Británie: Pivní e-shopy jako příležitost pro malé pivovary

Zatímco hostince a restaurace zejí již od března prázdnotou, britská žízeň po kvalitním pivu zdaleka nevyhasla. Musela se pouze přesunout z tradičně útulných pubů do obývacích pokojů.

Pivní online obchody se v zemi již několik let těší rostoucí popularitě, ale ten pravý boom zaznamenávají právě nyní. Ačkoliv online většinou nelze nakoupit standardní “euro ležáky”, pivních specialit z celého světa je zde na výběr skutečně mnoho. Právě na trendu craftového piva z malých pivovarů nyní kapitalizují e-commerce firmy jako Flavourly.com, Beer52, nebo BeerHawk.

Většina z těchto firem se věnuje jak konvenčnímu online prodeji, tak i takzvanému beer subscription modelu, kdy pro zákazníky pivní specialisté každý týden, či měsíc připravují tématicky zaměřenou selekci piv. Ta se mnohdy týká země původu.

České pivovary – součást craftové pivní revoluce

Londýnská kancelář CzechTrade v tomto ohledu vidí velký potenciál hned z několika důvodů. České pivo má v Británii velice silnou pozici na trhu a mnoho Britů si naši zemi spojuje právě s kvalitním pivem. Navíc jsou menší české pivovary již delší dobu plnohodnotnou součástí craftové pivní revoluce a mají ve své nabídce široký výběr maloobjemových a velmi kvalitních piv typu IPA, APA, ležák, ale i speciality jako Stout. Tyto příznivé faktory dělají z britského pivního online sektoru pro Českou republiku v současné době jednu z nejzajímavějších exportních příležitostí.

Londýnský CzechTrade již několik let intenzivně pracuje s malými českými pivovary a s pomocí Czech Beer Alliance se dlouhodobě snaží tento segment v Británii zpopularizovat a již si připsal mnoho úspěchů včetně dostupnosti piv jako Kutná Hora a Bohemia Regent v londýnských pubech. Nyní kancelář usilovně pracuje i na penetraci online obchodů a v současné chvíli jedná hned s několika největšími hráči v tomto prudce se rozvíjejícím segmentu. Do dnešního dne jsme již zaregistrovali dvě první objednávky od společností Noble Green Wines a Indiebeer.

Už nyní je jasné, že pivní online boom není pouze dočasná záležitost. Nároky a trendy mezi zákazníky se mění a pohodlnost nákupu spolu se širokým sortimentem jsou komponenty, které budou lákat i po znovuotevření hospod a barů.

Martin Macourek, ředitel zahraniční kanceláře CzechTrade UK a Irsko

Zpět na přehled situace okolo koronaviru ve světě

• Teritorium: Velká Británie
• Oblasti podnikání: E-commerce | Obchod | Potravinářský průmysl

Doporučujeme