Pravidelné konzultace MPO v Klientském centru pro export (KCE)

Leden 2017

13. 1. 2017 – Jak na obchod s africkými zeměmi?

Zástupce Ministerstva průmyslu a obchodu představí rizika a překážky při exportu na africké trhy, se kterými musí české firmy při snaze o expanzi na tento kontinent počítat.

Na Vaše dotazy bude odpovídat Ing. Andrea Heverlová, MBA ze sekce Evropské unie a zahraničního obchodu MPO.

20. 1. 2017 – Čína a antidumpingová cla

Zástupce MPO bude se zástupci českého byznysu konzultovat připravované změny v systému nástrojů na ochranu před nekalými obchodními praktikami některých dovozců. V souvislosti se svými závazky ve WTO změní Evropská unie svůj přístup k antidumpingovým a protisubvenčním clům, která jsou ukládána mj. na dovozy vybraných výrobků z Číny. Systémová změna může ovlivnit fungování a obchodní vztahy českých podniků, které dotčené produkty vyrábějí, obchodují nebo používají jako vstupy do vlastní výroby.

Na Vaše dotazy bude odpovídat Mgr. Ota Šimák ze sekce Evropské unie a zahraničního obchodu MPO.

27. 1. 2017 – Aktuální stav sankčních opatření vůči Ruské federaci

Zástupce Ministerstva průmyslu a obchodu Ing. Vladimír Kyncl ze sekce Evropské unie a zahraničního obchodu bude odpovídat na Vaše dotazy týkající se stavu omezujících opatření, která zavedla Rada EU v srpnu 2014 pro vývoz do Ruské federace.

zpět na začátek

Únor 2017

3. 2. 2017 – Jak úspěšně vyvážet do Francie a Švýcarska?

Zájemcům budou poskytnuty podrobné teritoriální informace, jaké jsou aktuálně perspektivní obory a jaké služby exportérům nabízíme. Francie patří k tradičním obchodním partnerům ČR, je po Německu druhou největší evropskou ekonomikou a střídá se s velkou Británií na pozici lídra mezi největšími vývozním partnery, se kterými nemáme společnou geografickou hranici. Švýcarsko je pak náš 14. největší obchodní partner, je tradičním investorem v oblasti technologií s vyšší přidanou hodnotou a jedním z lídrů v oborech náročných po stránce výzkumně-technologické.

České firmy mají určitě šanci se v obou zemích prosadit. Český průmysl zde má mezi odbornou veřejností velice dobrý zvuk a zejména naši subdodavatelé v průmyslových a energetických oborech jsou zde velmi vítáni. Je však třeba nesázet pouze na cenu, ale je třeba se zaměřit i na další aspekty, jakými jsou například design, pružnost a individuálnost dodávek, kvalitní komplexní servis apod.

Na Vaše dotazy bude odpovídat Ing. Karel Zděnovec ze sekce Evropské unie a zahraničního obchodu MPO.

10. 2. 2017 – Jak na obchod se Severní Amerikou? Jaká je budoucnost obchodních dohod s USA a Kanadou?

Zástupce Ministerstva průmyslu a obchodu představí dlouhodobé výhody a rizika na severoamerickém trhu a stávající překážky, se kterými musí české firmy při vstupu na toto teritorium počítat. Dále budou zájemci z řad podnikatelů seznámeni se stavem vyjednávání dohod o volném obchodu mezi EU a Kanadou (CETA) a EU a USA (TTIP). Dozvíte se, jaké změny v exportu na americký trh lze po nástupu Trumpovy administrativy očekávat.

Na Vaše dotazy bude odpovídat Ing. Lenka Fořtová ze sekce Evropské unie a zahraničního obchodu MPO.

17. 2. 2017 – Informace pro podnikatele o podávání žádostí na Licenční správu (zboží dvojího použití)

Licenční správa je útvarem Ministerstva průmyslu a obchodu odpovědným za uplatňování licenčního režimu. Konzultace pro podnikatele se zaměří na informace o postupu při podávání žádostí o vývozní povolení a také informace související s vývozem zboží dvojího použití do zemí, na které jsou uplatňována omezující opatření (např. do Íránu po uvolnění sankcí, do KLDR nebo Ruské federace).

