Ve Vídni jsou kloktací PCR testy pro všechny obyvatele zdarma. Testovat se mohou z pohodlí domova

Po úspěšné pilotní fázi vídeňského projektu „Alles gurgelt“ přistoupila vídeňská radnice do další etapy, kdy jsou domácí kloktací PCR testy k dispozici pro všechny obyvatele Vídně zdarma. Díky pravidelnému a rychlému testování se Vídeň chce co nejdříve vrátit k normálnímu chodu města.

BIPA/Harson

Díky projektu „Alles gurgelt“ („Všechno kloktá“) se nyní ve Vídni mohou všichni obyvatelé z pohodlí domova otestovat kloktacími PCR testy zdarma. Stačí jim se registrovat na stránkách www.allesgurgelt.at a objednat si testovací sadu pro domácí použití. Tu si pak mohou Vídeňané vyzvednout ve 152 pobočkách drogerie BIPA. Maximální počet v rámci jedné objednávky je však stanoven na čtyři sady. Po jejich vyčerpání si je však každý, kdo má o test zájem, může znovu objednat.

Odebrané vzorky pak Vídeňané mohou odevzdat na celkem 620 stanovištích řetězce REWE, do kterého spadají prodejny Billa, Merkur, BIPA, Penny i čerpací stanice se sortimentem řetězce REWE. Podle aktuálních dat vídeňské radnice jsou veškerá stanoviště velmi dobře dostupná – 70 procent obyvatel je nalezne v docházkové vzdálenosti pěti minut a 100 procent pak do stanoviště dorazí během pětiminutové jízdy autem. 

Výhodou kloktacích testů vyrobených vídeňským startupem Lead Horizon je především jednoduchost odebrání vzorku, kterou lze lze uskutečnit doma nebo v zaměstnání bez přítomnosti specializovaného personálu. Testování, tedy vykloktání speciálního roztoku a uzavření do testovací nádoby, se provádí s videokamerou a webovou aplikací, aby byla jednoznačně zajištěna identita dané osoby.

Pokud si testovaný chce ale jen ověřit, zda je či není pozitivní a nebude potřebovat osvědčení, není nutná ani identifikace prostřednictvím pasu či občanského průkazu. Výsledek testovaný posléze obdrží během 24 hodin, a to emailem či jinou digitální formou. Právě rychlost a pravidelnost testování je podle vídeňské radnice zásadní v boji proti koronaviru.

Pravidelné testování je klíčem ke zpomalení pandemie

Úspěch slavil projekt i v pilotní fázi, do které se zapojilo 5 500 vídeňských firem a organizací s celkem 330 tisíci zaměstnanci. Pozitivní zkušenosti pak přiměly Vídeň pokračovat v tomto ojedinělém projektu a nabídnout testy všem Vídeňanům zdarma. 

„Bezpečí lidí a zdraví obyvatelstva – to má pro nás nejvyšší prioritu. Proto se v následujících týdnech musíme všichni znovu poprat s naší trpělivostí a být co nejvíce disciplinovaní, abychom se co nejdříve vrátili k co nejnormálnějšímu životu. To znamená, že musíme nadále dodržovat rozestupy, nosit respirátory třídy FFP2 a omezovat naše osobní kontakty a setkávání. Klíčem ke zpomalení pandemie je pravidelné testování Vídeňanů,“ okomentoval projekt vídeňský starosta Michael Ludwig.

Podle Hospodářské komory města Vídně má pravidelné domácí testování zabránit navíc novým lockdownům a umožnit znovuotevření obchodů a služeb. Jejich uzavření totiž podle slov prezidenta komory Waltera Rucka Vídeň prý stojí miliardy eur a desetitisíce pracovních míst.

Na následující dny připravila Vídeň spolu s Hospodářskou komorou a vídeňským startupem Lead Horizon celkem 1,5 miliónu testovacích sad, v dalších týdnech chtějí dodávat 1,2 milionu kusů. Laboratoře aktuálně mohou zpracovat až 1,4 miliónů testů týdně, podle potřeby však mohou denní testovací kapacitu 200 tisíc kusů ještě navýšit.

Další informace najdete na webu Zahraniční kanceláře města Vídně v Praze

Redakčně upravená tisková zpráva Zahraniční kanceláře města Vídně v Praze

Další informace hledejte na www.businessinfo.cz/koronavirus

Koronavirus – Jaká je situace ve světě?

Odpovědi na nejčastější dotazy podnikatelů ohledně podpůrných programů a opatření proti šíření koronaviru

• Teritorium: Evropa | Rakousko | Zahraničí
• Témata: Koronavirus

Doporučujeme