Středočeské podnikání má své šampióny. Nejlepší firma se věnuje zemědělství, nejlepší živnostník sirupům

Ve Středočeském kraji získala titul IBM Firma roku 2022 společnost AGRA Řisuty, která se věnuje rostlinné a živočišné zemědělské výrobě. MONETA Živnostník roku 2022 Středočeského kraje se jmenuje Martina Koníčková a vyrábí bylinné sirupy.

Vítězná živnostnice Martina Koníčková se zabývá výrobou bylinných a ovocnobylinných sirupů. Na začátku jejího podnikání byl jeden přerostlý keřík levandule na zahradě. Jako novopečená maminka chtěla vonící bylinku zužitkovat, a tak se zrodil nápad vyrábět bylinkové sirupy podle šetrných receptur bez použití chemických látek a jakýkoliv náhražek. Nyní její repertoár čítá už více než desítku sirupů, které vyrábí z rozmanitých druhů bylinek od mateřídoušky až po rakytník, a to v závislosti na ročním období.

Ocenění mohli převzít Vítězslav Krček a Martina Koníčková.

V současné době už ladí i etikety pro první džemy a čatní, které také snoubí s bylinkami. Její stálicí je však levandulový sirup. „Bylinky jsou skvělá věc, která má pozitivní účinky na spoustu neduhů. Pomáhají proti kašli a zahlenění, mají detoxikační účinky a pro náš organismus jsou všeobecně velmi prospěšné,“ říká Martina Koníčková. Každá bylinka má jiné využití, jinou chuť i aroma. Proto dlouho studovala, co každá z nich umí a s čím ji skloubit tak, aby docílila požadované chuti.

„Bylo to velmi těžké rozhodování, protože finalisté byli velmi vyrovnaní. Oceňuji, že vítězná živnostnice začínala z ničeho, od jednoho keře levandule. Líbí se mi na ní i odvaha, s jakou kombinuje chutě,“ okomentoval vítěze člen poroty Milan Silný z MONETA Money Bank.

Stříbrnou příčku obsadil Dan Tržil, který tvoří podcasty. Bronz v krajském finále získala Gabriela Janebová provozující sýrárnu.

Firma AGRA Řisuty vyváží osiva i do zahraničí

Vítězná společnost AGRA Řisuty je rodinná zemědělská firma založená v roce 1994. V současnosti hospodaří na více než 2 500 hektarech zemědělské půdy rozprostřené v šestadvaceti katastrálních územích v severozápadní části Středočeského kraje a zaměstnává 35 zaměstnanců. Většina pěstební plochy je užívána pro produkci kvalitního potravinářského a krmivářského obilí, olejnin, luskovin a jetelovin. Část této produkce je přímo zpracována pro krmení vlastních hospodářských zvířat. Další část je využita pro výrobu osiv, která jsou vyvážena i do zahraničí.

Firma a Živnostník roku: Na Pardubicku vyhrály interiérový design a výroba dílů

Společnost je významným uživatelem a propagátorem technologií precizního zemědělství, které široce využívá především v rostlinné výrobě. V živočišné výrobě se zaměřuje na chov prasat, kde v současnosti produkuje zhruba 6 tisíc jatečných prasat ročně. Je jedním z posledních producentů vepřového masa v regionu. Velká část produkce je určena pro zpracování místními řezníky. „V roce 2021 byla uskutečněna výstavba nové výkrmny prasat. Nová stáj byla projektována ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou a zahraničními odborníky a je vybavená řadou inovativních prvků se zaměřením především na pohodu a zdraví chovaných zvířat. Jedná se pravděpodobně o nejmodernější stáj svého druhu v České republice,“ říká agronom vítězné firmy Vítězslav Krček.

„Za Volkswagen přejeme vítězi neutuchající chuť k inovacím, které jsou pro úspěch vždy zásadní. A také radost z podnikání, kterou můžou přenést do všech svých projektů a k lidem okolo,“ okomentoval volbu poroty produktový manažer pro elektromobilitu ze společnosti Volkswagen Dušan Klimek.

Druhé místo získala firma BENEŠ a LÁT zabývající se strojírenstvím. Bronz si odváží společnost Gloobe corp., výrobce a distributor superpotravin.

Na Královéhradecku podnikání dominují doučování doma a ekofarma

V doprovodné kategorii MONETA Živnostník roku Srdcař, která v každém kraji oceňuje živnostníky, kteří dokázali překonat nejrůznější nástrahy podnikání, a přeci to nevzdali, zvítězila a toto ocenění ve Středočeském kraji získala Gabriela Janebová, která provozuje sýrárnu.

Národní finále bude v prosinci

Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží IBM Firma roku 2022 a MONETA Živnostník roku 2022 se uskuteční 8. prosince na pražském Žofíně.

„Aktuálně zažíváme velmi turbulentní období, které na nás klade mimořádné nároky. Týká se to všech oborů činností a všech, malých, středních i velkých podniků a živnostníků. Proto je jejich podpora ještě důležitější než jindy a my jsme velmi rádi za to, že můžeme být partnery soutěže, která pomáhá rozvoji podnikání ve všech koutech republiky. I my se na všech svých projektech snažíme využívat v nejvyšší možné míře spolupráce s místními dodavateli, a podporovat tak střední podnikání a živnostníky v celé České republice,“ sdělila vedoucí útvaru komunikace a marketingu Skupiny VINCI Construction CS, Iveta Štočková.

IBM Firma roku 2022 Středočeského kraje:

1. AGRA Řisuty s.r.o. – rostlinná a živočišná zemědělská výroba (Ledce)

2. BENEŠ a LÁT a.s. – rodinná strojírenská společnost (Poříčany)

3. Gloobe corp. s.r.o. – vývoj, výroba a distribuce superpotravin (Horoměřice)

MONETA Živnostník roku 2022 Středočeského kraje:

1. Martina Koníčková – výroba sirupů (Bašť)

2. Dan Tržil – tvorba podcastů (Statenice)

3. Gabriela Janebová – provoz sýrárny (Mladá Boleslav)

Ekonomicky nejúspěšnější firma roku 2022 Středočeského kraje:

EBAS spol. s r.o. – vývoj, testování a výroba kovových dílů (Benešov)

MONETA Živnostník roku Srdcař 2022 Středočeského kraje:

Gabriela Janebová – provoz sýrárny (Mladá Boleslav)

Medailonky vítězných firem

AGRA Řisuty s.r.o. – Ledce
www.agra-risuty.cz

Rodinná zemědělská firma byla založena v roce 1994. V současnosti hospodaří na více než 2 500 hektarech zemědělské půdy rozprostřené v šestadvaceti katastrálních územích v severozápadní části Středočeského kraje a zaměstnává 35 zaměstnanců. Většina pěstební plochy je užívána pro produkci kvalitního potravinářského a krmivářského obilí, olejnin, luskovin a jetelovin. Část této produkce je přímo zpracována pro krmení vlastních hospodářských zvířat. Další část je využita pro výrobu osiv, která jsou vyvážena i do zahraničí. Společnost je významným uživatelem a propagátorem technologií precizního zemědělství, které široce využívá především v rostlinné výrobě. V živočišné výrobě se zaměřuje na chov prasat, kde v současnosti produkuje zhruba 6 tisíc jatečných prasat ročně. Je jedním z posledních producentů vepřového masa v regionu. Velká část produkce je určena pro zpracování místními řezníky. „V roce 2021 byla uskutečněna výstavba nové výkrmny prasat. Nová stáj byla projektována ve spolupráci s ČZU a zahraničními odborníky a je vybavená řadou inovativních prvků se zaměřením především na pohodu a zdraví chovaných zvířat. Jedná se pravděpodobně o nejmodernější stáj svého druhu v České republice.“

BENEŠ A LÁT a.s. – Poříčany
www.benesalat.cz

Pro své zákazníky zajišťuje kompletní servis od vývoje produktu, přes přípravu sériové výroby v podobě slévárenských nástrojů, obráběcích přípravků i jednoúčelových zařízení, až po dodávky sériových výrobků v různých fázích finalizace. Horizontálně je možné popsat její záběr jako kombinaci různých technologií lití neželezných kovů, které pokrývají různé potřeby v různých životních fázích výrobku, doplněné o vstřikování plastů či obrábění. Úzce spolupracuje s akademickou sférou zejména v oblasti digitalizace výroby. „Diverzifikace našeho zákaznického portfolia od automotive, přes vlaky, vysokozdvižné vozíky, telekomunikační zařízení, ruční nářadí, až třeba po nábytkové kování, nám dává výhodu v podobě stabilního zákaznického portfolia a velmi dobré prevence proti tržním otřesům.“ Díky předkům současných majitelů je možné říci, že se společnost aktuálnímu oboru věnujeme celých 90 let. Staví strategii na tom, že žádný́ zákazník by neměl dlouhodobě překračovat 15% podíl na tržbách a žádný́ segment trhu by neměl tvořit více než 25 %. Společnost má 400 zaměstnanců.

Gloobe corp. s.r.o. – Horoměřice
www.superpotraviny-naturalis.cz

„Naturalis je česká značka superpotravin, zdravé stravy a bio kosmetiky. Vyvíjíme produkty s unikátní recepturou obsahující prémiové suroviny z celého světa. Díky jedinečnému složení jsou vhodné jako zdravá snídaně, zdravá svačina či jako doplněk stravy při zdravotních obtížích. Kosmetika je zase šetrná k lidské pokožce.“ Všechny produkty společnost vyrábí v České republice. Spolupracuje s desítkami pěstitelů po celém světě. Hlavní pěstitelé mají své farmy v USA, Indii, Peru, na Srí Lance a řadě dalších zemích. V současné době funguje na principu B2C i B2B. V rámci velkoobchodu dodává zboží do firem jako jsou Dr. Max, Mall.cz, Pilulka.cz, Lekarna.cz, Notino.cz nebo Alza.cz. Firma aktuálně nabízí bezmála 200 produktů. Cílovou skupinou jsou zejména ženy mezi 25 a 40 lety, které o sebe rády pečují, ale především se chtějí cítit lépe po fyzické i po psychické stránce. To stejné přejí i svým partnerům a dětem. Cílem do budoucna je dostat se do většiny krámků se zdravou výživou.

Trojice nejlepších živnostníků

Martina Koníčková – Bašť
www.odsejkorky.cz

Zabývá se výrobou bylinných a ovocnobylinných sirupů. Na začátku jejího podnikání byl jeden přerostlý keřík levandule na zahradě. Jako novopečená maminka chtěla vonící bylinku zužitkovat, a tak se zrodil nápad vyrábět bylinkové sirupy podle šetrných receptur bez použití chemických látek a jakýkoliv náhražek. Nyní její repertoár čítá už více než desítku sirupů, které vyrábí z rozmanitých druhů bylinek od mateřídoušky až po rakytník, a to v závislosti na ročním období. V současné době už ladí i etikety pro první džemy a čatní, které také snoubí s bylinkami. Její stálicí je však levandulový sirup. „Bylinky jsou skvělá věc, která má pozitivní účinky na spoustu neduhů. Pomáhají proti kašli a zahlenění, mají detoxikační účinky a pro náš organismus jsou všeobecně velmi prospěšné.“ Každá bylinka má jiné využití, jinou chuť i aroma. Proto dlouho studovala, co každá z nich umí a s čím ji skloubit tak, aby docílila požadované chuti.

Dan Tržil – Statenice
www.dantrzil.cz

Věnuje se tvorbě podcastů Proti Proudu, Na vlně podnikání a pomoci s tvorbou podcastů firmám i jednotlivcům. Školí a konzultuje. „V roce 2016 jsem vytvořil podcast Proti Proudu a později se začal věnovat podcastům na plný úvazek. Tenkrát to byl dost neznámý mediální formát, a tak byla potřeba velká edukace trhu o tom, co podcasty jsou, proč je tvořit nebo jak se dají využít ve firemním marketingu, interní komunikaci a k mnoho dalším účelům.“ To se mu povedlo a od té doby je předním českým odborníkem na podcasty. Proti Proudu má přes dva miliony poslechů a tento rok z něj vyjde kniha na základě podcastů. Pomáhal vytvořit a produkovat podcasty desítkám firem. O podcastech pravidelně přednáší a publikuje do předních českých médiích. S ceskepodcasty.cz má další plány na vytvoření podcastového ekvivalentu ČSFD a pomoci posluchačům najít dobré podcasty a tvůrcům lépe komunikovat s posluchači.

Gabriela Janebová – Mladá Boleslav
www.facebook.com

Má s manželem sýrárnu v Libici nad Cidlinou, vyrábí zde širokou škálu mléčných výrobků a následně je prodává přímo ze sýrárny či na farmářských trzích. Mléko zpracovává tradičním postupem výroby bez použití chemie, škrobů, zahušťovadel či různých dalších přídavných látek. Týdně zpracovává 300 až 500 litrů mléka podle objednávek a plánů prodeje na trzích. Výrobky v současné době prodává výhradně koncovým zákazníkům, ráda by však časem navázala spolupráci s některými dodavateli. „U nás si přijde na své každý, kdo má rád sladké i slané. Zakoupit zde můžete jogurty řeckého typu bílé či ochucené, smlsnete si na výborných kefírech, po ochutnání našeho lahodného tvarohu budou nadšené všechny maminy a babičky.“ Velmi jí záleží na preciznosti zpracování mléka, aby kvalitu zákazník cítil nejen při ochutnání daného výrobku, ale aby získal tento pocit ze sýrárny celkově. Má radost, že se jí podařilo poměrně hladce přejít z malovýroby v domácích podmínkách na profesionální výrobu.

Doporučujeme