Víc Čechů chce trávit dovolenou v Česku. Plánují utratit víc než loni

Více než 60 procent Čechů plánuje strávit letní dovolenou v tuzemsku, chtějí zejména odpočívat a lehce sportovat (42 %). Vyplývá to z průzkumu Institutu turismu České centrály cestovního ruchu – CzechTourism, kterého se zúčastnilo 1 000 respondentů z celé republiky.

Podle šetření Češi také v létě v průměru počítají s jedenácti volnými dny. A přestože chtějí na dovolené strávit kratší dobu než loni, plánují utrácet víc.

Český Krumlov | Foto: Aleš Motejl, CzechTourism

Dovolenou během června, července a srpna 2023 budou mít Češi o den a půl kratší než ve stejném období loni. Ze šetření také vychází, že volno v létě v Česku předpokládá o 7 procent méně rezidentů než loni. Nejčastěji proto, že v danou dobu jezdí na dovolenou do zahraničí (32 %) a také kvůli nedostatku financí (29 %).

Ceny za ubytování se liší podle regionů

„Největší částku v nákladech na dovolenou si zpravidla vyžádá ubytování. Kolik stojí, se mimo jiné odvíjí od zájmu o jednotlivé kraje v Česku, tedy od obsazenosti ubytovacích zařízení. Podle analýzy DataRhymes z Bookingu je během červencových svátků aktuálně nejvíc rezervací v Jihočeském, Jihomoravském a Zlínském kraji. Průměrné ceny za dvoulůžkový pokoj v daných regionech jsou 2 991, 2 689 a 2 836 Kč,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget.

„V průměru je ubytování během červencových svátků v celém Česku rezervováno už z šedesáti procent s predikcí, že obsazenost nakonec bude 85 %. Průměrná cena napříč republikou v dané době je aktuálně 2 786 korun, loni se jednalo o 2 237 korun,“ popisuje Herget.

Horská střediska zahajují letní sezónu. Zhruba polovina Čechů plánuje v létě pobyt na našich horách

Češi přitom plánují za letošní letní dovolenou utratit v průměru 8 363 korun na osobu. Nejvíc peněz jde na ubytování (3 957) následuje stravování (1 414) a kultura, sport a památky (1 013 Kč).

Struktura výdajů se dlouhodobě příliš nemění, oproti loňské letní sezóně se však celková plánovaná útrata zvýšila o 1 150 korun na osobu. Nejčastěji chtějí během letní dovolené Češi vyrazit do Jihočeského (26 %), Jihomoravského (18 %) a Libereckého kraje (13 %). Víc než třetina domácích turistů kombinuje lokality, tedy chce jich během léta navštívit víc. Nejčastěji Jihočeský spolu s Jihomoravským krajem.

„Při plánování dovolené Češi nejvíc dají na doporučení známých, přátel, kolegů (52 procent) a map s vyznačením turisticky zajímavých míst (50 procent). Často využívají také sociální sítě a tematické/cestovatelské weby. Dobrou zprávou je, že náš turistický portál Kudy z nudy.cz zná 89 procent obyvatel Česka, přičemž 58 procent ho alespoň občas využívá. Častěji ženy (62 procent) a lidé ve věku 40 až 49 let (64 procent),“ informuje vedoucí Institutu turismu CzechTourism Petr Janeček. 

Zájezdy do zahraničí výrazně podražily, Češi je přesto horečně nakupují

„Z našeho šetření je také zřejmé, že i Češi začínají víc vyhledávat udržitelnost. 44 % dotázaných při plánování letošní dovolené v Česku chce zohlednit ubytování šetrné k přírodě, 40 % využít turistické atrakce podporující udržitelnost a 33 % ekologický způsob dopravy.“

Na turistickém portále Kudy z nudy jsou proto nejen podrobné informace k udržitelnému cestování, ale také tipy na cestování výhodné. Radost mohou – díky spolupráci s regiony, městy a obcemi, akademickým sektorem i soukromými subjekty – cestovatelům po Česku udělat slevové a zážitkové karty, společné vstupenky či turistické balíčky.

Vzdělanější Češi míří do zahraničí častěji

V zahraničí plánuje podle průzkumu, který pro Institut turismu realizovala agentura IBRS – International Business & Research Services, strávit letošní letní dovolenou 57 procent Čechů.

Častěji mladší lidé do 29 let (72 procent), vysokoškoláci (74 procent) a ti, co mají příjmy nad 30 000 korun (71 procent). Ve srovnání s loňským létem má zájem o volno v cizině o 3 procenta víc Čechů, zatímco v covidovém roce 2021 plán vycestovat v létě do zahraničí deklarovalo 41 procent obyvatel Česka.

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Cestovní ruch, volný čas

Doporučujeme