Video + podcast

Letecký průmysl a Indie. Příležitosti pro české exportéry

Z Indie se stává nová globální velmoc. Má velmi rozsáhlý a současně rychle se rozvíjející letecký průmysl. Zejména letecká doprava je pro ekonomiku země mimořádně důležitá.

Podrobnosti o tom, co všechno Indie v oblasti leteckého průmyslu chystá a jaké jsou s tím spojené příležitosti pro zahraniční podnikatele se dozvíte z šestého dílu naší série reportáží o leteckém průmyslu v Asii, konkrétně v Číně, Singapuru, Thajsku, Indonésii, Vietnamu a Indii.

Obsah videa

Odkaz otevře video v novém okně na příslušném místě.

Zpět na začátek

To nejdůležitější, co v reportáži zaznělo

Indie se podle odborníků stává novou globální velmocí. Ze všech „aspirantů” prý totiž nejlépe naplňuje kritéria, na jejichž základě jsou země za mocnosti označovány. Například brzo po roce 2030 se má stát největší světovou populací, která podle všeho bude navíc oproti nejvážnějším konkurentům včetně Číny výrazně mladší a také vzdělanější. Už dnes je Indie například největším světovým producentem a vývozcem softwaru a IT služeb atd. 

Ilustrační fotografie

A velmi rozsáhlý a současně dynamicky se rozvíjející je také letecký průmysl země. Zejména letecká doprava je pro indickou ekonomiku mimořádně důležitá. Není už totiž výsadou bohatých, ale celkem běžně ji využívají firmy či v posledních letech ekonomicky výrazně sílící střední třída. Letecky se v Indii přepraví až 150 milionů cestujících ročně. Země je také výrobcem letadel, provozuje více než čtyři sta letišť a další zhruba stovku plánuje vybudovat.

Rychlý rozvoj přináší velkou poptávku

Indický segment civilního letectví je sedmý největší na světě a současně jeden z nejrychleji rostoucích vůbec. Z pohledu domácího leteckého provozu pak je třetím největším trhem po Číně a USA. Rychlý rozvoj leteckého odvětví přináší i rostoucí poptávku.

Příležitosti pro exportéry díky tomu vznikají například v oblasti budování infrastruktury, do níž chce Indie investovat zhruba 60 miliard dolarů. Potřebuje také školit nové piloty a perspektivní je rovněž výroba nových letadel a jejich údržba. Indická vláda si navíc uvědomuje důležitost vesmírného programu, a proto se chystá investovat nemalé částky i do kosmického průmyslu.

Ilustrační fotografie

Obecně pak platí, že na silně konkurenčním indickém trhu se bude dařit zejména firmám, které nabídnou špičkovou kvalitu a pokročilé technologie. Uspět na základě především cenové politiky je obtížné. Takže pokud už na trhu existuje konkurence, a to jak z pohledu technologického řešení, tak kvality, pomoct může lokalizace. Ke které se ostatně indická vláda svým projektem Make in India snaží zahraniční podnikatele přimět.

Martin Zika

Zpět na začátek

Dokumenty ke stažení

• Teritorium: Asie | Indie | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Letecký průmysl

Doporučujeme