Video + podcast

Letecký průmysl a Singapur. Příležitosti pro české exportéry

Kromě toho, že jde o jednu z nejvyspělejších světových ekonomik, je Singapur z hlediska leteckého průmyslu považován za „hub“ v regionu jihovýchodní Asie pro oblast MRO, tedy údržbu, opravy a revize.

Ta tvoří 85 % celého singapurského leteckého průmyslu a zároveň přibližně 10 % objemu globálního MRO. Země je také velmi aktivní v zavádění nejmodernějších technologií, například pro bezpilotní letecké systémy Singapur vytvořil dynamický startupový ekosystém, který poskytuje rozvinuté obchodní, ekonomické, inovativní a investiční prostředí. Podívejte se na druhý díl naší série reportáží o leteckém průmyslu v Asii, konkrétně v Číně, Singapuru, Thajsku, Indonésii, Vietnamu a Indii.

Obsah videa

Odkaz se otevře v novém okně na příslušném místě.

Zpět na začátek

To nejdůležitější, co v reportáži zaznělo

Singapurská republika je jednou z nejvyspělejších světových ekonomik a důležitou roli v ní hraje i letecký průmysl. Země je v této oblasti považována za „hub“ v regionu jihovýchodní Asie pro oblast MRO, tedy údržbu a opravárenství, která tvoří 85 % celého singapurského leteckého průmyslu a zároveň přibližně 10 % objemu globálního MRO. 

Singapur je také vznikajícím centrem pro vesmírné technologie, zejména satelitní průmysl. Například za posledních deset let v zemi vyrobili a vypustili patnáct satelitů, přes deset dalších projektů je v přípravě. V satelitním průmyslu působí víc než tisíc profesionálů a také cca čtyřicet lokálních a mezinárodních společností. 

Dynamický ekosystém pro drony

Mimo to je Singapur rovněž testovacím centrem pro bezpilotní letecké systémy, a to nejen v jihovýchodní Asii. Pro bezpilotní letecké systémy vytvořil Singapur dynamický startupový ekosystém, který poskytuje rozvinuté obchodní, ekonomické, inovativní a investiční prostředí. V této oblasti se rovněž výrazně angažuje stát a příslušné vládní agentury. V důsledku toho v rámci sektoru vznikají zajímavé projekty, např. dronová oblast v singapurské městské části one-north apod.

A jak na vysoce konkurenčních trzích leteckého singapurského průmyslu uspět? Nejlepší cesta je nabídnout výrobky či služby, které obstojí i v nejvyspělejší globální konkurenci.

Martin Zika

Zpět na začátek

Dokumenty ze semináře ke stažení

• Teritorium: Asie | Česká republika | Singapur | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Letecký průmysl

Doporučujeme