Zdroj: CzechTrade

Vodohospodářství jako perspektivní obor v Chile

Pitná voda ve městech a na vesnicích

Aktuální spotřeba pitné vody (2022) na jednoho obyvatele se v Chile pohybuje kolem 170 l za den, to znamená 5,1 m3 za měsíc, což je výrazně vyšší číslo než například v České republice. Za rok 2022 spotřeboval průměrný Čech 90 l pitné vody za den, to odpovídá 2,7 m3 vody za měsíc.

Produkce pitné vody v Chile však neustále roste. Například v roce 2018 (poslední dostupná měření, viz obrázek 5) dosáhla celkového objemu 1 740 milionů m3, což představuje nárůst o 2,5 % ve srovnání s předchozím rokem.

Obrázek 5: Roční vývoj výroby, spotřeby a ztrát pitné vody | Zdroj: SINIA

Hlavní forma zásobování pitnou vodou ve venkovských oblastech v Chile je pomocí programu Agua Potable Rural (APR), kterou zavedlo Ministerio de Obras Públicas. Jejím cílem je dodávat kvalitní vodu podle předem daných chilských předpisů pro úpravu pitné vody. Díky tomu se pitná voda dostane do každé venkovské oblasti. K prosinci 2019 existovalo 1 939 těchto programů, které dokázaly zásobovat přibližně 1,8 milionu lidí. Hlavní regiony, které mají největší počet APR programů, jsou Maule (293), O’Higgins (253) a Araucanía (221). Na druhé straně, regiony Arica a Parinacota a Atacama jsou s APR programy značně pozadu.

V souvislosti s bojem proti výraznému suchu v Chile se rozjíždí zajímavé projekty. Jedním z nich je iniciativa chilského start-upu AWA, který se snaží spojením fotovoltaické energie a tepelné sluneční energie společně se zachycováním vlhkosti vzduchu vytvářet vodu. Systém pracuje se solární technologií zvanou hydropanely, která se skládá z fotovoltaického a termálního panelu. Vzduch poté vstupuje do panelu a pomocí kondenzace generuje vlhkost, která po průchodu různými vzduchovými filtry zachycuje molekuly vody. Tato molekula vzduchu je zcela čistá, nemá žádnou chuť ani barvu. Od toho okamžiku je zahájen proces ke zvýšení kvality molekuly, která je obohacována o minerály, prochází procesem ionizace, UV paprsky a je filtrována přes aktivní uhlí z kokosového obalu. Takto je firma schopna vytvořit 10 tisíc litrů vody měsíčně.

Hlavní město Santiago se nachází ve velmi suché oblasti. Bez každodenních závlah bohužel není možné dosáhnout trvale zelených ploch v městských parcích, golfových klubech a na trávnících. Z 16 hlavních městských parků je 7 zásobeno vodou z hloubkových studen, 5 je zásobeno z řeky (Canal Mapocho a Canal Carmen), 4 městské parky jsou trvale a denně zavlažovány pitnou vodou. Pitná voda se navíc používá při zavlažování většiny trávníků a zahrad v bohatších městských částech Santiaga. Při budování nových parků a větších travnatých ploch se využívá systém zavlažování přímo od kořene, který se zabuduje rovnou v půdě, není tedy tak náročný na spotřebu vody.

Ilustrační fotografie

Hlavní vládní instituce a nástroje spojené s vodohospodářstvím

Mesa Nacional del Agua

V říjnu roku 2019 tehdejší prezident Sebastián Piñera ustanovil Mesa Nacional del Agua, která má za úkol předložit jasný plán zaměřený na aktuální vodní krizi, kterou Chile dlouhodobě trpí. Ministerio de Obras Públicas (MOP) by mělo zajistit jasné plány a cíle, které chce v tomto oboru řešit, poskytnou jasnou politiku spojenou s užíváním vody a vodohospodářstvím, navrhnout legální stanoviska vodního hospodářství, aj.

Ministerio de Obras Públicas y Recursos Hídricos

Státní sekretariát, který má na starosti plánování, studie, projektování, výstavbu, rozšiřování, opravy, zachování a provoz veřejné infrastruktury po celé zemi. Provedené práce zahrnují silnice, dálnice, mosty, tunely, letiště, zavlažovací nádrže, kolektory dešťové vody, pitnou vodu na venkově, aj.

Cuidemos el Agua

Vládní program na podporu zlepšení vodní situace v zemi. Nabádá občany, aby šetřili vodou a učí je, prostřednictvím tohoto programu, jak co nejlépe přistupovat k této komoditě.

Dirección General de Aguas

Státní orgán odpovědný za správu, ověřování a šíření informací o stavu vody v zemi, zejména o jejím množství a kvalitě, fyzických a právnických osobách, které jsou oprávněny ji používat. Taktéž informuje o bezpečnosti a má za cíl přispět k větší konkurenceschopnosti trhu a ochraně právní a vodní bezpečnosti země přispívající k jejímu rozvoji.

Plan Nacional de Protección de Humedales

Národní plán, který se snaží předejít ztrátě důležitých ekosystémů v Chile. Plán má portfolio 40 prioritních mokřadů na ochranu, které potřebují rozlišné formy ochrany, aby byla zachována přirozená biodiverzita a přírodní bohatství. V roce 2019 bylo takto zachráněno více než 190 tisíc hektarů mokřadů. Mezi nimi například Zaino-Laguna El Copín (Región de Valparaíso), Santuario de la Naturaleza El Natri (Biobío), humedales costero Carrizal Bajo (Atacama), humedal Río Maipo (Valparaíso), humedales Río Maullín (Los Lagos), Santuario de la Naturaleza Bahía Lomas (Magallanes), mokřad Chepu a mokřad Salinas de Pullally de Longotoma (Valparaíso).

Certifikát o zachování vody

Rozvojová agentura CORFO společně s Fundación Chile vydali tzv. Certificado Azul (Modrý certifikát) určený pro soukromý sektor, který má za úkol podporu ochrany vody z důvodu sucha, se kterým Chile posledních 10 let bojuje. Tento mechanismus dovoluje všem společnostem certifikovat vodní hospodářství na úrovních měření, redukce spotřeby a sdílených hodnot a také podpory sociální ochrany vodních zdrojů.

Program certifikátů bude navíc doplněn dalšími iniciativami, které dovolí zlepšit boj s velkým suchem, které ohrožuje chilské domácnosti, zemědělství a průmysl. Certifikát by měl pomoci všem společnostem měřit užívání vodních zdrojů s cílem začlenit tyto informace do strategického rozhodování k zavedení lepší účinnosti. Spousta vládních složek zabývajících se životním prostředím a vodními zdroji doporučuje společnostem začlenění tohoto certifikátu již vzhledem k aktuální situaci.

Ilustrační fotografie

• Teritorium: Amerika | Chile | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Voda, odpady a životní prostředí

Doporučujeme