Velký zájem o EGAP Plus: Exportéři loni do září načerpali 6,8 miliardy

Čeští exportéři garancemi EGAP Plus načerpali téměř sedm miliard korun. Peníze pomohly výrobě letadel či jízdních kol. O program byl mimořádný zájem, exportéři jej vyčerpali během prvních devíti měsíců roku 2023.

Výroba se ještě nestačila vzpamatovat z pandemie a už ji začaly dusit vysoké ceny energií. Těžkými časy prošel během obou krizí mimo jiné sektor automotive.

Ilustrační fotografie

Peníze na výplaty zaměstnanců stojících provozů a na zaplacení mnohonásobně zdražených účtů za elektřinu se krátily všem. Výjimkou nebyli ani špičkoví výrobci v oboru jako společnost PF Plasty ze skupiny BR Group.

„Pandemie přetrhala dodavatelské řetězce. Lidé byli v karanténách, nepracovalo se. Válka na Ukrajině na nás dolehla možná ještě hůře než covid. Firmy se začaly zvedat, trh se zotavil, lidé chtěli nakupovat auta, domácí spotřebiče a všechno ostatní a v tom přišel ten cenový šok, kdy se zdražily energie a také suroviny. To byl veliký problém,“ vysvětluje ředitel divize automotive BR Group Libor Černý. 

Záruky za úvěr EGAP Plus získal výrobce letadel z Kunovic, zájem mají i další podniky

Prakticky 70 procent plastových výlisků výrobce ze slezské Chuchelné putuje do firem vyrábějících pro automobilový průmysl. Jejich součástky jako například komponenty světlometů se nacházejí ve většině aut na českých silnicích.

„Naše dodávky z poloviny směřují do zahraničí, na Slovensko, do Německa a odtamtud dál. Například dodáváme pro vrtačky Black and Decker. Ty se prodávají po celém světě a stejně tak koncernové automobily,“ upřesňuje výkonný ředitel firmy PF Plasty Tomáš Müller.

EGAP pomohl čerpat peníze od komerčních bank

Právě velkým exportujícím firmám, které se vinou války na Ukrajině dostaly do problémů, nabízela exportní pojišťovna EGAP speciální záruky EGAP Plus. Cílem programu s rozpočtem přes šest miliard korun bylo pomoct českým vývozcům v těžkém období načerpat od komerčních bank co nejrychleji peníze na provoz.

„EGAP nám velice pomohl při značně složité situaci, kdy jsme v době doznívající pandemie použili záruku na garantování úvěru, respektive refinancování pro udržení výroby. To bylo v době skokového zvýšení cen energií v době války na Ukrajině. Úroveň poptávek kvůli pandemii poklesla téměř až na nulu,“ vzpomíná Müller.

Díky záruce firma načerpala bankovní úvěr a tím získala čas na provedení nutných optimalizačních opatření. Stejně jako ostatní exportéři, kteří s garancemi EGAP Plus načerpali dohromady přes 6,8 miliardy korun.

Co EGAP nabízí dál?

Peníze pomohly například zachovat výrobu letadel či jízdních kol. O program byl tak vysoký zájem, že jej exportéři vyčerpali během prvních devíti měsíců roku. EGAP ovšem pomáhá exportérům se získáváním provozních a investičních úvěrů od komerčních bank dál novým nástrojem.

„Jedná se o pojištění pro vývozně orientované podniky, s nadsázkou tomu říkám domácí pojištění. Je to totiž pojištění, ke kterému není potřeba exportní kontrakt. Stačí, že se na tržbách firmy alespoň ze čtvrtiny podílí export, a naše pojištění ji může pomoct načerpat bankovní úvěr,“ vysvětluje předseda představenstva EGAP David Havlíček.

Pojištění vývozně orientovaným podnikům je stejně jako v případě EGAP Plus určené firmám ze všech oborů. Ať jsou jejich klienty automobilky či třeba koneční zákazníci. 

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Automobilový průmysl

Doporučujeme