních trzích, otevírá nové zahraniční kanceláře. Je to samozřejmě i důsledek brutální války, kterou zahájilo Rusko na Ukrajině, i s pomocí Běloruska. Kanceláře v Moskvě a Jekatěrinburgu totiž CzechTrade uzavřel. „Není možné podporovat obchod s agresorem, který vraždí a dělá zvěrstva, to v 21. století asi nikdo z nás nečekal. Naši exportéři ovšem desítky let do Ruska dodávali, proto jsme museli hledat teritoria, kde by mohli svoje výrobky uplatnit,” popisuje ředitel Sekce služeb pro exportéry CzechTrade. 

Agentuře se poměrně rychle podařilo otevřít kancelář v gruzínském Tbilisi, a to přímo na velvyslanectví. Do země už také vyrážejí české podnikatelské mise a CzechTrade rovněž pomáhá firmám dostat se do Arménie. V oblasti mimo to fungují už zaběhlé kanceláře v Kazachstánu a v Ázerbájdžánu. V reakci na ztrátu výše zmíněných kanceláří pak agentura otevřela novou kancelář v Kataru, konkrétně v Dauhá, která funguje od loňského prosince. A letos v březnu byla slavnostně otevřena kancelář v americkém Austinu ve státě Texas ve Spojených státech. 

Otevření kanceláře v americkém Austinu

V závěru rozhovoru Jan Kubata zmínil také další novinku, a sice společnou regionální síť s agenturou CzechInvest, respektive novou přítomnost zástupců CzechTrade v této síti. Co podle něj přinese českým firmám? 

„CzechTrade je lídrem internacionalizace českých firem v zahraničí, ale abychom firmám byli blíže, dospěli jsme s naší sesterskou agenturou CzechInvest ke společnému projektu, a to je vytvoření právě této regionální konzultantské sítě v sedmi regionech České republiky. Z centra se budou obsluhovat vždy dva regiony, takže obsloužíme celou Českou republiku a budeme přitom využívat zázemí CzechInvestu, který nás bude hostit. Přítomnost sedmi pracovníků CzechTrade v jednotlivých regionech výrazně přispěje k efektivnímu propojení nabízených služeb ze strany CzechInvestu a následně CzechTradu v zahraničí.”

Martin Zika

Zpět na začátek

Přepis rozhovoru Martina Ziky s Janem Kubatou

Agentura CzechTrade představila nové služby a oznámila otevření dalších kanceláří. O tom, jak konkrétně mohou tyto služby vývozcům pomoct a ve kterých zemích jim nově budou zástupci agentury k dispozici, jsme mluvili s Janem Kubatou, ředitelem sekce služeb pro exportéry CzechTrade.

Martin Zika: Naše pozvání dnes přijal Jan Kubata, ředitel sekce služeb pro exportéry agentury CzechTrade. Vítejte, dobrý den.

Jan Kubata: Dobrý den.


MZ: Agentura CzechTrade má za sebou nedávno uskutečněný Meeting Point, což je jedna z největších exportních akcí v České republice. Jak z vašeho pohledu se letošní Meeting Point vydařil? Jak byste ho zhodnotil?

JK: Já bych dokonce řekl, že je to úplně největší proexportní akce v České republice a já ho mohu hodnotit pouze pozitivně. Ta čísla, které jsme měli už dva týdny před začátkem Meeting Pointu, ukazovala, jak naši exportéři mají velký zájem o konzultace s našimi zahraničními kancelářemi. A když si představíte, že jsme měli k dispozici přibližně 1450 konzultačních třicetiminutových spotů, konzultovalo 52 kanceláří a fakticky všechny spoty byly využity, tak je vidět, že tato akce je opravdu efektivní. My z toho máme velkou radost a jsme rádi, že čeští exportéři nachází cestu k CzechTradu a pochopili, že jim můžeme opravdu ve spoustě věcí velmi pomoct.


MZ: V jaké atmosféře Meeting Point probíhal? Ptám se na to, protože jsme se nedávno dozvěděli výsledky exportu za loňský rok, který byl rekordní jak oproti roku 2021, tak i proti poslednímu předcovidovému roku 2019. Nicméně v těch příštích měsících ta situace možná nebude tak jednoduchá. Čeká se, že Česká republika spadne do recese, možná nás čeká pokles výroby, propouštění, i když samozřejmě těžko říct, v jaké míře. Jak vy vidíte z hlediska signálů, které dostáváte od exportérů, ten vývoj v příštích měsících?

JK: Tak především je potřeba smeknout před exportéry. To, co předvedli v roce 2022 za těch opravdu těžkých podmínek, které doléhají na všechny z nás. Není to pouze ta tragická situace na Ukrajině, ale je to prostě cena energií, je to inflace, která velmi ovlivňuje vývoj, ale jsou to i další vlivy: dodavatelsko-odběratelské řetězce, včasné dodávky, Just-in-Time, materiálu, na který výrobci čekají. Mohli bychom se o tom bavit dlouho. Takže já z toho mám obrovskou radost. Samozřejmě rozumím těm protiargumentům, že je třeba také do toho právě započítat tu inflaci, takže ten pozitivní export, který je asi o 21 % vyšší, než byl v roce 2019, což byl ten předposlední předcovidový, tak je samozřejmě tou inflací ovlivněn. Ale i když si odečtete tu současnou inflaci, tak stále jsme v plusových číslech. A to mají moji hlubokou úctu a je vidět, že naši exportéři jsou pozitivně naladěni. Tak jsem se oslím můstkem dostal k tomu, že i náš Meeting Point byl ve velmi pozitivní atmosféře. Naši exportéři hledají cestu, jak se na trzích uplatnit, a my v CzechTradu děláme všechno pro to, abychom jim i v rámci třeba nových služeb poskytli co nejkvalitnější servis.


MZ: Vy jste teď čerstvě představili nové služby pro exportéry. Bylo by fajn, kdybychom si je tady přiblížili. Jedna z nich se jmenuje Design Trend Monitoring. Můžete říct, v čem ta služba spočívá?

JK: Myslím, že nám všem jako spotřebitelům je jasné, že když v dnešní době si jdeme něco koupit, a už nás to opravdu stojí hodně peněz, tak nekoukáme jenom na tu funkčnost, ale koukáme také, jestli se nám to líbí. Design je strašně důležitá věc, abyste na tom trhu, vedle samozřejmě kvality a včasných dodacích termínů a funkčnosti, byli úspěšní. Nás těší, že Design centrum CzechTrade je takovým maximálním otevřeným místem pro diskuzi s našimi exportéry nad designem jejich výrobků. A nejenom tím diskuzním místem, ale i faktickým místem, kde mohou dostat odbornou faktickou radu, včetně toho, že ten design je přizpůsoben technologickým možnostem samotné výroby. My máme 52 kanceláří po celém světě a samozřejmě designové trendy mohou být odlišné. Je třeba, aby, když exportér má zájem o konkrétní místo, o teritorium, o zemi, aby měl informace také o trendech, které v té dané zemi se předpokládají, jsou apod. To je náplní této první služby. To znamená monitorování designových trendů. Ať už je to tvar, ať už je to barva nebo další věci.


MZ: To znamená, že pokud bude mít exportér zájem o tuto službu, tak vy mu skutečně uděláte analýzu toho, jak to na tom trhu, o který má zájem, vypadá, na co by se měl možná zaměřit, aby právě ten design fungoval tak, jak jste před chvílí zmiňoval?

JK: Přesně tak. To je služba, s kterou by měl začít. Úplně na začátku, když uvažuje, že bude inovovat nebo přijde úplně s novým výrobkem tak, aby nedělal jenom tu technologickou, technickou a funkční část, ale aby už zároveň s tím řešil ten samotný design, tak, aby ušetřil peníze a aby byl úspěšný na tom trhu.


MZ: Já jsem se dočetl, že služba Design Trend Monitoring může být kombinovaná i se službou Kompas. Co to znamená?

JK: Ano. Kompas patří mezi služby, které jsme už zavedli před dvěma lety a jsou velmi úspěšné. My umožňujeme v té dané zemi propojit exportéra s profesionály. Ať už se to týká certifikací, recertifikací, daňového poradenství, real estate agentů apod., to znamená opravdu s lidmi, kteří pracují v tom daném oboru či sektoru, které ten exportér potřebuje využít. Samozřejmě k tomu patří i design. To znamená, že my v rámci Kompasu se budeme snažit pomoci při čerpání té služby Design Trend Monitoring je propojit opravdu s designovými studii, s profíky, kterým poradí přesně v tom teritoriu, co je pro ně zajímavé. Samozřejmě je to i finanční support, není to pouze rada. Služba Kompas v sobě obsahuje určitou finanční spoluúčast, ale i spoluúčast CzechTradu, tedy českého státu.


MZ: Význam designu v konkurenceschopnosti potvrzuje i druhá nová služba, která se jmenuje Tržní potenciál, design, inovace. Co to znamená? V čem spočívá?

JK: Víme, že dnes, když nebudete inovovat, tak nebudete mít na těch trzích vůbec šanci. My se v této službě snažíme předejít „haváriím“ exportéra na tom trhu, když tam přijde s výrobkem, který nebude splňovat předpisy té dané země. V každé zemi může být nějaká regulace nebo nějaký předpis, který bude určovat, jak má třeba obal vypadat, jakým způsobem má být popsán. Těch překážek tam může být prostě mnoho, a právě v tom smyslu my bychom v této službě exportérům chtěli pomoct. Když se podíváme potom úplně do detailu, tak je to vlastně taková nadstavbová část standardní služby Ověření zájmu o výrobek. To znamená, že je to něco, kdy my opravdu ověříme, jestli v rámci designu, designového produktu, není něco, co by potom mohlo blokovat úspěch výrobku na tom daném trhu.


MZ: Když to zjednoduším, tak pro firmu v tom mohou být především velké přínosy z hlediska nákladů, protože neudělají zbytečný krok, který by je mohl stát zbytečné výdaje atd., díky tomu, že jim identifikujete potenciální bariéry.

JK: To je znakem všech služeb CzechTradu: ochránit českého exportéra před zbytečnými výdaji. Poradit mu a ukázat mu tu správnou cestu. Vezměte si, že naši ředitelé v těch zemích žijí opravdu jako lidé, tak jako my tady v Čechách. Chodí nakupovat, mají děti ve školách apod., čili jsou s tím reálným životem v té dané lokalitě opravdu spjati a mohou velmi efektivně vedle své profese poradit i v těch lidských stránkách. A někdy je opravdu velkou pomocí i říct, že ten exportér není v tuto chvíli připraven na export, aby udělal ten a ten krok, vrátil se třeba k exportnímu vzdělávání, které máme. Udělal si nějakou studii proveditelnosti vstupu, měl jasno, co na tom trhu chce dělat. Protože když na ten trh vstoupí, tak ho to potom bude stát velké peníze a samozřejmě cílem je, aby ty peníze se vrátily zpátky a byl tam zisk. Chyby v zahraničí mohou být opravdu velmi drahé a my se snažíme, aby tam žádné nebyly a abychom ukázali tu nejlepší a nejrychlejší cestu k úspěšným obchodům.


MZ: Jakým typům firem jsou tyto služby určené? Předpokládám, že jsou to firmy výrobní, průmyslově zaměřené.

JK: Bezesporu, ale jsou to i řemeslníci, je to řemeslná výroba. CzechTrade samozřejmě pracuje s celým spektrem firem. Od těch nejmenších až po ty největší. Ale to hlavní gró našich klientů se skládá z malých a středních podnikatelů. Také Asociace malých a středních podniků je naším velkým partnerem, samozřejmě vedle dalších, vedle Svazu průmyslu, Hospodářské komory a dalších, se kterými velmi intenzivně spolupracujeme, protože servis státu je určen pro všechny exportéry.


MZ: Czechtrade také v reakci na to, co se v posledních měsících děje na exportních trzích, otevírá nové zahraniční kanceláře. Pojďme zmínit, v jakých zemích a proč zrovna tam.

JK: My jsme museli samozřejmě reagovat na tu válku, kterou přineslo Rusko na Ukrajinu, samozřejmě s pomocí i Běloruska, a museli jsme uzavřít kanceláře. Prostě není možné podporovat obchod s agresorem, který vraždí a dělá zvěrstva. V 21. století je to prostě úplně nepředstavitelné a v našem století to asi nikdo z nás nečekal. My jsme uzavřeli kanceláře v Jekatěrinburgu a v Moskvě, ale protože samozřejmě je jasné, že naši exportéři desítky let dodávali do Ruska, tak jsme museli hledat teritoria, kde by mohli uplatnit ty svoje výrobky. Čili pomoci jim v tom překonat ten příkop, který se najednou vytvořil, aby mohli ty svoje výrobky uplatňovat. Proto se nám podařilo poměrně velmi rychle v Gruzii otevřít kancelář v Tbilisi, kde sedíme přímo na velvyslanectví. Velmi intenzivně spolupracujeme s tamním panem velvyslancem a již dnes máme velkou radost, že podnikatelské mise vyjíždí do Gruzie a z Gruzie také pomáháme firmám se dostat do Arménie. Dále máme samozřejmě kanceláře v Kazachstánu a v Ázerbájdžánu, kde ty kanceláře jsou i zaběhlé. To znamená, že se tam samozřejmě okamžitě zvýšila poptávka po našich službách, ale my jsme i zároveň reagovali na tu ztrátu těch dvou kanceláří a podařilo se nám otevřít kancelář v Kataru, v Dauhá, která funguje od loňského roku, od prosince. A teď v březnu bude slavnostní otevření naší kanceláře v americkém Austinu, respektive tedy v Texasu, ve Spojených státech. Má to všechno svoji logiku. My jsme moc rádi, že můžeme naše služby nabízet i v těchto nových kancelářích.


MZ: Když se bavíme o novinkách, které CzechTrade představil, pojďme zmínit ještě to, o čem se mluvilo už vloni na podzim na summitu, kde se diskutovalo o problémech českých exportérů, a to je společná regionální síť s agenturou CzechInvest, respektive nová přítomnost zástupců CzechTrade v této společné síti. Můžete zmínit, o co jde a co to přinese českým firmám?

JK: CzechTrade je ze své podstaty otevřen z České republiky ven. Takto to stojí v našich zřizovacích listinách. My jsme lídrem internacionalizace českých firem v zahraničí, ale abychom těm firmám byli blíže, tak jsme velmi rádi, že naší sesterskou agenturou CzechInvest jsme dospěli ke společnému projektu, a to je vytvoření regionální konzultantské sítě v sedmi regionech České republiky. Vždycky se z toho centra budou obsluhovat dva regiony, takže obsloužíme celou Českou republiku a budeme využívat zázemí CzechInvestu. Ten nás tam bude hostit a my budeme mít sedm pracovníků v jednotlivých regionech, což velmi přispěje k efektivnímu propojení nabízených služeb ze strany CzechInvestu a následně CzechTradu v zahraničí.


MZ: Takže to bude v podstatě takové předkolo, než firmy vyrazí opravdu do zahraničí na diskusi se zástupci zahraničních kanceláří, tak tady si budou moci udělat první diskuze, první konzultace.

JK: Slouží to i pro nás, že budeme blíž firmám. Přece jenom z Prahy do Ostravy to není tak blízko a není možné jezdit každý den. To znamená, je dobře, že tam někoho CzechTrade bude mít. My si zároveň budeme moci velmi dobře mapovat novou scénu, nové startupy, inovativní firmy v těch jednotlivých krajích, což samozřejmě je také pro nás obtížné. Tady můžeme velmi intenzivně spolupracovat s agenturou CzechInvest, která má ty kraje velmi dobře zmapované a myslím, že právě proto ty dvě agentury jsou takto nastaveny. Abychom podnikatelům nabídli celý vějíř tak, aby to pro ně bylo to nejlepší, co mohou od obou dvou agentur získat. Tento projekt samozřejmě navazuje na už fungující služby v zahraničí, kde několik kanceláří CzechInvestu vykonává služby CzechTradu a zároveň asi 12 kanceláří CzechTradu vykonává služby agendy CzechInvestu v rámci té startupové scény, technologických inovací apod. Když vidíme, že to jde v zahraničí, proč by to nešlo doma? Jde to a my z toho máme radost. Myslím, že ta práce a spolupráce se bude dále prohlubovat i v rámci nové technologické inkubace, Národního plánu obnovy a dalších věcí, které chceme maximálně společně využít ve prospěch českých exportérů.


MZ: Děkuji vám za rozhovor.

JK: Děkuji za pozvání.

Zpět na začátek

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme