Zdroj: CzechTrade

Podmínky pro obchodní a služební cesty do Číny

V roce 2023 jsou pro cestování do Číny v platnosti určitá opatření ohledně situace související s covidem-19.

Informace o podmínkách cest do a z Číny s ohledem na vývoj koronavirové situace.

Ilustrační fotografie

Dne 5. prosince 2022 byla konečně po téměř třech letech zrušena většina restriktivních opatření, neboť došlo k opuštění politiky nulové tolerance covidu. Od 8. ledna 2023 byly zrušeny popříletové karantény, od 15. března 2023 byly obnoveny všechny typy víz a od 29. dubna 2023 postačuje před cestou do Číny testování antigenním testem, přičemž jeho výsledek musí být negativní.

S negativním výsledkem antigenního testu je také nutno předložit čínskému celnímu orgánu zdravotní prohlášení (elektronicky, popř. v papírové podobě), informace je uvedena na webových stránkách Velvyslanectví Číny v Praze.

Nošení ochranných roušek/respirátorů na území ČLR zůstává stále doporučené, na některých místech povinné (např. nemocnice, lékárny, laboratoře a jiná zdravotnická zařízení, domovy důchodců, věznice, popř. prostory s větší koncentrací osob) – na uvedených místech je také požadována kontrola statusu (zelená barva) wechatové zdravotní aplikace (Health Kit) a max. 24hod. platný negativní test. Při vstupu do obchodů již aplikace Health Kit není kontrolována. Doporučujeme sledovat nařízení místních orgánů, neboť se v různých místech mohou lišit.

Aleš Červinka, ředitel zahraniční kanceláře CzechTrade Šanghaj, Zastupitelský úřad ČR v Pekingu

Zpět na přehled situace okolo koronaviru ve světě

• Teritorium: Asie | Čína | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Obchod