Úvěry a záruky ve výši 17 miliard už poskytla podnikatelům ČMZRB

Programy COVID jsou jedním z vládních protikrizových opatření, které pomáhají firmám a OSVČ s pandemií koronaviru. Fungují COVID I a COVID II, v němž se schvaluje cca 70 % žádostí. Rozjíždí se program Covid Plus pro velké firmy a před spuštěním je COVID III. Tyto nástroje na podporu nastartování ekonomiky zapadají do palety programů jako je Antivirus, Kompenzační bonus pro OSVČ či ošetřovné. Pouze jeden mechanismus totiž nemůže vyléčit všechny problémy ekonomiky, které se objevují.

Úvěry a záruky COVID má na starosti zejména Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB).

COVID I byl mimořádný rychloprogram, který se vypsal s nulovou úrokovou sazbou a s ročním odkladem. Díky tomu se přihlásilo obrovské množství zájemců, řádově desetinásobně víc, než byla ČMZRB schopná uspokojit nikoliv s ohledem na objem, ale na kvalitu žádostí,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Jinak řečeno, žádost poslal úplně každý a možná v domnění, že se snadno a rychle dostane k penězům. Tak to ale není, je to úvěr a ti, co ho poskytují, si musí žadatele prověřit, aby byl schopen splácet. U COVIDU II, kde ČMZRB ručí za úvěry u komerčních bank a přispívá jim na úhradu úroků, se schvaluje 70 % žádostí, kterých přišlo desetkrát víc, než bylo pro banku do té doby běžné. Úspěšnost získání podpory je tedy výrazně vyšší a ještě ji zlepší COVID Plus a COVID III.“

COVID Plus už spustila Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP), a to začátkem května. Ke včerejšku se o něj zajímala téměř desítka komerčních bank. Právě EGAP v programu ručí za úvěry, ve svém online systému evidoval přes 20 rozpracovaných žádostí.

Program COVID III je nyní na notifikaci u Evropské komise. ČMZRB v něm bude ručit za úvěry od komerčních bank, alokováno bude 150 miliard korun. To znamená, že ČMZRB bude moci zaručit úvěry až v objemu 500 miliard korun a podpořit tak kolem 150 000 OSVČ a podniků zaměstnávajících až 500 zaměstnanců.

„Českomoravská záruční a rozvojová banka, která má většinu programů COVID na starosti, od začátku letošního roku schválila úvěry a zaručené úvěry ve výši 17 mld. Kč, tj. cca víc než 3 000 žádostí. Z toho přes COVIDy bylo 10 mld. Kč, tj. cca 1 400 žádostí a 7 mld. Kč byly běžné záruky,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro EU fondy Marian Piecha a dodává: „Průměrná výše úvěru v COVIDech byla 7,2 milionů Kč. COVIDem III chceme pomoci všem sektorům ekonomiky, spuštění se odvíjí od notifikace Evropskou komisí, kterou čekáme v nejbližších dnech.“

Půjčky a záruky COVID byly tématem pátého dílu seriálu on-line konferencí Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR). Pozvání k diskuzi od viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Radka Špicara přijali vicepremiér a ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR a generální ředitel Třineckých železáren Jan Czudek a předseda představenstva České spořitelny Tomáš Salomon.

Další informace hledejte na www.businessinfo.cz/koronavirus

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Koronavirus

Doporučujeme