Na Vaše dotazy bude odpovídat Ing. Svatopluk Leitgeb ze sekce Evropské unie a zahraničního obchodu MPO.

24. 2. 2017 – Ekonomická migrace

Informace o aktuálních projektech na podporu ekonomické migrace, jejichž smyslem je především časová úspora pro zaměstnavatele a investory při získávání zejména kvalifikovaných zaměstnanců ze zahraničí na místa, která není možné obsadit v rámci českého trhu práce.

Na Vaše dotazy bude odpovídat Mgr. Kristina Kučerová ze sekce Evropské unie a zahraničního obchodu MPO.

zpět na začátek

Březen 2017

1. 3. 2017 – Dočasné pozastavení všeobecných cel (Celní suspenze)

Pozastavení cla představuje cestu českých výrobců ke snížení nákladů na dovážené suroviny a komponenty, které se v EU nevyrábějí, nebo vyrobené množství nepokrývá poptávku. Dozvíte se, jakým způsobem podat žádost, jak proces schvalování probíhá a jakým způsobem naopak zabránit pozastavení cla v případech, kdy by mohlo poškodit vaši firmu.

Na Vaše dotazy bude odpovídat Ing. Tomáš Hurych ze sekce Evropské unie a zahraničního obchodu MPO.

8. 3. 2017 – Společná obchodní politika Evropské unie

Společná obchodní politika EU vytváří právní rámec pro obchodování členských států Evropské unie s třetími (nečlenskými) zeměmi. Cílem EU v rámci společné obchodní politiky je podpora otevřeného a spravedlivého obchodu se všemi obchodními partnery. Zástupce Ministerstva průmyslu a obchodu představí dlouhodobé výhody, které SOP EU dává našim exportérům.

Na Vaše dotazy bude odpovídat Mgr. Tomáš Pavlíček ze sekce Evropské unie a zahraničního obchodu MPO.

17. 3. 2017 – Akce, výstavy a veletrhy

Zájemcům budou poskytnuty informace o důležitých akcích, které jim mohou přinést nové obchodní příležitosti a které jim pomáhají na exportních trzích. Státní podpora exportu zahrnuje organizaci účasti na výstavách, veletrzích a dále na různých akcích podporujících export českých podnikatelů (business fóra, semináře, kulaté stoly, podnikatelské mise apod.).

Na Vaše dotazy bude odpovídat Ing. Vladimír Bomberovič ze sekce Evropské unie a zahraničního obchodu MPO.

24. 3. 2017 – Státní finanční instituce pro podporu exportu

Zájemcům z řad podnikatelů budou poskytnuty informace o možnostech státní podpory jejich exportních aktivit prostřednictvím České exportní banky, a.s. (ČEB) a Exportní garanční a pojišťovací společnosti, a.s. (EGAP). Posláním ČEB je poskytování a financování vývozních úvěrů a dalších služeb s vývozem souvisejících. EGAP je státní úvěrová pojišťovna se zaměřením na pojišťování vývozních úvěrů proti teritoriálním a komerčním rizikům spojeným s vývozem zboží a služeb z České republiky.

Zahraniční rozvojová spolupráce ČR, projekty programu Aid For Trade v gesci MPO

Zájemcům z řad podnikatelů budou rovněž poskytnuty informace o programu Aid For Trade, který je v gesci MPO. Seznámeni budou se smyslem a podstatou programu, s náplní jednotlivých projektů, způsobem vzniku, teritoriálním zaměření atd. Součástí bude též vysvětlení možnosti participovat v tomto programu a účastnit se jako možný budoucí realizátor konkrétních projektů.

Obě konzultace spolu souvisí, proto proběhne společná konzultace obou témat v jednom termínu.

Na Vaše dotazy bude odpovídat Mgr. Viera Rombaldová ze sekce Evropské unie a zahraničního obchodu MPO.

31. 3. 2017 – Integrovaná služba pro podnikatele na vnitřním trhu EU

Integrovaná služba pro podnikatele na trhu EU se snaží odstranit řadu překážek, na které naráží naši podnikatelé vyvážející do zemí EU. Služba slučuje nástroje evropských poradenských sítí, mezi které patří Jednotná kontaktní místa (JKM), Kontaktní místo pro výrobky (ProCoP) a služba pro mimosoudní řešení sporů a problémů při jednání s úřady v členských státech EU (SOLVIT).

