Německé firmy začaly dobrovolně testovat zaměstnance. Odbory chtějí, aby to bylo povinné

Spolková vláda minulý týden apelovala na všechny zaměstnavatele, aby začali dobrovolně testovat své zaměstnance. Testování vidí jako nutnost pro další otevření ekonomiky a jako most k očkování větší části populace.

Například velký zaměstnavatel, obchodní skupina Rewe Group (spadají pod ní maloobchodní řetězce Rewe, Penny, toom Baumarkt), již oznámila, že chce co nejdříve nabídnout bezplatné testy pro samotestování všem svým 250 tisícům zaměstnancům v Německu.

Zaměstnance otestuje i Volkswagen nebo Henkel

Podobně i koncern Volkswagen chce nejpozději od dubna začít testovat minimálně jednou týdně své zaměstnance. K tomuto dobrovolnému závazku se přihlásily i hospodářské svazy a Německý sněm obchodních a průmyslových komor (DIHK). Naopak odbory toto rozhodnutí kritizují s tím, že testování by mělo být pro všechny zaměstnance, kteří nejsou na home office, povinné a hradit by ho měli zaměstnavatelé.

Průvodce samotestováním ve firmách v ČR

To německá fima Henkel, které v zemi zaměstnává zhruba osm tisíc lidí a centrálu má v Düssedorfu, plánuje všem administrativním pracovníkům, kteří jsou nyní povinně na home office, v polovině března poslat domů set s pěti testy pro samotestování. Před návštěvou kanceláře bude povinnost se doma otestovat.

Rychlotesty pro občany nejsou k dostání

S ohledem na dobrovolnost testování zatím od zaměstnavatelů nezní kritika ohledně nedostatku testů. Vlnu kritiky naopak schytalo vládní rozhodnutí, v rámci kterého má od uplynulého pondělí každý občan v Německu právo jednou týdně na bezplatný rychlotest. Tyto testy nebyly téměř nikde k dispozici. Jak řekla zdravotní sestřička jedné z düsseldorfských ordinací, „tyto testy existují čistě jen teoreticky“. Prakticky by se ale situace měla změnit v následujících dvou až třech týdnech.

Adam Jareš, ředitel regionálního centra CzechTrade v Düssedorfu

Též k tématu:
Testování na koronavirus ve firmách startuje, zatím ho nezvládají ani některé nemocnice
Největší operace v dějinách testování. České podniky bojují s nedostatkem testů

• Témata: Koronavirus svět
• Oblasti podnikání: Automobilový průmysl

Doporučujeme