Vídeň jako nové technologické centrum. Českým startupům pomáhá VBA na rakouský trh

Ve Vídni je trendem zakládání sídel zahraničních startupů, včetně těch z ČR. V roce 2022 se jich v rakouském hlavním městě rozvinulo celkem 237, což je oproti předchozímu roku o pět procent více. Jedenáct z nich je z Česka. Tuto spolupráci umožnila Vienna Business Agency (VBA).

VBA se stala klíčovým partnerem pro národní i mezinárodní společnosti, které se chtějí dostat na rakouský trh. Vídeňské prostředí je pro startupy výhodné díky umístění ve středu Evropy, bezpečnosti, množství odborníků a ekonomické stabilitě. Agentura navíc pro mezinárodní odborníky a manažery nabízí speciální poradenství.

Ilustrační fotografie

Vídeň hlavním městem startupů

„Velká část obyvatel Česka si Vídeň spojuje především s pestrou kulturní nabídkou a bohatou historií. V posledních letech se z ní stává ale i stále atraktivnější centrum pro rozvíjející se startupy z celé Evropy, včetně mnoha rostoucích firem z Česka. I mezi zástupci dynamických firem postupně sílí povědomí o Vídni jako městu s rozvinutou znalostní ekonomikou, vysokou ekonomickou silou a stabilitou, dobrým přístupem ke špičkovým talentům a vynikajícím spojením nejen s Evropou. O to více nás těší, že je Vienna Business Agency partnerem této soutěže a staví pomyslný most pro rozkvět byznysu mezi Prahou a Vídní,“ uvádí Martin Landa z Vienna offices VBA.

Vienna Business Agency je rozvojová organizace, která od roku 1982 podporuje lokální a mezinárodní společnosti při vstupu na rakouský trh. Pomáhá se získáváním financování, provozních prostor či laboratoří, mentoringem nebo napojením na network perspektivních firem.

Odrazový můstek pro české firmy: Vídeň nabízí akcelerační program pro startupy

Za minulý rok firmy s pomocí VBA investovaly na rakouském trhu bezmála 110 milionů eur a vytvořily přes 1 100 nových pracovních míst. Mezi nejpopulárnější obory patří life sciences (vědy o živé přírodě) nebo informační a komunikační technologie.

„Nápad roku se každoročně setkává s řadou velmi perspektivních a talentovaných týmů, které mají ambice rychle růst a škálovat svůj produkt. Partnerství s vídeňskou agenturou jim umožňuje vstoupit na místní trh s pevným zázemím, mentory a případně si zajistit i financování. Věřím, že do budoucna bude pro startupy Vídeň nadále jedním z klíčových vstupních bodů na západní trh,“ komentuje Miri Kočíková, organizátorka Vodafone Nápadu roku.

Česko-rakouské partnerství

V minulém roce využili služeb VBA celkem čtyři finalisté soutěže Nápad roku, konkrétně Panza Robotics, Arbo Technologie, Carebot a Myco.

Czech Startup Day v rakouské metropoli

„Vídeň má pro české startupy jistě zásadní význam svojí blízkou polohou. Ekosystém, který jsem díky Discover Vienna poznal, je široký svým zaměřením i ekonomickým zázemím. Pro nás, pro Myco, je Vídeň do budoucna strategicky velice zajímavá svojí polohou. Navíc rakouské zaměření na ekologické řešení zásadních výzev současnosti je řekněme důraznější. Věřím, že i do budoucna pomůže propojit startupy z Česka s rakouskými partnery a upevnit naše společné cíle,“ doplňuje výkonný ředitel a zakladatel Myco David Minařík.

„VBA nám pomohla rozkoukat se na rakouském trhu v přátelské atmosféře stejně smýšlejících founderů, inspirativních koučů a praktických workshopů. Pokud plánujete expanzi do Rakouska, spolupráce s VBA vám může jedině prospět,“ komentuje Ondřej Kolařík, CEO a spoluzakladatel ARBO Technologies.

• Teritorium: Česká republika | Rakousko

Doporučujeme