Video + podcast

Letecký průmysl a Vietnam. Příležitosti pro české exportéry

Díky řadě tržních reforem, které uskutečnila vládnoucí Komunistické strany Vietnamu, zažívá v posledních zhruba pěti letech na průmyslu postavená ekonomika velký boom a patří k nejrychleji rostoucím na celém světě. Tamní letecký průmysl zatím ale příliš rozvinutý není. 

To by se ale postupně mohlo měnit, tamní vláda ho totiž označila za jednu ze svých priorit. Jaké obchodní příležitosti vietnamský letecký průmysl nabízí zahraničním podnikatelům? Na co si dát pozor při snaze o úspěch na tamním trhu? Podívejte se na pátý díl naší série reportáží o leteckém průmyslu v Asii, konkrétně v Číně, Singapuru, Thajsku, Indonésii, Vietnamu a Indii.

Obsah videa

Odkaz otevře video v novém okně na příslušném místě.

Zpět na začátek

To nejdůležitější, co v reportáži zaznělo

Vietnam má poměrně rozsáhlou a dobře dostupnou vnitrostátní leteckou dopravu, provozuje přes 200 letadel civilního letectví a ročně zvládá okolo 310 tisíc letů. Obecně je ale vietnamský letecký průmysl zatím spíše v plenkách, v současnosti se země snaží především o rozvoj importu technologií. Vietnam si sám vyrábí prakticky pouze drony, které používá v zemědělství a pokouší se také o vývoj armádních dronů.

Ilustrační fotografie

Úlevy pro zahraniční podnikatele

Vietnam ovšem chce svůj průmysl rozvíjet, a platí to také pro ten letecký, který je pro vedení státu jednou z priorit. Zahraničním podnikatelům proto poskytuje různé daňové, celní či administrativní úlevy, dále různá zvýhodnění pro investory, kteří nabídnou v zemi dosud nedostupnou technologii, také příznivé podmínky pro vybudování továren. K úspěchu může pomoci spolupráce s místními univerzitami a vývojovými centry. 

Vsadit na spolupráci s univerzitami

Podle Ivana Nikla, ředitele zahraniční kanceláře CzechTrade v Ho Či Minově městě, nelze přesně odhadnout, co bude Vietnam v oblasti leteckého průmyslu potřebovat a na co by se tedy čeští exportéři měli zaměřit. Hlavním důvodem je fakt, že se příslušný rozvojový strategický plán velmi rychle mění. A tak příští rok může být prioritou něco úplně jiného, než bylo vloni.

Jaké jsou tedy příležitosti pro exportéry? Ivan Nikl doporučuje pokusit se ve spolupráci s tamními univerzitami vymyslet smysluplný projekt. Prostor vidí především v oblasti civilního letectví, tzn. např. obory jako je údržba, servis, náhradní díly atd.

Ilustrační fotografie

Nepůjde to hned

Uspět na vietnamském trhu v žádném případě není jednoduché, především je třeba počítat s tím, že se to nepodaří hned. Podnikatelé by se měli připravit se na zcela odlišnou kulturu, na to, že v obchodu jde především o budování osobních vztahů a také že na rozdíl od Evropy jsou první schůzky hlavně seznamovací. 

Podle Ivana Nikla rozhodně není dobré potenciálního obchodního partnera tlačit tzv. do kouta a raději, oproti evropským zvyklostem, v tomto směru přibrzdit. Pokud totiž Vietnamci cítí příliš velký tlak, spíše se stáhnou a přestanou odpovídat na emaily. Je nicméně třeba být aktivní, opakovaně partnera kontaktovat, až se podaří dospět k vyhovujícímu konsenzu pro obě strany.

Martin Zika

Zpět na začátek

Dokumenty ke stažení

• Teritorium: Asie | Vietnam | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Letecký průmysl

Doporučujeme