Konec intervencí pomůže exportérům. Všem ale zdražuje benzin a nafta

Oficiální ukončení intervenčního režimu na obranu koruny, který oznámila Česká národní banka, prospěje vývozcům. Kvůli oslabující koruně ale zároveň skokově zdražují pohonné hmoty.

Měla to být jen formalita. Guvernér České národní banky Aleš Michl minulý týden oznámil, že banka oficiálně ukončuje intervence na obranu silné koruny. „Berte to čistě jako formální krok k ukončení intervenčního režimu z května 2022 v rámci transparentnosti naší měnové politiky,“ komentoval rozhodnutí bankovní rady guvernér Michl.

Oslabování koruny prodraží i subdodávky a dovoz materiálů ze zahraničí.

Banka nemusela na obranu silné koruny reálně intervenovat už od podzimu loňského roku. Česká měna si totiž držela silnou úroveň sama, jen na základě tržních faktorů. Oznámení o ukončení intervencí tedy nemělo de facto nic změnit. Trh ale na oznámení zareagoval po svém: Skokově oslabila česká koruna, když se v minulých dnech kurz podíval až na hranici 24,30 koruny za euro.

Silná koruna nás za půl rok připravila o 116 miliard, říkají exportéři

Jako vždy při rázném oslabení měny, pro některé podniky to bude přítěží, jiná část byznysu naopak oslabení vítá.

To platí pro exportéry, kteří v posledním roce opakovaně kritizovali, že jim příliš silná koruna krátila výnosy v zahraničí a snižovala cenovou konkurenceschopnost na zahraničních trzích. „Za první pololetí tak ve srovnání s minulým rokem přišli exportéři vlivem silnější koruny o 116 miliard korun,“ vyčíslil místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

Exportérům podle něj současné oslabování české měny, které začalo už na jaře, hraje do karet. „Od dubna oslabila již o korunu vůči euru, tedy o čtyři procenta. Ale i tak je o 50 haléřů za euro silnější, než loni na začátku srpna,“ uvádí Otto Daněk. Jinak řečeno, většina exportérů se nebude zlobit, pokud bude měna v druhé půli letošního roku ještě dále oslabovat, což také předpokládá velká část analytiků.

Jak se v pololetí vyvíjí zahraniční obchod

Nafta podražila za jediný týden o víc než tři koruny na litru

Rubem oslabující korunové mince je ale pro většinu firem skokové zdražení pohonných hmot. Na počátku srpna se totiž souběžně setkalo několik faktorů, které v úhrnu znamenají zdražení nafty prakticky ze dne na den o několik korun.

Oslabování koruny tak situaci…nasadilo korunu. Právě náklady na naftu patří k podstatným výdajům mnoha firem, zejména těch působících v dopravě, logistice, maloobchodu nebo stavebnictví. Jen za první srpnový týden přitom vzrostla průměrná cena nafty v České republice o 3,30 koruny za litr nad hranici 36,50 kč. „Hlavním důvodem uvedeného zdražení je pochopitelně zvýšení spotřební daně z motorové nafty k 1. srpnu, k němuž z letošního pohledu došlo v ten takřka nejméně vhodný okamžik. Cena ropy na světových trzích se totiž blíží k úrovni maxim letošního roku, podobně jako cena velkoobchodně prodávané nafty na komoditní burze v Rotterdamu,“ uvedl analytik Lukáš Kovanda.

„Koruna vůči dolaru navíc v posledním zhruba týdnu oslabila nad svůj letošní průměrný kurz vůči americké měně, v níž se ropa i paliva v Rotterdamu obchodují, což jen dále stupňuje tlak na růst cen u českých čerpacích stanic,“ dodal Kovanda. Výrazně zdražuje i benzin. Toho se sice netýká změna ve výši spotřební daně, přesto ale vlivem dalších faktorů jen za první srpnový týden zdražil zhruba o korunu na průměrnou cenu 39,20 koruny za litr.

Do zdražení nafty se promítlo oslabení koruny, změna spotřební daně i zdražení ropy.

Podle Kovandy využili situace i prodejci. „Část čerpacích stanic v ČR a dalších článků v řetězci zajištění dodávek pohonných hmot využívá tohoto poměrně mimořádného, nepřehledného souběhu okolností a mediálního „haló“ kolem zvýšení spotřební daně k alespoň přechodnému navýšení vlastní marže,“ míní analytik.

Inflace meziměsíčně dál roste. Kdy se růst cen zastaví?

Cena benzinu může atakovat 40 korun za litr

Petr Lajsek ze společnosti Purple Trading si všímá, že cena ropy roste už šest týdnů za sebou. „Ropa brent postupně atakuje maxima z dosavadního průběhu roku 2023. Další růst způsobilo oznámení Saúdské Arábie o prodloužení dobrovolných těžebních omezení o jeden milion barelů denně do září… Svůj ropný export v září omezí i Rusko, tentokrát o 300 tisíc barelů denně,“ uvádí Petr Lajsek.

Podle něj hrozí, že cenový růst bude pokračovat. „Výhled na další dny bohužel nehovoří příliš pozitivně. Do pohonných hmot se bude dále promítat růst cen na burze v Rotterdamu a další oslabení očekáváme i u české koruny. Vyšší tempo růstu bude patrně čekat opět naftu, která může v průměru zdražit i na 38 korun za litr ještě do konce prázdnin. Benzin pak bude atakovat průměrnou cenu kolem 40 korun za litr,“ odhaduje analytik.

(tos)

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Analýzy a statistiky
• Oblasti podnikání: Automobilový průmysl

Doporučujeme