Kompenzace kvůli covidu: S jejich vyřizováním pomáhají kraje i obce

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) spolupracuje s kraji, městy a obcemi při vyřizování covid dotací. Samosprávy pomáhají státu například s administrací třetí výzvy z programu COVID – Nájemné. Vyřizování žádostí by tak mělo být rychlejší a efektivnější.

Ve zmíněném programu COVID – Nájemné je možné žádat o podporu do 8. dubna, okruh těch, co mají na kompenzace nárok, je přitom širší než dřív.

Aby doba vyřízení žádosti byla co nejkratší a lidé měli potřebné finance co nejdřív na účtech, zapojili se také pracovníci samospráv z regionů napříč celou Českou republikou, připomíná ministerstvo.

Koronavirus a podnikatelé. Kde hledat pomoc?

Olomouc ukazuje ostatním cestu

„Prostřednictvím agentury CzechInvest jsme se obrátili na města a obce s prosbou o pomoc při administraci žádostí o kompenzace v kontextu s koronavirem. Jako první se nabídl olomoucký magistrát, vyčlenil několik pracovníků, kteří budou kontrolovat náležitosti zaslaných žádostí. Jsem za to velmi rád a těší mě, že Olomouc následují další města z krajů napříč Českou republikou. Za to jim patří velký dík,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Olomouc byla vůbec prvním městem, které na žádost o pomoc z CzechInvestu reagovalo, přidávají se municipality i z jiných regionů jako je Středočeský, Liberecký, Ústecký či přímo Olomoucký kraj a města z dané oblasti. Svaz měst a obcí ČR iniciativu měst v době epidemie covid-19 vítá.

Služba občanům: Neztrácejte naději

„Chápeme tento vstřícný krok nejen jako výpomoc Ministerstvu průmyslu a obchodu, ale zejména jako další službu našim občanům, kteří prožívají těžkou dobu. Chceme je podpořit, aby neztráceli naději. Naše samosprávy si uvědomují, jak potřební pro zdravý vývoj každé obce, každého města živnostníci jsou. Jsme všichni na jedné lodi, pokud si nebudeme podávat navzájem pomocné ruce, doplatíme na to všichni,“ říká předseda Svazu měst a obcí ČR a starosta Kyjova František Lukl.

„Vnímám to jako možnost, jak zrychlit zpracovávání žádostí, tak aby se podpora k podnikatelům dostala co nejdřív, to je teď důležité. Jako samospráva nemáme moc možností, jak je podpořit. Proto jsme taky spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu a CzechInvestem přijali jako první město v republice,“ dodává primátor Olomouce Miroslav Žbánek.

„Vzhledem k množství podávaných žádostí, a tím prodlužující se délce administrace, jsme se rozhodli požádat kolegyně a kolegy ze samospráv, zda by případné volnější kapacity neposkytli. Jsem velmi rád, že prosbu vyslyšeli a spolupráce funguje výborně,“ popisuje generální ředitel CzechInvestu Patrik Reichl.

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme