Julie Havlová (CzechTrade): S expanzí do Rakouska neotálejte. Komunikace s firmami se může rychle zhoršit

Současná situace se v Rakousku v souvislosti s koronavirem zhoršuje, podobně jako v ostatních evropských zemích.

Co se aktuálně v zemi děje a jaký to má dopad na export do Rakouska? O tom jsme si povídali s Julií Havlovou, ředitelkou zahraniční kanceláře CzechTrade ve Vídni.

Martin Zika: Co se aktuálně v zemi děje?

Julie Havlová: Aktuálně se nám situace bohužel zhoršuje. Vlastně podobně jako v ostatních evropských zemích. Momentálně tady přibývá něco kolem 800 nakažených denně, a zhruba z toho polovina je ve Vídni, takže z toho důvodu už Vídeň byla zařazená má seznam rizikových oblastí ze strany třeba Švýcarska, Německa, nově i Dánska, Belgie. Je možné to bude ještě rozrůstat, takže i kancléř Sebastian Kurz už otevřeně hovoří o tom, že druhá vlna je tady a v souvislosti s tím se začaly postupně zpřísňovat protipandemická opatření, takže znovu jsou omezená potkávání lidí. Dnes zrovna aktuálně bylo nově omezeno na pouze deset osob. Byla rozšířena povinnost nošení roušek. Tady v Rakousku se nosily roušky i přes léto v supermarketech a MHD, nově to zase ve všech veřejných uzavřených prostorech.


MZ: Ovlivňují ta opatření nějakým způsobem podnikání, byznys nebo tam se zatím neprojevuje?

JH: Projevilo se to určitě. Myslím si, že podobně jako ostatních evropských zemích. Od té poloviny března zhruba do poloviny dubna tady byl taky celkový lockdown, takže většina firem fungovala jenom částečně. Lidé byli vlastně na kurzarbeitu nebo byli na home officu, takže komunikace s nimi byla velmi složitá, ne-li nemožná. Vzájemnému rozvoji nových kontaktů nebo partnerství to nijak nenahrávalo a v současnosti se předpovídá, že HDP letos klesne asi o 7 % s tím, že v příštím roce by měl následovat trhu kolem 4,5 %, ale je to trošku věštění z křišťálové koule. Opravdu nikdo neví, jak se ta situace teď na konci roku vyvine.

Ilustrační obrázek

MZ: Rozumím. Jakým způsobem to zasahuje do té současnosti? Pokud by teď se na vás obrátil český exportér s nějakým cílem o něco pokusit v Rakousku. Co byste mu doporučila s ohledem na ta opatření, která teď v Rakousku začínají zavádět? Jak teď v podstatě v Rakousku obchodovat?

JH: Zrovna v tuto chvíli bych řekla, že je takový klid před bouří. Zatím ještě firmy fungují, zatím ještě je možné se k nim dovolat. Jsou přístupní na osobní setkání. Zatím to všechno ještě jde, ale zase otázka je, jak to bude do budoucna. Obáváme toho, že zase firmy zavedou home office a že ta komunikace bude složitější, takže pokud se sem chce nějaká forma dostat, tak rozhodně bych s tím neotálela a snažila se sem co nejdříve proniknout.

Pravidelně aktualizované informace o současné situaci v Rakousku

• Teritorium: Rakousko
• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme