Zdroj: CzechTrade

Vodohospodářství jako perspektivní obor v Chile

Čistírny odpadních vod

V Chile se čištěním vody zabývá přibližně 30 společností. V zemi je cca 280 ČOV (hlavním hráčem na trhu společnost Aqualogy), které fungují převážně pomocí technologie aktivovaného kalu. Dalšími technologiemi jsou provzdušněné laguny a podmořská potrubí s difuzérem pro samočištění. Hlavními hráči v tomto odvětví jsou skupina Agbar-Suez prostřednictvím konglomerátu společností, včetně Aguas Andinas, ESSBIO nebo Esval.

V procesech čištění odpadních vod je klíčová fáze aerace neboli provzdušňování. Proto každá nová technologie nebo zlepšení v této oblasti představuje skvělou příležitost k pokroku v efektivitě a účinnosti sanitačních systémů, snížení spotřeby energie a zvýšení výkonů, což přináší velké environmentální přínosy. Chilané vyvíjejí aerační systém pro obnovení mořského dna. Provzdušňovací systém, který slibuje řešení problému hypoxie mořského dna pod klecemi na chov lososů, bude testován na lososové farmě Cermaq v Chile.

Produkci kalu z čistíren odpadních vod v jednotlivých regionech reprezentuje obrázek 6. Kal se koncentruje hlavně v Metropolitním regionu, a to s objemem necelých 199 tisíc tun za rok 2018, což představuje 57,8 % z celkového kalu v zemi. To je způsobeno skutečností, že od roku 2017 vzrostla populace v hlavním městě. V produkci kalu se po Metropolitním regionu nacházejí regiony Maule (12,5 %) a Valparaíso (11 %).

Obrázek 6: Tvorba kalu z čistíren odpadních vod v jednotlivých chilských regionech

Voda musí projít čtyřmi procesy, aby se stala pitnou, stejně jako jinde ve světě. Zajímavý je projekt společnosti Aguas Andinas a jejich hlavního akcionáře, společnosti SUEZ. Ten je zaměřen na modernizaci tří čistíren odpadních vod v Santiagu, které přeměňují odpadní vody, splaškové kaly a vedlejší produkt čištění odpadních vod na čistou energii.

Čističky by měly mít nulový odpad, energetickou soběstačnost a uhlíkovou neutralitu do roku 2022. Projekt byl zahájen v roce 2017 s cílem propagovat inovativní řešení cirkulace odpadních vod v Santiagu a posouvat hranice standardů ochrany lidského zdraví a životního prostředí v tomto odvětví.

Aktuální stav projektu k roku 2023 je takový, že projekt byl zhodnocen jako ekologicky příznivý, nicméně původní plán do roku 2022 byl příliš ambiciózní. Nově platí, že projekt by měl být dokončen a plně v provozu od roku 2035.

Ilustrační fotografie | Kletr / Shutterstock.com

Předpisy a nařízení

Obecný předpis o soukromé kanalizaci, septicích, filtračních, kontaktních a nasávacích komorách, domácích latrínách

Vyhláška číslo: 236 (poslední modifikace 26. 7. 2004, vyhláška 75)

Popisuje, že vlastní systém čištění vod, anebo alternativní způsob řešení odpadních vod, musí být zavedeno ve všech oblastech, které nemají vlastní přípojku na veřejný kanalizační systém a znění je následující:

Čl. 2 Veřejné nebo soukromé budovy jakékoli povahy (městské či venkovské), které nemohou být připojeny k žádné existující veřejné kanalizační síti, nebo které se nacházejí v místech, kde neexistuje veřejný kanalizační systém, s výjimkou výstavby kanalizačního systému ve výkonu, musí být vybaveny systémem zneškodňování nebo čištění odpadních vod předepsaným v těchto předpisech.

Čl. 3. Každá veřejná nebo soukromá budova, městská nebo venkovská, jejíž domácí kanalizace nemůže být z jakéhokoli důvodu vypuštěna do veřejné kanalizační sítě, musí být vybavena soukromým kanalizačním systémem určeným k likvidaci uvedených odpadních vod. A to takovým způsobem, že nebude obtěžovat, a že nebude představovat nepohodlí ani nebezpečí pro veřejné zdraví.

Čl. 4. Jakmile bude vybudována a uvedena do provozu veřejná kanalizace města, vesnice, či jinak obydlené oblasti, jsou vlastníci nemovitostí umístěných v okruhu veřejné kanalizační služby povinni uzavřít soukromé kanalizace nebo jakýkoli jiný existující individuální nebo kolektivní systém čištění odpadních vod a využít připojení odtoků uvedených nemovitostí do veřejné kanalizační sítě.

Zde je odkaz na právní nařízení, které definuje regulaci vypouštění znečišťujících odpadních látek spojených s vypouštěním kapalných průmyslových odpadů do kanalizačních systémů Vyhláška číslo 609.

Vyhláška výše upřesňuje limity škodlivin odpadních vod v neprůmyslových areálech a následně udává směrnici o limitech vypouštěných vod v průmyslových zařízeních v případě, že je přímý odtok do veřejné kanalizace, či že tekutý odpad projde předchozím vyčištěním ve vlastním zavedeném čistícím zařízení.

Vyhláška číslo 725 upravuje pravidla zavádění čističek

Vždy je navíc potřeba mít při zavádění a instalaci vlastní čističky odpadních vod souhlas z webu Chile Atiende.

Otevřená právní kniha, na ní soudcovské kladívko, Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie

Hlavní chilské vodohospodářské firmy

Přehled firem:

  • Aguas del Altiplano: Poskytuje vodu pro 10 městských částí v regionech Tarapacá, Arica a Parinacota.
  • Aguas Chañar: Poskytuje pitnou vodu celkem v deseti lokalitách v regionu Atacama.
  • Aguas Antofagasta: Služby poskytuje v regionech Atacama, Calama, Tocopilla, Taltal a Mejillones.
  • Tratacal: Od roku 2007 se věnuje výhradně čištění odpadních vod a následnému prodeji upravené vody z města Calama.
  • Aguas del Valle: Poskytuje pitnou vodu pro oblast Coquimbo a také se snaží o dekontaminaci vody v této oblasti.
  • Coopagua Santo Domingo: Jedná se o neziskové družstvo, které poskytuje pitnou vodu a hygienické služby v městské oblasti obce Santo Domingo v regionu Valparaíso.
  • Sasipa: Stará se o poskytování pitné vody pro oblast Velikonočního ostrova.
  • ESVAL: Vyrábí a distribuuje pitnou vodu do všech obcí regionu Valparaíso, s výjimkou Panquehue, Olmué, Juan Fernández, Santo Domingo a Velikonočního ostrova.
  • Aguas Andinas: Největší vodohospodářská společnost. Distribuuje vodu v celém Metropolitním regionu hlavního města Santiago de Chile.
  • Essbio: Vyrábí a distribuuje pitnou vodu do regionů O’Higgins a Biobío jako druhý největší vodárenský podnik v zemi a největší na regionální úrovni.
  • Aguas Nuevosur: Produkuje a distribuuje vodu v regionu Maule.
  • Aguas Araucanía: Vyrábí a distribuuje pitnou vodu ve 35 městských oblastech regionu La Araucanía.
  • Aguas Décima: Jedná se o společnost poskytující sanitační služby ve městě Valdivia, řídí sběr, výrobu a distribuci pitné vody, jakož i sběr, úpravu a likvidaci odpadních vod.
  • Essal: Její jurisdikce pro dodávky pitné vody prováděné společností zahrnuje oblast Los Lagos a část regionu Los Ríos, která obsluhuje 32 měst v provinciích Valdivia a Ranco v případě Los Ríos, a Osorno, Llanquihue, Chiloé a Palena v Los Lagos.
  • Aguas Patagonia: Kromě čištění odpadních vod má na starosti výrobu a distribuci pitné vody pro region Aysén.
  • Aguas Magallanes: Vyrábí a distribuuje pitnou vodu do regionu Magallanes a obsluhuje tři místa: Puerto Natales, Punta Arenas a Porvenir.
  • Aguas San Pedro: Provádí služby výroby a distribuce pitné vody a čištění odpadních vod v rámci koncesí na sanitační služby distribuovaných v sedmi obcích a pěti regionech země: San Pedro de la Paz, Coronel, v Biobíu; Chillán v Ñuble; Curicó v Maule; Puerto Montt v Los Lagos a Buin y Colina v metropolitní oblasti.
  • Aguas San Isidro: Vyrábí a distribuuje pitnou vodu a čistí odpadní vody z různých lokalit v regionech La Araucanía, Coquimbo, Valparaíso a v městské části Padre Hurtado v metropolitní oblasti.
Ilustrační fotografie

• Teritorium: Amerika | Chile | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Voda, odpady a životní prostředí

Doporučujeme