QI GROUP: Z kanceláře bez telefonu vyšplhali na IT Olymp

Bratři Melzerovi začali v oboru IT podnikat brzy po revoluci. Jejich firma sídlila v malém rodinném domku, za zákazníky vyráželi na kole. Dnes má QI GROUP, a.s. stovky spokojených klientů, kterým nabízí jeden z nejpropracovanějších ERP systémů v Česku. Loni v prosinci uspěli v soutěži Rodinná firma roku.

V areálu firmy Tokoz, která ve Žďáru nad Sázavou vyrábí už sto let visací zámky, je živo i v prosinci 2020.  Vládní restrikce zastavily v Česku služby a obchod, výroba ale běží dál. Jedinou viditelnou změnou oproti běžnému stavu jsou roušky na obličejích mužů a žen u strojů a ponků. Epidemie covid-19 ovšem zhatila firmě nejen velkolepé oslavy stého výročí založení, ale navíc ji loni připravila o miliony na tržbách.

Majitel Vladimír Chládek říká, že Tokoz už se z covidové krize vzpamatoval. Zároveň připouští, že by byly ztráty ještě citelnější bez komplexního podnikového informačního systému QI, který výrobci ušetří každý rok miliony korun. Před deseti lety mu ho “ušila na míru“ společnost bratří Melzerů DC Concept (nedávno přejmenovaná na QI GROUP).

V progresivních firmách dnes informační systémy (ERP) řídí a integrují pomocí softwaru všechny její činnosti – plánování, výrobu, skladové zásoby, nákup, prodej, docházku zaměstnanců, marketing i účetnictví.

„Informační systém QI do sebe obrazně řečeno nasává všechny informace související s chodem firmy a pak je využívá k jejímu efektivnímu provozu. Jeho důležitou vlastností je komplexnost, to znamená, že sám dokáže spravovat a řídit celý podnik,“ zdůrazňuje spoluzakladatel a majitel QI GROUP Jiří Melzer.

Cesta k prosperitě a stovkám spokojených zákazníků ale nebyla pro bratry Melzerovi, kteří stáli u zrodu „Centrálního mozku firmy“, jednoduchá.

Za zákazníky na kole

Melzerovi se pro podnikání v mladém oboru informačních technologií rozhodli hned po revoluci. V dřevních dobách IT nicméně se svým byznysem vstupovali na tenký led. Rodinnou firmu založili v roce 1990 v Čechovicích u Prostějova a zpočátku ji provozovali v rodinném domě dokonce bez pevného telefonního připojení, na jehož zřízení se tehdy čekalo i několik let.

„Mobily ještě neexistovaly, a tak nám spojení se zákazníky obstarávala naše sedmdesátiletá maminka, která měla pevnou linku u sebe doma na opačném konci vesnice. Dělala nám firemního kurýra a její časté rychlé jízdy na kole z jednoho konce vesnice na druhý a zpět jí vynesly přezdívku „Stíhačka“. I my jsme zpočátku jezdili k zákazníkům na kolech,“ popisuje pionýrské doby dobývání trhu Jiří Melzer.

Podnikání se rozrůstalo pomalu. Šlo o nekonečnou zkoušku trpělivosti, přesto zaměstnanci i zákazníci pomalu přibývali. Proto Melzerovi zakoupili v polovině 90. let starší domek v Prostějově a zrekonstruovali jej na nové firemní sídlo.

Prvním jejich produktem byl už v 90. letech informační systém PROFI na platformě MS-DOS. Zákazníci si jej oblíbili (získali jich stovky), a firma si postupně mohla otevřít pobočky v Brně,  Praze a Českých Budějovicích.

Rovnou do slepé uličky

„S příchodem operačního systému Windows a technologií databázových serverů se objevily nové možnosti, jak zvýšit výkon, spolehlivost a uživatelskou přívětivost systému. První pokus vytvořit na této bázi něco nového byl však neúspěšný a roční práci pěti lidí jsme museli vyhodit do koše. Ukázalo se, že klasickými metodami není možné systém vyvinout. Ocitli jsme se ve slepé uličce,“ popisuje Jiří Melzer.

Díky zkušenostem s vývojem a distribucí PROFI a poučení se z chyb se ale v týmu zrodily nové  nápady, které zásadně ovlivnily směřování firmy.

„Týkaly se unikátního způsobu uložení dat, vestavěného vývojového nástroje pro tvorbu aplikací a následné úpravy systému u zákazníka, organizace partnerské sítě a také marketingu. Na základě těchto nápadů jsme začali vyvíjet nový informační systém QI a budovat spolupracující partnerskou síť,“ říká jednatel.

Hic sunt leones: Velké dobrodružství začíná

Opět ale vstupovali na neprobádané území a jak Melzerovi připouštějí, riziko neúspěchu bylo tehdy značné.

„Pro vývoj nového systému jsme založili společnost DC Concept a. s., půjčili si téměř 20 milionů na vysoký úrok a pustili se do realizace projektu, který z dnešního pohledu hodnotím jako čiré bláznovství. Bylo tady obrovské riziko, že se nám to nepodaří a skončíme ve „vězení pro dlužníky“,“ popisuje jednatel firmy.

Za mřížemi ani v dluhové pasti ale neskončili. Naopak otevřeli si dveře k budoucí prosperitě.

„První funkční prototyp QI jsme s nadšením nainstalovali u prvního zákazníka. Systém sice fungoval, ale byl pomalý a značně chybový. Uživatelé se s ním dost trápili, a to až tak, že temperamentnější z nich ve vzteku lámali klávesnice o hranu stolu. Byla to studená sprcha, ale nevzdali jsme to. Postupně jsme odstranili všechny závady a systém zrychlili natolik, že další pokusy již byly úspěšné,“ dodává Jiří Melzer.

Začaly se projevovat nesporné výhody jejich řešení, prodej se rozběhl a podařilo se splatit astronomické dluhy.

Přišly i další úspěchy v podobě nominací na Křišťálový disk Invexu či první místo v žebříčku TOP 100 Vendors amerického časopisu IT Week. Od dob, kdy v roce 2001 získalo QI svého prvního zákazníka, sbírá firma jeden vavřín za druhým: Ocenění „Firma roku“, zmíněné zařazení do žebříčku IT Week, úspěšný průnik na slovenský trh. V prosinci 2020 pak získali Melzerovi třetí místo v kategorii Malá firma v populární soutěži Rodinná firma roku.

Výhody partnerské spolupráce

„Naše akciová společnost je od samého začátku postavena na myšlence partnerské spolupráce při vývoji a nasazování QI. Proto věnujeme budování této sítě mimořádnou pozornost. Postupně se k nám přidala řada partnerů včetně společnosti Compeko Brezno, která provedla lokalizaci QI pro Slovensko a zahájila zde prodej i budování partnerské sítě. Nyní máme 37 aktivních partnerů v České republice a na Slovensku,“ shrnuje Jiří Melzer.

V současné době má společnost asi pět desítek vlastních zaměstnanců a mnoho externích spolupracovníků, kteří se podílejí na vývoji systému a podpoře partnerské sítě. Denně usedá k obrazovkám počítačů se systémem přibližně 35 000 uživatelů.

„Můžeme říci, že podpora našich procesů konečně vypadá jako z 21. století. Systém nám zajistil vyšší produktivitu práce, radikální snížení úrovně chybovosti a vyšší efektivitu výroby. V průběhu let naší spolupráce jsme ho navíc ještě vylepšili, například o sledování skutečných nákladů a efektivity zakázek, což v sériové výrobě není až tak obvyklé,“ říká majitel TOKOZ, a.s. Vladimír Chládek

Za velkou konkurenční výhodu považují Melzerovi flexibilitu QI danou vestavěným vývojovým nástrojem QI Builder, kterým skutečně dokážou přesně přizpůsobit systém potřebám klienta. „Do projektu QI je standardně zapojeno vedle našich vlastních zaměstnanců i několik stovek IT specialistů pracujících u našich partnerů,“ dodává.

QI dnes využívá téměř tisícovka firem a organizací v různých oborech činnosti. „Jsou to například různé typy výrobních organizací, projekční firmy, vodárenské společnosti, nemocnice a mnoho dalších. K našim zákazníkům patří například SOR Libchavy vyrábějící autobusy, A. W. se svými Olomouckými tvarůžky nebo největší český výrobce visacích zámků TOKOZ,“ vypočítává jednatel.

Rodinné podnikání na rozcestí

„Pokud netáhnete za jeden provaz, může se stát rodinný byznys katastrofou. To ale není náš případ,“ říká jednatel společnosti QI GROUP, a.s. Jiří Melzer.

V Česku nastává období, kdy většina zakladatelů rodinných firem předává podnik svým následovníkům. Někteří si ale nástupce nevychovají a podnik musejí prodat do cizích rukou. Uvažovali byste vy někdy o prodeji firmy?

My máme to štěstí, že máme nástupce, kteří chtějí firmu dále rozvíjet.

Kdo z rodiny ve firmě pracuje? Jaké jsou podle vás výhody a naopak nevýhody rodinného podnikání?

V současné době máme v obou firmách (Melzer a QI GROUP) cca 100 zaměstnanců, kromě mne zde pracuje manželka, synové, dcera, švagrová a její syn. Pokud příslušníci rodiny táhnou za jeden provaz, je to výhoda. Pokud ne, může to být naopak úplná katastrofa.

Vláda poslední dobou deklarovala stále větší podporu rodinnému podnikání, definice rodinného podniku se objevila v zákoně… Změnil se podle vás přístup státu k rodinným firmám?

I rodinné podnikání je zasaženo epidemií covidu, takže současné kroky státu směřující k překonání této situace oceňujeme.

Předpokládám, že zájem firem o moderní informační technologie nadále rychle poroste… Vnímáte to jako další šanci pro váš byznys?

Nepochybně. Myslím, že tomu můžeme výrazně napomoci mimo jiné i novou generací informačního systému QI, na které již pracujeme.

Firma QI GROUP v kostce

Společnost QI GROUP byla založena v roce 2000 pod původním názvem DC Concept a. s. Od počátku se zabývá vývojem informačního systému QI a budováním sítě partnerů, kteří jej nasazují u zákazníků a poskytují jim podporu při jeho provozu, který zahrnuje projektové řízení, procesní modelování s navazujícím workflow, správu dokumentů (DMS), skladové hospodářství, pokročilé plánování výroby (APS), e-shop, docházku nebo účetnictví včetně mzdové agendy. Díky aplikaci QI Mobile lze s důležitými daty ze systému pracovat také v chytrém telefonu nebo tabletu. Bratři Melzerovi podnikají v oblasti informačních technologií již od roku 1990, kdy založili společnost Melzer s r.o. V roce 2020 obsadili třetí místo v soutěži Rodinná firma roku v kategorii Malá firma.

Jakub Procházka

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Software a ICT služby

Doporučujeme