Úspěšný měsíc: V září v Česku přibylo nejvíce podnikatelů za poslední rok

V září začalo v České republice podnikat 5 831 lidí. Svou činnost naopak ukončilo 3 617 fyzických osob (podnikatelů), což je nejméně od loňského července. Chuť podnikat tak v Česku po krizovém období opět roste.

V září tak v Česku přibylo 2 214 podnikatelů, meziměsíčně nejvíce za poslední rok. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF – Czech Credit Bureau a dat portálu www.informaceofirmach.cz.

Ilustrační foto

Povinné datovky už vývoj neovlivňují

„Již je opravdu jasné, že se vlna ubývání podnikatelů spojená se zaváděním datových schránek skončila a podnikatelské prostředí v Česku se v této oblasti ustálilo. Zároveň pozorujeme, že se oproti loňsku ke konci třetího čtvrtletí celkově mírně zvýšil počet nových podnikatelů,“ říká analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau Věra Kameníčková.

Letos (od ledna do konce září) začalo v Česku podnikat 55 330 lidí, o 544 více než ve stejném období loni a nejvíce v posledních letech. Přesně 264 204 jich podnikání naopak ukončilo. Celkem tak v tuzemsku letos ubylo 199 221 podnikatelů.

Hromadný exodus podnikatelů spojený s povinnými datovými schránkami končí 

Většina ze zaniklých podnikatelů živnostenské oprávnění již nevyužívala, takže šlo o očištění od neaktivních podnikatelů, způsobené primárně zmíněným povinným zakládáním datových schránek.

Za první tři čtvrtletí v České republice připadli dva noví podnikatelé na 10 zaniklých. Situace se však překlopila v srpnu, kdy poprvé za tento rok s podnikáním začalo více lidí, než skončilo, a v září už na 10 zaniklých podnikatelů připadlo dokonce 16 nových.

Největší chuť začít podnikat mají na Pardubicku

Nejvíce lidí letos začalo podnikat v Praze (9 207), v Ústeckém (7 445) a v Jihomoravském kraji (6 256). Nejvíce osob ukončilo podnikání v Ústeckém kraji (31 981), v Praze (31 758) a v Jihomoravském kraji (27 716).

Za prvních osm měsíců roku zaniklo přes 10 tisíc firem, nejvíce za poslední čtyři roky

V září se ovšem meziročně počet nových podnikatelů zvýšil ve většině krajů. Největší růst zaznamenal Pardubický (o 7 %) a Karlovarský kraj (o 5 %). Oproti loňsku se snížil počet začínajících zástupců byznysu v Jihomoravském, Královéhradeckém, Zlínském (shodně -2 %) a v Olomouckém kraji (-1 %).

V rámci základních odvětví začalo nejvíce lidí od začátku roku ke konci srpna podnikat ve zpracovatelském průmyslu (7 895), ve stavebnictví (7 675) a v profesních vědeckých a technických činnostech (6 686).  Nových podnikatelů meziročně nejvíce přibylo v odvětví zemědělství a lesnictví (+9 %).

Výrazný podíl na počtu nových zástupců byznysu tvoří v letošním roce Ukrajinci. Ke konci září jich zde zahájilo podnikání 5 038, tedy devět procent z celkového počtu nových podnikatelů. Před začátkem války v roce 2022 zde přitom začínalo podnikat méně než tisíc Ukrajinců za rok.

Redakčně upravená tisková zpráva CRIF

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme