Video + podcast

Letecký průmysl a Indonésie. Příležitosti pro české exportéry

Indonésie je čtvrtá nejlidnatější země světa a také největší ekonomika sdružení ASEAN, tedy Asociace národů jihovýchodní Asie. V posledních 15 letech její ekonomický rozvoj významně zrychlil, což mimo jiné vytváří velké příležitosti pro investory i obchodníky.

A platí to rovněž v oblasti leteckého průmyslu, který každým rokem přepraví desítky milionů pasažérů a jejich počet rychle roste. Indonésie nabízí příležitosti v oblasti bezpilotního létání či oprav a servisu letadel. Podívejte se na čtvrtý díl naší série reportáží o leteckém průmyslu v Asii, konkrétně v Číně, Singapuru, Thajsku, Indonésii, Vietnamu a Indii.

Obsah videa

Odkaz otevře video v novém okně na příslušném místě.

Zpět na začátek

To nejdůležitější, co v reportáži zaznělo

Indonésie: Rychle rostoucí trh přepravy a nových letadel, možnosti v sektoru oprav či vzdělávání

Indonéský letecký průmysl je v rámci regionu JV Asie významný, v posledních letech například každým rokem rychle roste počet přepravených pasažérů. Zatímco v roce 2013 jich bylo zhruba 87 mil., už o pět let později jejich počet vzrostl na téměř 126 mil. a v roce 2030 stoupne až na 200 mil. Indonésie je po Číně nejdynamičtější letecký trh a také druhý nejrychleji rostoucí trh nových letadel v JV Asii.  

Ilustrační fotografie

Trh s MRO poddimenzovaný, chybí infrastruktura i lidské zdroje

Důležitou roli tedy hraje sektor MRO, neboli údržba, opravy a revize letadel, kde vznikají velmi zajímavé příležitosti pro zahraniční exportéry. Trh s MRO, jehož hodnota v JV Asii dosahuje cca 1 mld. dolarů ročně, je totiž zcela poddimenzovaný, pouze 45 % indonéské poptávky zajišťují domácí dodavatelé. Řada možností v Indonésii vzniká i pro firmy, které se zaměřují na bezpilotní létání. Země totiž začala vytvářet program vlastní výroby velkých dronů. 

Indonésie také nemá dostatečnou leteckou infrastrukturu, proto její budování patří mezi vládní priority. Do budoucna bude nutné postavit v nových, a to jak turistických tak i průmyslových oblastech země desítky, možná i stovky letišť.

A v neposlední řadě se země v oblasti leteckého průmyslu potýká s nedostatkem lidských zdrojů. Potřebuje tedy zajistit vzdělávání pracovníků mnoha profesí, jako jsou mechanici, letecký personál atd., a také třeba tréninky letců.

Důležitý je trpělivý, ale aktivní přístup

Indonésie, ve které žije přes čtvrt miliardy obyvatel, se rozkládá na více než 17 tisících ostrovech. A byť nejsou všechny obydlené, je to nepochybně jeden z faktorů, které obchodní snahy zahraničních firem komplikují. To ale nic nemění na tom, že zajímavých příležitostí je v zemi celá řada. Na co si tedy dát pozor při pokusu o úspěch na tamním trhu a jak postupovat? 

Ilustrační fotografie

Důležitý je aktivní, ale současně velmi trpělivý přístup, je také třeba vyhradit si předem dostatek času, peněz i energie. Naprosto nezbytné pak je osobní setkání a seznámení s potenciálním obchodním partnerem. Pokud se vám totiž podaří získat jeho přízeň či důvěru, cena už pak nehraje tak důležitou roli, navzdory obrovské konkurenci prakticky z celé Asie.

Martin Zika

Zpět na začátek

Dokumenty ze semináře ke stažení

• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Letecký průmysl

Doporučujeme