Jihoafrická republika

Rozcestník informací o Jihoafrické republice:

CzechTrade: Desatero pro obchodování s Jihoafrickou republikou

Agentura CzechTrade připravila pro české podnikatele se zájmem o obchodní vztahy s Jihoafrickou republikou deset doporučení pro obchodování s tímto teritoriem.

Steve Heap / Shutterstock.com
  1. Komunikujte anglicky

    Pro jednání postačí angličtina. Znalost jiných řečí se od obchodníka neočekává. Naopak s jinými světovými jazyky zde neobstojíte. Není nutné ani tlumočení do afrikánštiny.

  2. Nejezděte kolem Vánoc

    Plánujte cestu mimo období Vánoc. JAR leží na jižní polokouli, proto jsou vánoční svátky spojeny s obdobím letních dovolených, podobně jako v České republice červenec a srpen.

  3. Respektujte patriotismus Jihoafričanů

    Mějte na paměti etnické, kulturní a náboženské rozdíly Jižní Afriky. Počítejte s tím při jednání a neukvapujte se v názorech, které vyslovíte. Jedno mají všichni obyvatelé Jihoafrické republiky společné – jsou pyšní na svou zemi, na to, kde se v rámci Afriky nacházejí ekonomicky, a rádi uslyší, že se vám v Jižní Africe líbí.

  4. Na úřady vyšlete místního partnera

    Zjistěte si, kdo je vlastníkem společnosti, se kterou jednáte. Je rozdíl mezi státní a privátní sférou. Pro státní sféru určitě bude vhodné nalézt místního zástupce.

  5. Zajděte na pracovní oběd

    Jihoafričané jsou ve společenském i obchodním styku velmi přátelští a otevření. Buďte jako oni a zanechte ustaranou tvář a problémy doma. Projednávat obchodní záležitosti při lehkém obědě je běžné. Taktéž je častá pracovní snídaně. Formální záležitosti pak můžete dokončit v kanceláři. Vhodné je sako a kalhoty, třeba i rozdílné, kravatu mít při běžném jednání nemusíte.

  6. Buďte zdravě sebevědomí

    Buďte vlídně sebejistí a sebevědomí, zvláště ohledně svého nabízeného produktu. Zkuste dobře prezentovat především sami sebe. Snažte se být vybaveni pravomocemi obchod dojednat. Nadšení protistrany pro výši objemů a široké možnosti obchodu korigujte vždy směrem dolů.

  7. Zvolte dobrý poměr ceny a výkonu

    České produkty a ani to, kde leží Česká republika, nejsou v Jihoafrické republice v obecném povědomí, což však není na překážku. Nejdůležitější je „value for money“, dobrý poměr ceny a výkonu nabízeného produktu.

  8. Ovládejte Incoterms

    Zvládněte dobře své obchodní a dodací podmínky. Zvláště důležité je respektovat mezinárodní pravidla Incoterms.

  9. Buďte obezřetní

    Vnímejte, co se okolo vás děje, buďte opatrní na sebe i na svůj majetek. Jižní Afrika má bohužel jednu z nejvyšších kriminalit na světě.

  10. Naplánujte čas a dopravu

    Jižní Afrika je větší než Francie, Španělsko a Portugalsko dohromady. V zemi není městská hromadná doprava, jak ji známe z Evropy, a taxíky nejsou vždy bezpečné. Dobře si naplánujte, jak se v zemi budete pohybovat.

Tip: Obchodní desatera pro vybrané země světa / rychlá zkratka BusinessInfo.cz/10zo

Doporučujeme