Rozhovor: Švédská třetí cesta nebyla pro ekonomiku smrtící

„Pokud na podzim nedojde k nějakému osudovému zvratu, dopady krize v souvislosti s epidemií covidu-19 na švédskou ekonomiku nebudou nijak drtivé,“ říká Tomáš Rousek, vedoucí zahraniční kanceláře CzechTrade se sídlem ve Stockholmu.

Po čtyřech měsících, které uplynuly od našeho rozhovoru pro server BusinessInfo, jsme si opět povídali s Tomášem Rouskem. Byli jsme zvědaví, jak se Skandinávie vypořádala s náporem vlny epidemie koronaviru, na to, zda se Švédům vyplatila jejich „třetí cesta“, a především, zda má v této době smysl se pokoušet o dodávky na sever Evropy.

Jak hodnotíte uplynulé čtyři měsíce ve Švédsku?

Byl to zvláštní čas, samozřejmě, jako kdekoliv jinde. Ale ve Švédsku, alespoň jak jsem pozoroval, proběhl bez větší hysterie. Lidé se celkem bez problémů přizpůsobili doporučením, které vyhlásila vláda, a přijali fakt, že existuje nové onemocnění, na které je třeba si dávat v běžném životě víc pozor. Jak mnohokrát proběhlo médii i u nás, opatření byla ve srovnání se světem mírná. Děti chodily do škol, restaurace fungovaly sice v omezeném, ale nepřetržitém provozu, lidé pracovali více z domova a Stockholm vypadal jako jindy o prázdninách, jen bez turistů. Žádné roušky.

Vyplatilo se to?

To ukáže čas. Švédská agentura veřejného zdraví, která je odpovědná za systém doporučení během epidemie, pracuje nyní se třemi scénáři dalšího vývoje do září roku 2021. Podle nejlepšího scénáře by zůstala míra infekce na relativně nízké úrovni, což by vedlo k malému šíření viru. Druhý scénář vychází z předpokladu nerovnoměrného šíření viru s lokálními ohnisky s větší vlnou na podzim tohoto roku a gradací epidemie počátkem roku 2021. Podle třetího scénáře by se infekce dále šířila dál rovnoměrně.

Který scénář podle Švédů nastane a jaká se očekávají opatření?

Agentura je toho názoru, že nejpravděpodobnější je kombinace scénáře jedna a dvě. Opatření ve formě doporučení í by pak platila do léta 2021 stejná jako doposud se zaměřením na speciální lokální ohniska nákazy.

Pojďme k obchodu – v jaké kondici jsou Švédské podniky?

Zatím to není tak zlé, i když k poklesu výkonu firem samozřejmě došlo, a to na všech úrovních podnikání. Velké závody sice dostaly od státu velké injekce, velmi zajímavá forma podpory byl třeba nákup obligací velkých podniků státem, ale poklesla jak výroba, tak i prodeje, a hlavní problém byl v dubnu, kdy byla ve většině velkých podniků odstávka provozu, což se muselo negativně projevit. Například velký výrobce nákladních vozidel Scania bude rušit 5000 pracovních míst, tedy deset procent své celosvětové pracovní kapacity.

Co malé a střední podniky?

Státní pomoc zaměřená tento sektor je opravdu masivní. Primárně na malé a střední podniky je cílená podpora ve formě záruky státu za úvěry, které mají možnost si sjednat společnosti, které mají potíže kvůli koronaviru, ale jinak jsou v dobré kondici. Takové společnosti si mohou sjednat půjčky až do výše 75 milionů SEK, přičemž stát ručí do výše 70 % úvěru. Dalšími okamžitými opatřeními bylo snížení odvodů za zaměstnance, odklad platby DPH, nebo třeba dočasné slevy na nájemném ve službách typu pohostinství, cestovní ruch a podobně. Podnikání trpí, ale obecně se dá říci, že většina firem se snaží současnou krizi zvládnout, navzdory tomu, že propad tržeb je průměrně indikován mezi 40–50 %.

Jak na tom je švédská ekonomika celkově?

Zatímco v prvním čtvrtletí ještě rostlo HDP, i když o zanedbatelných 0,1 %, ve druhém čtvrtletí již došlo k propadu HDP o 9,5 %. Nicméně, je to stále jedno z nejmenších čísel v eurozóně, a to především díky mírným opatřením proti šíření infekce. Roční propad HDP je v tuto chvíli předpokládán ve výši 5,7 %, přičemž již v roce 2021 se očekává oživení a růst HDP o 3,4 %. Celkově se tedy dá říci, že švédská ekonomika má předpoklad se poměrně rychle zotavit, a to díky dobré kondici firem, a rychlé a masivní podpoře státu.

Doporučil byste českým exportérům rozvíjet aktivity ve Švédsku i v této době?

Jednoznačně ano. I když musím varovat před přehnanými očekáváními v podobě rychlých zakázek. Švédové jsou i za normálních okolností svým založením konzervativní, a dost dlouho jim trvá, než změní dodavatele a vybudují nové obchodní vztahy. Na druhou stranu ty jsou potom pevné a dlouhodobé, o čemž se měli možnost přesvědčit české firmy, které ve Švédsku již působí. Zaznamenal jsem nejeden hlas od našich exportérů do Švédska, že i v době, kdy na domácím trhu nebyla práce, zakázky do Švédska určitým tempem stále pokračovaly, hlavně ve strojírenství. Takže, proč to nezkusit?

Jak v současnosti pomáhá českým podnikům vaše kancelář ve Stockholmu?

Pracujeme nyní s klienty v naprosté většině individuálně a jsme rádi, že české firmy chtějí využít našich služeb. Převážně řešíme s firmami jejich prvotní zájem o trh, který spočívá v adresném vyhledání kontaktů na potenciální obchodní partnery v cílových skupinách dle zadání klienta. Naše služby jsou nyní v rámci podpory podnikům až do konce roku zdarma, tak by bylo dobře, kdyby je využilo co nejvíce firem.

Chystáte také nějakou konkrétní akci?

Ano. V polovině listopadu se uskuteční ve švédském Jönköpingu tradiční strojírenský kontraktační veletrh Elmia Subcontractor 2020, který je určený především pro dodavatele ve strojírenství, kteří hledají svůj odbyt ve Skandinávii. Naše kancelář již mnoho let organizuje českou expozici, kde se mohou české firmy prezentovat pod naší hlavičkou a s naší pomocí.

Myslíte, že je rozumné se zúčastnit veletrhu v době, kdy většina firem bude raději šetřit?

Osobě bych řekl, že ano, ale samozřejmě nejsem finanční ředitel malé české strojírny, která nyní obrací každou korunu. Účast mi tedy dává smysl především pro podniky, které mají prostředky investovat do potenciálu trhu v dlouhodobém horizontu, a které nemají v tomto roce vyčerpané svoje rozpočty na marketing. Přeci jenom veletrhů, kam se letos jet prezentovat, není mnoho. A jak dokládá opakovaná účast některých českých firem na této akci, veletrh Elmia Subcontractor je akcí, do které se vyplatí investovat.


Údaje o covidu-19 na konci července 2020

  • K 31. 7. bylo potvrzeno 80 422 případů nákazy koronavirem
  • Na jednotkách intenzivní péče bylo ošetřeno 2 515 pacientů
  • Od počátku nákazy zemřelo 5 743 osob s pozitivním nálezem koronaviru
  • Na zmírnění dopadů krize na ekonomiku bylo uvolněno 1,2 bilionu SEK
  • Očekávaný pokles HDP v roce 2020 bude 5,7 %

(red)

Aktuální informace najdete také v článku o situaci kolem koronaviru ve Švédsku.

Koronavirus – Jaká je situace ve světě?

• Teritorium: Švédsko

Doporučujeme