Zdroj: CzechTrade

Vodohospodářství jako perspektivní obor v Chile

Příležitost pro české firmy

Ve vodohospodářském sektoru, stejně jako u čistíren odpadních vod, se Chile stále ještě rozvíjí a velmi bezútěšnou situaci s vodními zdroji se snaží neprodleně řešit nejrůznějšími nařízeními. V důsledku nových vyhlášek a nařízení vzroste v budoucnu v Chile poptávka po nových způsobech čištění odpadních vod či po alternativním způsobu řešení problému s odpadem. Vzniká zde tedy příležitost pro české firmy, které se specializují na malé ČOV.

V Chile vzniká mnoho projektů a příležitostí spojených s vodohospodářským odvětvím, a to nejen vzhledem k ochraně životního prostředí. Především je zde velký prostor pro inovativní řešení na snížení spotřeby vody a zacházení s ní. Zajímavé jsou veškeré možnosti pro úsporu vody, jako jsou inteligentní závlahy, satelitní monitorování vlhkosti, případně další řešení pro optimalizaci a úsporu vody v městských parcích, na hřištích a trávnících.

Voda je z velké části užívána velkými společnostmi hlavně v zemědělství, což jednoznačně dokazuje několik odborných statistik. Chile by velmi pomohlo inovativní řešení, a to například v podobě precizního zemědělství, hledá nové řešení právě v tomto sektoru, stejně jako v průmyslu.

Jak bylo v analýze zmíněno, efektivní využívání vodních zdrojů je pro Chile, které aktuálně zápasí s velkým suchem, klíčovou otázkou do budoucna a velkou příležitostí k rozvoji. Jednou z možností, kde by se v budoucnu mohly české firmy uplatnit, jsou zejména robotické kultivační systémy, technická zavlažování, nové způsoby zadržování vlhkosti v kořenech rostlin, sběrače dešťové vody v městských oblastech, aj.

V rámci odvětví čištění odpadních vod je vítána v chilském prostředí jakákoli nová technologie nebo zlepšení v oblasti již fungujících procesů (např. aereace). Tato oblast stále představuje skvělou příležitost k pokroku do budoucna a bude jednou z klíčových ve vodohospodářství. Taktéž je zde velká možnost rozvoje v účinnosti sanitačních systémů, snížení spotřeby energie a zvýšení výkonů, což přinese velké environmentální přínosy a možnosti pro české firmy.

Ilustrační fotografie

V těžebním průmyslu vzniká příležitost pro české firmy při výstavbě odkališť, které se využívají při těžbě a zpracování nerostů. Konkrétně například ve formě dodávky geotextilií, monitoringu koncentrace škodlivých látek, případně jakéhokoli jiného řešení na míru. Potenciál mají také dodávky ventilů a jiných zařízení pro přehrady, potrubí nebo čerpadla.

V Chile se v této chvíli nevyužívá žádný systém pro snížení spotřeby při pouštění teplé vody v domácnostech. Zajímavé se tedy stává dodání řešení, například v podobě systému pro cirkulaci teplé vody v budovách, které odbourá nehospodárné odpouštění studené vody.

Dalšími příležitostmi by například mohlo být: provzdušňování, zařízení na provzdušnění vody, oblast přírodního pročišťování vody na velkých plochách a v krajinářství, systém odsolování vody pomocí destilace, anebo na bázi reverzní osmózy pomocí filtrů, tato odsolená voda by dále mohla být využita pro průmyslové komplexy. Přečerpávání vody do vyšších nadmořských výšek, například pro využití v průmyslových areálech v těžebním průmyslu, které se obvykle nacházejí ve vyšších nadmořských výškách.

Dále poradenství a předávání „know-how“ při stavbě nádrží na pitnou vodu, odborných dovedností a poskytnutí konzultací v oblasti hydrogeologie a ochrany spodních vod, ochrany ledovců, monitoringu kvality ovzduší a vodních zdrojů, predikci bleskových povodní, systému protipovodňových ochran, využití georadarů proti únikům vody z nádrží na pitnou vodu, monitoringu hrází, chytrých závlah, systému budování kanalizací, monitoringu těsnosti potrubí a údržby potrubí.

To jsou pouze některé oblasti, které by mohly představovat pro české firmy příležitost v navázání obchodních vztahů. Chile se v tomto sektoru stále rozvíjí a hledá nová inovativní řešení pro hospodaření s vodou.

Zpracováno zahraniční kanceláří CzechTrade Santiago de Chile.

Další perspektivní obory v Latinské Americe:

• Teritorium: Amerika | Chile | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Voda, odpady a životní prostředí

Doporučujeme