Zdroj: CzechTrade

Podmínky pro obchodní a služební cesty do subsaharské Afriky

Přehled omezení či opatření ohledně situace související s covidem-19 při cestování do vybraných států subsaharské Afriky v roce 2023.

Informace o podmínkách cest do a ze subsaharské Afriky s ohledem na vývoj koronavirové situace.

Ilustrační fotografie

Přehled situace ve vybraných afrických státech:

Angola

Vstup na území Angoly již není podmíněn PCR testem u plně vakcinovaných osob, postačí prokázat se vakcinačním certifikátem. Po vstupu na území se již neprovádí antigenní test. Nadále platí, že je nejpozději 72 hod. před vstupem do země nutno vyplnit registrační formulář.

Botswana

Dne 28. září 2022 Botswana zrušila veškerá ochranná opatření související s pandemií covidu-19. Osoby vstupují na území v režimu jako před pandemií.

Eritrea

Veškerá omezení v souvislosti s onemocněním covid-19 byla zrušena.

Eswatini

S účinností od 10. července 2022 jsou otevřeny všechny pozemní hraniční přechody s JAR. Země zrušila všechna omezení v souvislosti s pandemií covidu-19, není vyžadován COVID test ani vakcinance.

Lesotho

Pro vstup do Lesotha musí cestovatel předložit potvrzení o provedeném plném očkování proti covidu-19, případně negativní PCR test ne starší než 72 hod. před nástupem cesty,  nebo negativní antigenní test ne starší než 24 hod. před nástupem cesty. Země je otevřena pro cestující včetně turistů, všechny hraniční přechody a mezinárodní letiště Moshoeshoe I International Airport jsou v provozu. Zákaz vycházení byl zrušen.

Madagaskar

Dne 11. srpna 2022 Madagaskar zrušil veškerá opatření ve vztahu ke covidu. Cestovní ruch byl obnoven v podobě jako před pandemií.

Mauricius

Na ostrově Mauricius byla dne 1. července 2022 zrušena takřka veškerá ochranná opatření v souvislosti s covidem. Stav pro cestování je jako před pandemií. Masky jsou povinné pouze ve veřejné dopravě a ve vnitřních veřejných prostorách.

Mosambik

Mozambická vláda zrušila všechna covidová opatření. Pro vstup do země již není nutný vakcinační certifikát, ani negativní test.

Namibie

Situace v Namibii je dobrá a veškerá covidová opatření byla uvolněna, pro vstup do země není vyžadován PCR test ani vakcinační certifikát. Povinnost nošení roušek na veřejnosti byla zrušena.

Seychely

Od 1. prosince 2022 jsou zrušena všechna covidová vstupní opatření. Všichni cestující jsou povinni před příletem získat autorizaci na on-line portálu a mít sjednané cestovní pojištění pro případ onemocnění covidem-19.

Súdán

Veškerá omezení v souvislosti s onemocněním covid-19 byla zrušena.

Zdroje: Agentura CzechTrade, zastupitelské úřady ČR

Zpět na přehled situace okolo koronaviru ve světě

• Témata: Koronavirus svět
• Oblasti podnikání: Obchod