Nezaměstnanost v Česku zatím stagnuje, mohla by narůst na čtyři procenta

V listopadu 2022 přibylo v České republice minimum lidí, kteří nemají práci. Nezaměstnanost zůstala jako v říjnu na 3,5 procenta. Loni v listopadu bylo bez zaměstnání 3,3 procenta Čechů.

 Statistiky zveřejnil Úřad práce ČR. Ačkoli je Česko v Evropské unii stále premiantem (podle dat Eurostatu 2,1 %), ekonomové předpokládají, že bude nezaměstnaných v dalších měsících přibývat.

Ilustrační fotografie

Ze strany zaměstnavatelů přetrvává zájem o zaměstnance převážně v technických a dělnických profesích. Dlouhodobá poptávka je po kvalifikovaných řemeslnících. 

„Postupně se rozjíždí zimní turistická sezóna, aktuálně bez jakýchkoli omezení kvůli pandemii. Zaměstnavatelé proto hledají krátkodobé zaměstnance například na provoz vleků, do pohostinství nebo třeba instruktory lyžování,“ říká generální ředitel ÚP ČR Viktor Najmon.

Volná místa vs. lidé bez práce. Nůžky se svírají

Úřad práce ČR evidoval k 30. listopadu celkem 257 187 uchazečů o zaměstnání (o 1 395 více než v předchozím měsíci a o 11 638 méně než loni v listopadu). Volných pracovních míst je v tuzemsku přes 290 tisíc a mírně jich ubývá.

„Že se nezaměstnanost zásadním způsobem nezvyšuje, je v této složité době velmi dobrou zprávou. I meziroční nárůst je poměrně zanedbatelný, nemluvě o tom, že Česká republika má stále zcela nejnižší nezaměstnanost v celé Evropské unii. Firmy navíc poptávají nové pracovníky. To je dnes velmi důležité,“ komentuje poslední čísla ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Bez práce jsou také mnozí Ukrajinci, kteří utekli do Česka před ruskou agresí.  Podle dostupných zdrojů získalo v Česku od vypuknutí konfliktu do konce listopadu práci více než 163 tisíc občanů Ukrajiny s dočasnou ochranou (zhruba tři čtvrtiny z nich jsou ženy). Někteří se nicméně vrátili zpět domů nebo ze zaměstnání odešli.

Ke konci předchozího měsíce pracovalo na území ČR 99 644 Ukrajinců s udělenou dočasnou ochranou. Podle Úřadu práce ČR byli nejčastěji zaměstnáni jako montážní dělníci nebo pomocníci ve stavebnictví, výrobě a dopravě či jako obsluha strojů a zařízení. V určitých oblastech tak zaměstnavatelé díky tomu získali pracovní sílu, které nutně potřebují.

Nezaměstnanost v září vzrostla o desetinu procentního bodu. Pracovní trh pokračuje v postupném ochlazování

Ukončení sezonních prací nezaměstnanost zvýší

Lidí bez práce by mělo na počátku příštího roku přibývat, a to zejména v souvislosti s útlumem sezonních prací.

Před Vánocemi přitom firmy hledají brigádníky, ať už jde o prodejce ve stáncích, pracovníky ve skladech, e-shopech, řidiče na rozvoz zboží či ostrahu v obchodech.

„Vzhledem k tomu, že zaměstnavatelé hledají brigádníky zejména prostřednictvím svých zaměstnanců, sociálních sítí nebo internetových portálů, objevují se tyto nabídky v evidenci ÚP ČR v menší míře,“ připouští Úřad práce ČR.

Situace na trhu práce se bude odvíjet také od průběhu válečného konfliktu na Ukrajině, počtu nově evidovaných uchazečů o zaměstnání (zejména z Ukrajiny) a dopadů energetické krize na zaměstnavatele.

Nezaměstnanost stagnovala. Přesáhne 4 procenta?

Podle ekonomů je pozitivním překvapením, že se tuzemská nezaměstnanost stále drží na hodnotách kolem 3,5 procenta, v dalších měsících bude ale pravděpodobně atakovat čtyřprocentní hranici.

„Vzhledem k aktuální napjaté ekonomické situaci tak lze hodnotit pozitivně, že nedošlo k nárůstu. K němu ovšem podle nás nevyhnutelně dojde v nadcházejících měsících, počínaje prosincem,“ myslí si analytik společnosti Cyrrus Vít Hradil.

Důvěra v ekonomiku mezi podnikateli dále klesá

„Ke standardnímu útlumu sezonních prací s příchodem zimy se k němu tentokrát pravděpodobně přidá i nevyhnutelná rezignace části českých firem, které se potýkají s ochlazováním poptávky a růstem nákladů,“ dodává Hradil.

Mezi průmyslovými podniky podle aktuálního šetření Českého statistického úřadu navíc narostl podíl těch, které očekávají pokles zaměstnanosti, na hodnoty naposledy zaznamenané během druhé vlny pandemie na podzim roku 2020 a během recese z roku 2013.

Situace pak bude podle ekonoma eskalovat na přelomu roku: „Konec roku tradičně představuje příležitost pro neprodloužení pracovních kontraktů, k čemuž se přidá náraz části firem na vyšší ceny energií.“

Hradil se stejně jako Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, domnívá, že by mělo být na počátku příštího roku bez práce kolem čtyř procent Čechů.

Jak se propadne ekonomika během recese…

„Pro nejbližší měsíce očekáváme na trhu práce přece jen zvýšený pohyb. V první fázi se nejspíš projeví opatrnost podniků při otvírání nových pozic, což bude tlačit nezaměstnanost mírně nahoru. Počet volných míst přitom bude setrvale klesat,“ popisuje Pavel Sobíšek.

Zda se tento trend v dalších měsících roku 2023 potvrdí, bude podle analytika záviset na tom, jak hluboko se propadne ekonomika během nastupující recese.

Obavy o budoucí vývoj zakázek a celé ekonomiky pošlou mnoho lidí na úřady práce

Tomáš Volf, ekonom

„Pravděpodobnější se nám nicméně stále zdá jen mírná reakce trhu práce. Podíl nezaměstnaných by v takovém případě měl kulminovat v únoru v rozpětí 4,0% až 4,5%,“ očekává Sobíšek.

Volných míst je v zemi nadále víc než nezaměstnaných, byť se v listopadu nůžky mírně přivřely. „Z regionálního pohledu se zdá, že poptávka po pracovní síle drží hlavně v okolí větších měst. Zajímavým postřehem je v posledních měsících mírné zvýšení počtu lidí, kteří dobrovolně odcházejí z evidence Úřadu práce, a to zřejmě do pracovní neaktivity,“ připomíná ještě ekonom.

Méně optimistický je ekonom Tomáš Volf. „Sledujeme nebezpečně se přibližující dvě zásadní hodnoty. Počet volných míst dlouhodobě klesá a v listopadu jich bylo téměř 292 tisíc, ale lidí bez z práce pomalu přibývá až na listopadových 257 tisíc,“ připojuje.

Podle jeho slov bude tento trend pokračovat vlivem nižšího zájmu o sezónní práce, ale především z toho důvodu, že koncem roku skončí úvazky na dobu určitou a zaměstnavatelé by je nemuseli chtít prodloužit. Obavy o budoucí vývoj zakázek a celé ekonomiky pošlou mnoho lidí na úřady práce, myslí si Volf.

jap

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme