MMR už může vyplácet peníze v programu COVID-Ubytování II

Evropská komise vydala souhlas s finanční podporou v programu COVID – Ubytování II. Podle Ministerstva pro místní rozvoj ČR (MMR) se budou od 8. dubna schvalovat dotace pro první stovky žadatelů.

Už první den mají být schváleny dotace pro 900 majitelů hromadných ubytovacích zařízení. V dalších dnech budou podle MMR počty schválených žádostí narůstat.

„Souhlasné rozhodnutí Evropské komise je dobrá zpráva pro nás všechny. Vše máme připraveno k proplácení žádostí, které jsou už zpracované tak, aby peníze dorazily k hoteliérům co nejdříve. Chápeme složitou situaci, v níž se ubytovací zařízení ocitla, takže začínáme hned zítra (8.4.). Individuální ubytovací zařízení již proplácíme, stejně tak podporu z programu COVID-Školy v přírodě,“ sděluje ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

COVID-Ubytování: Dotační program funguje

Na základě četných žádostí Ministerstvo pro místní rozvoj prodloužilo výzvu COVID – Ubytování II do 29. dubna tak, aby měli všichni uchazeči dostatek času žádost podat. Zároveň se podpora rozšířila o chatové osady a kempy.

Pomoc dál putuje i českým lázním

MMR také vyhlásilo další výzvu pro přijímání žádostí od lázeňských zařízení k proplacení slev na pobyty v roce 2021. K dispozici je aktuálně 744 milionů korun. Lázeňské pobyty jsou v rámci dotačního titulu COVID – Lázně zvýhodněné celý rok (od 1. ledna do 31. prosince 2021).

„Díky tomu, že jsme získali notifikaci od Evropské komise, můžeme úspěšný dotační titul prodloužit až do konce letošního roku. COVID – Lázně zachránil spoustu pracovních míst a přispívá k zachování lázeňských míst a léčebně rehabilitační péče, což je jeho hlavní cíl. Věřím, že se nám podaří ztráty lázní minimalizovat. Vloni díky podpoře v programu přicestovalo do lázní ve třetím čtvrtletí více návštěvníků než v roce 2019. V momentě, kdy to epidemiologická situace umožní a bude možno realizovat pobyty, dotační titul se znovu naplno rozběhne. Podpora se vztahuje na pobyty od 1. 1. do 31. 12. 2021,“ říká ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Vouchery do lázní mohou lidé využít do konce roku 2021.

Finanční pomoc a podpora pro podnikatele

Podmínky se výrazně neliší od první výzvy programu vyhlášené v roce 2020. Zájemci naleznou voucher na webu Kudyznudy.cz. Vygenerovaný poukaz předloží při objednávce pobytu.

Sleva je 4 000 korun na dospělou osobu a pobyt v délce nejméně šesti nocí při zakoupení minimálně pěti léčebně rehabilitačních procedur. „Naším programem Covid – Lázně podporujeme pobyty samoplátců v českých lázních. Dotace bude sloužit ke kompenzaci slev, které lázně na pobyty poskytují. K podpoře jsme i v tomto případě obdrželi souhlasné rozhodnutí Evropské komise,“ sděluje MMR v tiskové zprávě.

S využitím tiskových zpráv MMR

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Cestovní ruch, volný čas

Doporučujeme