Koronavirus: Začala 2. vlna uvolnění mimořádných opatření

Provozovny až do 2 500 metrů prodejní plochy s výjimkou těch v nákupních centrech, posilovny, fitness centra a tělocvičny bez možnosti využívat šatny a sprchy a také autoškoly či zoologické a botanické zahrady s výjimkou uzavřených pavilonů. To i některá další zařízení se dnes otevírají v rámci 2. vlny uvolnění podnikatelských a dalších činnosti. Na základě příznivého vývoje pandemie koronaviru o tom rozhodla vláda.

Od pondělí 27. dubna také platí, že na konzultace, klinickou a praktickou výuku a praxi na vysoké škole či do vysokoškolské knihovny mohou začít individuálně chodit i studenti nižších ročníků. Podrobnosti o aktuální tj. 2. vlně uvolnění podnikatelských a dalších činností jsou k dispozici v letáku (ke stažení níže).

Už od pátku 24. dubna se přitom zmírnila pravidla pro pohyb a pobyt na veřejnosti, pohyb venku a při sportování je omezen na nanejvýš desetičlenné skupiny (pokud nejde o rodinné příslušníky či výkon profese) a lidé si musí od sebe udržovat alespoň dvoumetrový odstup. Věřící se také mohou zúčastnit bohoslužeb, pokud jich v kostele či sboru není více než patnáct najednou a dodržují se stanovená hygienická pravidla. Povolena je i spolková činnost, které se nesmí účastnit najednou více než deset osob.

Od pondělí se také mění pravidla pro překračování státních hranic:

  • Okruh cizinců, kteří mohou vstoupit do ČR, se rozšířil o občany EU, kteří přijíždějí za účelem výkonu ekonomické činnosti nebo jako studenti vysokých škol ze zemí EU.
  • Pro české občany a cizince s trvalým pobytem nově platí, že buď při návratu do ČR předloží potvrzení o negativním testu na COVID-19, nebo půjdou do karantény.
  • Podrobnosti a potřebné formuláře.  

Další informace hledejte na www.businessinfo.cz/koronavirus

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Maloobchod | Obchod | Služby

Doporučujeme