Video + podcast

Letecký průmysl a Čína. Příležitosti pro české exportéry

V prvním díle naší série reportáží o leteckém průmyslu v Asii se dozvíte, jak to v současnosti v Číně vypadá. Jaké oblasti letectví jsou v zemi perspektivní a jaké faktory naopak rozvoj oboru zatím brzdí?

Letecký průmysl v Číně je například oproti Evropě zatím relativně v plenkách. S velkou pravděpodobností lze ale očekávat jeho intenzivní rozvoj, protože čínské vedení ho mimo jiné označilo za klíčové odvětví ve strategii Made in China 2025. Jaké obchodní příležitosti se tam českým firmám nabízejí? Podívejte se na první díl naší série reportáží o leteckém průmyslu v Asii, konkrétně v Číně, Singapuru, Thajsku, Indonésii, Vietnamu a Indii.

Obsah videa

Odkaz se otevře v novém okně na příslušném místě.

Zpět na začátek

To nejdůležitější, co v reportáži zaznělo

Čína v posledních letech podle všeho nezadržitelně směřuje na světový hospodářský trůn. Rychlý růst ekonomiky země s sebou kromě jiného přináší neustálé rozšiřování střední třídy, která je už dnes velmi rozsáhlá a čítá téměř 500 milionů lidí. To pochopitelně reprezentuje obrovskou kupní sílu. Čína je rozsáhlý, zároveň nesmírně náročný trh, zejména proto, že na něm panuje obrovská konkurence. Tím pádem je to ovšem také trh velmi perspektivní. 

Letectví jako klíčová oblast

A prakticky totéž platí o leteckém průmyslu této velmoci, byť ten zatím například oproti Evropě není zdaleka tolik rozvinutý. Pravděpodobně ho však čeká velký boom, Čína totiž letectví označila za klíčovou oblast ve strategii Made in China 2025. Buduje novou infrastrukturu, například civilní letiště, a také investuje do nových technologií, vědy a výzkumu, inovací atd.  

Jiaxiu pavilon na řece Nanming, Kuej-jang, Čína
Ilustrační fotografie

Pokud jde o obchodní příležitosti v čínském leteckém průmyslu, perspektivní je například transfer technologií, obecně technická řešení či aplikace (mj. pro drony), dále společný vývoj produktů, přeměna civilních letadel na cargo a také oblast elektromotorů, alternativních pohonů nebo školení pilotů.

Chybí důležité předpisy, brzdou je i vojenská kontrola

Rovněž existuje celá řada faktorů, které zatím rozvoj tohoto segmentu v Číně brzdí. Především je to absence důležitých předpisů, které v řadě případů teprve vznikají nebo jsou zatím jen ve fázi neschválených návrhů. A výjimkou nejsou ani předpisy, jež způsobují spíše chaos apod.

Omezujícím aspektem také fakt, že vzdušný prostor je pod vojenskou kontrolou, a to včetně všeobecného letectví. Pro civilní letectví jsou vyhrazeny pouze úzké koridory, jde o přibližně třicet procent celkového vzdušného prostoru, ve kterých se dá létat maximálně do výšky tisíc metrů.

Martin Zika

Zpět na začátek

Dokumenty ze semináře ke stažení

• Teritorium: Asie | Česká republika | Čína | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Letecký průmysl

Doporučujeme