Opatření se uvolňují: Otevřou se řemeslné provozovny či farmářské trhy

Řadu mimořádných opatření musela přijmout vláda proto, aby ochránila zdraví obyvatel ohrožené pandemií koronaviru. Na základě aktuální situace je možné začít přísná pravidla uvolňovat. Má k tomu docházet postupně v pěti vlnách, první bude účinná už od pondělí 20. dubna 2020. Otevřít se tak budou moct provozovny řemesel a příbuzných oborů, farmářské trhy i další tržiště, autobazary a autosalóny. Také se budou moct konat venkovní tréninky profesionálních sportovců, a to s vyloučením veřejnosti, a malé svatby. Vše za přesně stanovených podmínek.

U všech nově otevřených provozoven budou platit stejná pravidla jako u zařízení, která byla otevřena už dřív. Tedy: lidé budou muset udržovat mezi sebou vzdálenost alespoň dva metry. Na místě bude muset být dostupná dezinfekce rukou, personál bude muset mít rukavice, které na vyžádání bude třeba poskytnout i zákazníkovi. Nadále samozřejmě platí také ochrana horních cest dýchacích (roušky, respirátory aj.), a to jak ze strany provozovatele, tak zákazníka.

„Při uvolňování obchodů a služeb klíčovou roli hrají stanoviska epidemiologů. Nemůžeme dopustit, aby se nám koronavirus, který ve srovnání s jinými státy zvládáme lépe, rozjel. Na druhé straně nelze mít zavřené obchody a služby věčně, už nyní je nouzový stav pro řadu podnikatelů a živnostníků otázkou holého přežití. Snažíme se to vybalancovat, nastavit restrikce a uvolnění rozumně a v rovnováze. Nepopírám, že je to složité, světová pandemie koronaviru je totiž pro všechny zcela novou zkušeností,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „V příštím týdnu budeme vyhodnocovat Velikonoce a bude-li dobrý trend pokračovat, navrhnu rychlejší uvolňování restrikcí.“ 

Traveller70 / Shutterstock.com

Mezi řemesla s provozovnou a příbuzné obory, které se od pondělí otevřou, patří například švadlena, kameník, fotograf, obuvník, švec, sklář, tiskař či psí salóny. Kompletní přehled profesí je součástí letáku, který Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví (MZ) připravilo. „Co se týče podnikání, platí dříve zmiňována preventivní doporučení pro všechny provozovny, určité specifické požadavky se týkají trhů – například nejsou možné ochutnávky či sportovišť – mj. se nesmí používat společné šatny. Na povolených malých svatbách do 10 lidí musí mít všichni až na novomanžele roušky,“ upřesňuje ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Podrobné informace včetně nového letáku jsou k dispozici na www.mpo.cz a http://koronavirus.mzcr.cz.  

Další informace hledejte na www.businessinfo.cz/koronavirus

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Maloobchod | Obchod | Služby

Doporučujeme