Na Vaše dotazy bude odpovídat Ing. Denisa Tešnarová ze sekce Evropské unie a zahraničního obchodu MPO.

zpět na začátek

Duben 2017

7. 4. 2017 – Jak úspěšně vyvážet do Francie a Švýcarska?

Zájemcům budou poskytnuty podrobné teritoriální informace, jaké jsou aktuálně perspektivní obory a jaké služby exportérům nabízíme. Francie patří k tradičním obchodním partnerům ČR, je po Německu druhou největší evropskou ekonomikou a střídá se s velkou Británií na pozici lídra mezi největšími vývozním partnery, se kterými nemáme společnou geografickou hranici. Švýcarsko je pak náš 14. největší obchodní partner, je tradičním investorem v oblasti technologií s vyšší přidanou hodnotou a jedním z lídrů v oborech náročných po stránce výzkumně-technologické. České firmy mají určitě šanci se v obou zemích prosadit. Český průmysl zde má mezi odbornou veřejností velice dobrý zvuk a zejména naši subdodavatelé v průmyslových a energetických oborech jsou zde velmi vítáni. Je však třeba nesázet pouze na cenu, ale je třeba se zaměřit i na další aspekty, jakými jsou například design, pružnost a individuálnost dodávek, kvalitní komplexní servis apod.

Na Vaše dotazy bude odpovídat Ing. Karel Zděnovec ze sekce Evropské unie a zahraničního obchodu MPO.

14. 4. 2017 – Zlepšování obchodních vztahů s Kubou

Na Kubě mají české výrobky stále dobré jméno. Tato politicky dlouho izolované země se nyní otevírá mezinárodnímu obchodu a jistě lze navázat na historickou tradici a spolupráci. Specialista MPO poskytne zájemcům z řad podnikatelů informace o aktuálním stavu podnikatelského prostředí a mezinárodních vztahů, situaci v regionu, podmínkách pro rozvoj vzájemných obchodních styků a možnostech podpory individuálních projektů.

Na Vaše dotazy bude odpovídat Ing. Martina Jeníčková ze sekce Evropské unie a zahraničního obchodu MPO.

21. 4. 2017 – Oteplování ve vztazích s Íránem

Írán je bezpochyby země, kde lze v důsledku současného uvolňování politického napětí navázat na historickou spolupráci a dobré jméno českých výrobků. Specialista MPO poskytne zájemcům z řad podnikatelů informace o aktuálním stavu podnikatelského prostředí a mezinárodních vztahů, situaci v regionu, podmínkách pro rozvoj vzájemných obchodních styků a možnostech podpory individuálních projektů.

Na Vaše dotazy bude odpovídat Ing. Jaromír Dudák, MBA ze sekce Evropské unie a zahraničního obchodu MPO.

28. 4. 2017 – Aktuální stav sankčních opatření vůči Ruské federaci

Zástupce Ministerstva průmyslu a obchodu Ing. Vladimír Kyncl ze sekce Evropské unie a zahraničního obchodu bude odpovídat na Vaše dotazy týkající se stavu omezujících opatření, která zavedla Rada EU v srpnu 2014 pro vývoz do Ruské federace.

zpět na začátek

Květen 2017

5. 5. 2017 – Dočasné pozastavení všeobecných cel (Celní suspenze)

Pozastavení cla představuje cestu českých výrobců ke snížení nákladů na dovážené suroviny a komponenty, které se v EU nevyrábějí, nebo vyrobené množství nepokrývá poptávku. Dozvíte se, jakým způsobem podat žádost, jak proces schvalování probíhá a jakým způsobem naopak zabránit pozastavení cla v případech, kdy by mohlo poškodit vaši firmu.

Na Vaše dotazy bude odpovídat Ing. Tomáš Hurych ze sekce Evropské unie a zahraničního obchodu MPO.

12. 5. 2017 – Zlepšování obchodních vztahů s Kubou

Na Kubě mají české výrobky stále dobré jméno. Tato politicky dlouho izolovaná země se nyní otevírá mezinárodnímu obchodu a jistě lze navázat na historickou tradici a spolupráci. Specialista MPO poskytne zájemcům z řad podnikatelů informace o aktuálním stavu podnikatelského prostředí a mezinárodních vztahů, situaci v regionu, podmínkách pro rozvoj vzájemných obchodních styků a možnostech podpory individuálních projektů.

Na Vaše dotazy bude odpovídat Ing. Martina Jeníčková ze sekce Evropské unie a zahraničního obchodu MPO.

19. 5. 2017 – Společná obchodní politika Evropské unie

Společná obchodní politika EU vytváří právní rámec pro obchodování členských států Evropské unie s třetími (nečlenskými) zeměmi. Cílem EU v rámci společné obchodní politiky je podpora otevřeného a spravedlivého obchodu se všemi obchodními partnery. Zástupce Ministerstva průmyslu a obchodu představí dlouhodobé výhody, které SOP EU dává našim exportérům.

Na Vaše dotazy bude odpovídat Mgr. Tomáš Pavlíček nebo Ing. Lenka Siekliková ze sekce Evropské unie a zahraničního obchodu MPO.

26. 5. 2017 – Akce, výstavy a veletrhy

Zájemcům budou poskytnuty informace o důležitých akcích, které jim mohou přinést nové obchodní příležitosti a které jim pomáhají na exportních trzích. Státní podpora exportu zahrnuje organizaci účasti na výstavách, veletrzích a dále na různých akcích podporujících export českých podnikatelů (business fóra, semináře, kulaté stoly, podnikatelské mise apod.).

Na Vaše dotazy bude odpovídat Ing. Vladimír Bomberovič ze sekce Evropské unie a zahraničního obchodu MPO.

zpět na začátek

Červen 2017

2. 6. 2017 – Problematika dumpingových dovozů z Číny

Zástupce MPO bude se zástupci českého byznysu konzultovat připravované změny v systému nástrojů na ochranu před nekalými obchodními praktikami některých dovozců. V souvislosti se svými závazky ve WTO změní Evropská unie svůj přístup k antidumpingovým a protisubvenčním clům, která jsou ukládána mj. na dovozy vybraných výrobků z Číny. Systémová změna může ovlivnit fungování a obchodní vztahy českých podniků, které dotčené produkty vyrábějí, obchodují nebo používají jako vstupy do vlastní výroby.

Na Vaše dotazy bude odpovídat Mgr. Ota Šimák ze sekce Evropské unie a zahraničního obchodu MPO.

9. 6. 2017 – Jak na obchod se Severní Amerikou? Jaká je budoucnost obchodních dohod s USA a Kanadou?

Zástupce Ministerstva průmyslu a obchodu představí dlouhodobé výhody a rizika na severoamerickém trhu a stávající překážky, se kterými musí české firmy při vstupu na toto teritorium počítat. Zájemci z řad podnikatelů budou seznámeni se změnami dle dohody o volném obchodu mezi EU a Kanadou (CETA). Dále budou exportéři informováni o aktuálním stavu vyjednávání o dohodě o volném obchodu mezi EU a USA (TTIP).

Na Vaše dotazy bude odpovídat Ing. Lenka Fořtová ze sekce Evropské unie a zahraničního obchodu MPO.

16. 6. 2017 – Státní finanční instituce pro podporu exportu

Zájemcům z řad podnikatelů budou poskytnuty informace o možnostech státní podpory jejich exportních aktivit prostřednictvím České exportní banky, a.s. (ČEB) a Exportní garanční a pojišťovací společnosti, a.s. (EGAP). Posláním ČEB je poskytování a financování vývozních úvěrů a dalších služeb s vývozem souvisejících. EGAP je státní úvěrová pojišťovna se zaměřením na pojišťování vývozních úvěrů proti teritoriálním a komerčním rizikům spojeným s vývozem zboží a služeb z České republiky.

Zahraniční rozvojová spolupráce ČR, projekty programu Aid For Trade v gesci MPO

Zájemcům z řad podnikatelů budou rovněž poskytnuty informace o programu Aid For Trade, který je v gesci MPO. Seznámeni budou se smyslem a podstatou programu, s náplní jednotlivých projektů, způsobem vzniku, teritoriálním zaměření atd. Součástí bude též vysvětlení možnosti participovat v tomto programu a účastnit se jako možný budoucí realizátor konkrétních projektů.

Obě konzultace spolu souvisí, proto proběhne společná konzultace obou témat v jednom termínu.

Na Vaše dotazy bude odpovídat Mgr. Viera Rombaldová nebo Ing. Josef Mudra ze sekce Evropské unie a zahraničního obchodu MPO.

23. 6. 2017 – Ekonomická migrace

Informace o aktuálních projektech na podporu ekonomické migrace, jejichž smyslem je především časová úspora pro zaměstnavatele a investory při získávání zejména kvalifikovaných zaměstnanců ze zahraničí na místa, která není možné obsadit v rámci českého trhu práce.

Na Vaše dotazy bude odpovídat Mgr. Kristina Kučerová ze sekce Evropské unie a zahraničního obchodu MPO.

zpět na začátek

V měsících červenci a srpnu konzultace neprobíhaly z důvodu prázdninového provozu KCE.

Září 2017

8. 9. 2017 – Zlepšování obchodních vztahů s Kubou

Na Kuba mají české výrobky stále dobré jméno. Tato politicky dlouho izolované země se otevřela mezinárodnímu obchodu a jistě lze navázat na historickou tradici a spolupráci. Specialista MPO poskytne zájemcům z řad podnikatelů informace o aktuálním stavu podnikatelského prostředí a mezinárodních vztahů, situaci v regionu, podmínkách pro rozvoj vzájemných obchodních styků a možnostech podpory individuálních projektů.

Na Vaše dotazy bude odpovídat Ing. Martina Jeníčková ze sekce Evropské unie a zahraničního obchodu MPO.

15. 9. 2017 – Integrovaná služba pro podnikatele na vnitřním trhu EU

Integrovaná služba pro podnikatele na trhu EU se snaží odstranit řadu překážek, na které naráží naši podnikatelé vyvážející do zemí EU. Služba slučuje nástroje evropských poradenských sítí, mezi které patří Jednotná kontaktní místa (JKM), Kontaktní místo pro výrobky (ProCoP) a služba pro mimosoudní řešení sporů a problémů při jednání s úřady v členských státech EU (SOLVIT).

Na Vaše dotazy bude odpovídat Ing. Denisa Tešnarová ze sekce Evropské unie a zahraničního obchodu MPO.

22. 9. 2017 – Dočasné pozastavení všeobecných cel (Celní suspenze)

Pozastavení cla představuje cestu českých výrobců ke snížení nákladů na dovážené suroviny a komponenty, které se v EU nevyrábějí, nebo vyrobené množství nepokrývá poptávku. Dozvíte se, jakým způsobem podat žádost, jak proces schvalování probíhá a jakým způsobem naopak zabránit pozastavení cla v případech, kdy by mohlo poškodit vaši firmu.

Na Vaše dotazy bude odpovídat Ing. Tomáš Hurych ze sekce Evropské unie a zahraničního obchodu MPO.

zpět na začátek

Říjen 2017

6. 10. 2017 – Společná obchodní politika Evropské unie

Společná obchodní politika EU vytváří právní rámec pro obchodování členských států Evropské unie s třetími (nečlenskými) zeměmi. Cílem EU v rámci společné obchodní politiky je podpora otevřeného a spravedlivého obchodu se všemi obchodními partnery. Zástupce Ministerstva průmyslu a obchodu představí dlouhodobé výhody, které SOP EU dává našim exportérům.

Na Vaše dotazy bude odpovídat Mgr. Tomáš Pavlíček ze sekce Evropské unie a zahraničního obchodu MPO.

27. 10. 2017 – Problematika dumpingových dovozů z Číny

Zástupce MPO bude se zástupci českého byznysu konzultovat připravované změny v systému nástrojů na ochranu před nekalými obchodními praktikami některých dovozců. V souvislosti se svými závazky ve WTO změní Evropská unie svůj přístup k antidumpingovým a protisubvenčním clům, která jsou ukládána mj. na dovozy vybraných výrobků z Číny. Systémová změna může ovlivnit fungování a obchodní vztahy českých podniků, které dotčené produkty vyrábějí, obchodují nebo používají jako vstupy do vlastní výroby.

Na Vaše dotazy bude odpovídat Mgr. Ota Šimák ze sekce Evropské unie a zahraničního obchodu MPO.

zpět na začátek

Listopad 2017

3. 11. 2017 – Jak na obchod s africkými zeměmi?

Zástupce Ministerstva průmyslu a obchodu představí rizika a překážky při exportu na africké trhy, se kterými musí české firmy při snaze o expanzi na tento kontinent počítat.

Na Vaše dotazy bude odpovídat Mgr. Michal Prokop ze sekce Evropské unie a zahraničního obchodu MPO.

10. 11. 2017 – Oteplování ve vztazích s Íránem.

Írán je bezpochyby země, kde lze v důsledku současného uvolňování politického napětí navázat na historickou spolupráci a dobré jméno českých výrobků. Specialista MPO poskytne zájemcům z řad podnikatelů informace o aktuálním stavu podnikatelského prostředí a mezinárodních vztahů, situaci v regionu, podmínkách pro rozvoj vzájemných obchodních styků a možnostech podpory individuálních projektů.

Na Vaše dotazy bude odpovídat Ing. Jaromír Dudák, MBA ze sekce Evropské unie a zahraničního obchodu MPO.

24. 11. 2017 – Jak na obchod se Severní Amerikou? Jaká je budoucnost obchodních dohod s USA a Kanadou?

Zástupce Ministerstva průmyslu a obchodu představí dlouhodobé výhody a rizika na severoamerickém trhu a stávající překážky, se kterými musí české firmy při vstupu na toto teritorium počítat. Zájemci z řad podnikatelů budou seznámeni se změnami dle dohody o volném obchodu mezi EU a Kanadou (CETA). Dále budou exportéři informováni o aktuálním stavu vyjednávání o dohodě o volném obchodu mezi EU a USA (TTIP).

Na Vaše dotazy bude odpovídat Ing. Lenka Fořtová ze sekce Evropské unie a zahraničního obchodu MPO.

Prosinec 2017

1. 12. 2017 – Státní finanční instituce pro podporu exportu

Zájemcům z řad podnikatelů budou poskytnuty informace o možnostech státní podpory jejich exportních aktivit prostřednictvím České exportní banky, a.s. (ČEB) a Exportní garanční a pojišťovací společnosti, a.s. (EGAP). Posláním ČEB je poskytování a financování vývozních úvěrů a dalších služeb s vývozem souvisejících. EGAP je státní úvěrová pojišťovna se zaměřením na pojišťování vývozních úvěrů proti teritoriálním a komerčním rizikům spojeným s vývozem zboží a služeb z České republiky.

Na Vaše dotazy bude odpovídat Ing. Mgr. Josef Mudra ze sekce Evropské unie a zahraničního obchodu MPO.

1. 12. 2017 – Zahraniční rozvojová spolupráce ČR, projekty programu Aid For Trade v gesci MPO.

Zájemcům z řad podnikatelů budou poskytnuty informace o možnostech státní podpory jejich exportních aktivit prostřednictvím České exportní banky, a.s. (ČEB) a Exportní garanční a pojišťovací společnosti, a.s. (EGAP). Posláním ČEB je poskytování a financování vývozních úvěrů a dalších služeb s vývozem souvisejících. EGAP je státní úvěrová pojišťovna se zaměřením na pojišťování vývozních úvěrů proti teritoriálním a komerčním rizikům spojeným s vývozem zboží a služeb z České republiky.

Na Vaše dotazy bude odpovídat Ing. Mgr. Josef Mudra ze sekce Evropské unie a zahraničního obchodu MPO.

Obě konzultace spolu souvisí, proto proběhne společná konzultace obou témat v jednom termínu.

8. 12. 2017 – Ekonomická migrace.

Informace o aktuálních projektech na podporu ekonomické migrace, jejichž smyslem je především časová úspora pro zaměstnavatele a investory při získávání zejména kvalifikovaných zaměstnanců ze zahraničí na místa, která není možné obsadit v rámci českého trhu práce.

Na Vaše dotazy bude odpovídat Mgr. Tomáš Kozárek ze sekce Evropské unie a zahraničního obchodu MPO.

15. 12. 2017 – Aktuální stav sankčních opatření vůči Ruské federaci

Zástupce Ministerstva průmyslu a obchodu osvětlí otázky týkající se stavu omezujících opatření, která zavedla Rada EU v srpnu 2014 pro vývoz do Ruské federace

Na Vaše dotazy bude odpovídat Ing. Vladimír Kyncl ze sekce Evropské unie a zahraničního obchodu MPO.

zpět na začátek

Doporučujeme