Podnikatelé ušetří na daních za děti v MŠ naposledy. Školkovné se ruší

Živnostníci a podnikatelé s dětmi v předškolním věku mají při vyplňování přiznání za rok 2023 naposledy šanci zaplatit nižší daň z příjmů díky takzvanému školkovnému.

Za zdaňovací období 2023 si mohou OSVČ odečíst z daně náklady na umístění dítěte do mateřské školy. Vládní konsolidační balíček ale školkovné od roku 2024 ruší, letos tedy mají podnikatelé i zaměstnanci poslední možnost.

Ilustrační fotografie

O kolik víc ušetříte?

Maximální sleva na jedno dítě se pro rok 2023 zvyšuje na 17 300 korun, při vyplňování daňového přiznání za předloňský rok si rodiče polepšili maximálně o 16 200 korun.

Připomínáme, že školkovné se týká výhradně školného, nikoli dalších nákladů na pobyt dítěte v MŠ. „Tato sympatická sleva se týká dětí, které chodí do státní, soukromé nebo firemní školky, do dětské skupiny a podobných registrovaných zařízení. Pokud však dítě navštěvuje neregistrovanou organizaci, jako jsou například některé lesní školky, nebo má soukromé hlídání, pak se na jeho rodiče zvýhodnění bohužel nevztahuje,“ popisuje zakladatelka účetní firmy UOL Účetnictví Jana Jáčová.

Na slevu za umístění dítěte do školky můžete myslet jen jednou ročně, uplatňuje se totiž za celý kalendářní rok. Zaměstnanci si ji zahrnou do ročního zúčtování daně a OSVČ v daňovém přiznání.

Školkovné odpovídá minimální mzdě

Stát nyní podnikatele potěšil, sleva se zvyšuje více než předloni, a to konkrétně o 1100 korun. Školkovné totiž odpovídá minimální mzdě v ČR k prvnímu dni takzvaného zdaňovacího období, což je obvykle kalendářní rok.

Minimální mzda se zvýšila o 1100 korun. Projevila se i na pojistném či daních

Vláda před rokem rozhodla o navýšení minimální mzdy o 1100 korun na 17 300 korun. Tomu tedy odpovídá i maximální školkovné za letošní rok (zdaňovací období 2023).

Školkovné sníží váš pravidelný odvod státu maximálně na nulu, nezakládá totiž nárok na daňový bonus (tedy přeplatek od státu), jako je tomu v případě daňového zvýhodnění na děti. 

Zmíněné zvýhodnění mohou už několik let využít i ti, kteří uplatňují výdajové paušály. „Důležité je zmínit, že takzvané školkovné je slevou na dani. Částky jsou tedy odečítané přímo z vypočtené daně, nikoliv z jejího základu,“ doplňuje poradce Michal Dvořáček.

Příklad:

OSVČ pan Dvořák si v roce 2023 vydělá 750 000 korun. Protože při výpočtu daně uplatňuje výdajový paušál ve výši 60 procent, sníží se mu základ daně na 300 tisíc. Zároveň platí za svoji dceru v mateřské škole roční školné ve výši 18 000 korun, bude tedy moci využít maximální slevu (17 300 Kč). Odečte ji ale nikoli z daňového základu, který odpovídá čistému příjmu (rozdílu mezi příjmy a výdaji) a činí zmíněných 300 tisíc korun, ale od vypočtené daně. Ta představuje patnáct procent ze základu – tedy 45 tisíc korun. Může samozřejmě využít i základní slevu na poplatníka, která je aktuálně ve výši 30 840 korun ročně. Jeho daň, od které odečte 48 140 Kč, tedy bude ve výsledku nulová.

S paušální daní nárok nemáte

Pozor! Od roku 2021 se sleva netýká těch, kteří se přihlásí k paušální dani. Podnikatelům s ročními příjmy do dvou milionů (dříve jednoho milionu) odpadá povinnost podávat přiznání k dani z příjmu fyzických osob, roční přehledy o příjmech a výdajích pro správu sociálního zabezpečení i zdravotní pojišťovny a zaplatí (kromě odvodů na zdravotní a sociální pojištění) už jen sto korun měsíčně. Tím ovšem přijdou o možnost využívat slevy na děti, partnera i další daňová zvýhodnění.

V roce 2022 byla celková výše paušální daně 5994 korun měsíčně, letos se zvýšila na 6208 korun (3 386 Kč sociální, 2 722 Kč zdravotní pojištění a 100 Kč daň z příjmů). V příštím roce navíc naroste daleko výrazněji – až na 7498 korun měsíčně v prvním pásmu, tedy primárně pro podnikatele s příjmy do 1 milionu.

Paušální daň se výrazně zvyšuje. Hlaste se k ní do ledna

Důležitou zprávou pro ty, kteří využívali více slev na daních je to, že se vláda v konsolidačním balíčku rozhodla některá zvýhodnění od 1. 1. 2024 zrušit.

Týká se to i školkovného, které letos využijete naposledy, ale například i slevy na studenta. Jiná pravidla budou platit pro slevu na vyživovanou manželku/manžela. Více si přečtěte v článku Jaké můžete využít slevy na daních? Některé ruší vládní balíček na BusinessInfo.cz

Jak je to u zaměstnanců platících zálohy? Peníze se jim vrátí

Během roku odvádějí zaměstnanci a také některé OSVČ (ty, které platí zálohy na daň z příjmu). Pokud uplatní v ročním zúčtování zmíněné školkovné, budou mít následně vyšší čistou mzdu/příjem.

Obdrží totiž daňovou vratku (podnikatelé po odevzdání přiznání, zaměstnanci v rámci březnové výplaty). Roční daň z příjmu fyzických osob totiž bude díky slevě nižší než zaplacené zálohy během roku.

Potvrzení jako příloha přiznání

„Nárok na slevu ve výši zaplacených (a prokázaných) příspěvků školce má pouze jeden z rodičů žijících s potomkem ve společné domácnosti. V daňovém přiznání musí nárok na slevu prokázat potvrzením mateřské školy o výši výdajů za umístění dítěte,“ prozrazuje daňová poradkyně Tax Vision Blanka Štarmanová. Potvrzení se týká celoročních výdajů za rok 2023.

V daňovém přiznání bude letos napsoaledy na školkovné řádek 69a s označením „sleva za umístění dítěte“.

V písemném potvrzení uvedete adresu školky, jméno, příjmení a rodné číslo dítěte, dále je zde vyčíslená částka školkovného, datum a podpis zástupce mateřské školy. Potvrzení od mateřské školy musíte přidat k růžovému tiskopisu jako povinnou přílohu. Pokud podáváte přiznání elektronicky, najdete formulář na stránkách FS ČR.

Jaké lze každoročně využít slevy na dani?

Kdy a jak školkovné uplatnit?

Výdaje prokazatelně dokázat je nutností – jejich výši vám potvrdí pouze provozovatel školky. Pozor však na to, co chcete do slevy zahrnout.

„Prakticky vzato se školkovné rovná výdaji vynaloženému za umístění dítěte, tedy pomyslnému školnému. Není proto možné do něj započítávat například výdaje na stravné, dopravu, kroužky nebo náklady na výlety,“ dodává Jana Jáčová z firmy UOL Účetnictví.

Právo není omezeno věkem dítěte. Zvýhodnění můžete uplatnit i v případě odkladu školní docházky, pokud platíte školné. Navíc se musí jednat o dítě ve společně hospodařící domácnosti. Definice společně hospodařící domácnosti je v § 21e odstavci 4. zákona o daních z příjmů.

Společná, nebo střídavá péče

Jak bylo zmíněno výše, ve společné domácnosti může školkovné uplatnit jen jeden z rodičů. Výjimkou je společná, nebo střídavá péče, v těchto případech jde totiž o dvě samostatně hospodařící domácnosti.

Pokud je školné skutečně zaplaceno oběma rodiči v období, kdy dítě pobývalo v jejich domácnosti, může si slevu za umístění potomka uplatnit každý z nich, a to opět až do výše 17 300 korun.

Daňovou slevu na vyživované dítě školkovné nijak neruší ani neomezuje.

Ošetřovné doznalo od 1. 1. 2022 mnoha změn. Dotýkají se zaměstnavatelů

Jste doma s nemocným dítětem? Pomůže vám ošetřovné

Pokud váš potomek chodí do školky, zamyslete se i nad situací, kdy onemocní a jeden z rodičů s ním musí zůstat doma. Jste-li zaměstnanec, pak můžete o dítě mladší 10 let pečovat doma a čerpat maximálně devět dní tzv. ošetřovné.

To se vyplácí v návaznosti na nemocenské pojištění, které za vás zaměstnavatel povinně odvádí, případně si jej platí dobrovolně OSVČ.

„Pozor však, pokud jste domácký zaměstnanec – jestliže podle dohodnutých podmínek nepracujete přímo na pracovišti, ale doma, na ošetřovné nárok bohužel nemáte. Stejně tak nelze doma zůstat, pokud se o dítě stará rodič na mateřské,“ uzavírá Jana Jáčová.

Jakub Procházka

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Daně, účetnictví, pojištění

Doporučujeme