Profil kanadské provincie Manitoba

Nejvýznamnějším průmyslovým centrem provincie je hlavní město Winnipeg.

Klíčové průmyslové sektory:

Potravinářství:

Největší výrobní sektor podle tržeb. Potravinářství představuje 23 % výrobního sektoru a zaměstnává 24 tis. lidí. Roční tržby dosahují 4 mld. CAD. Potravinářství tvoří více než 250 firem. Největším segmentem je zpracování masa a drůbeže. Další důležité segmenty jsou mlýny a pekárny, produkce mléka a sýrů, zpracování brambor a zeleniny, výroba lihovin.

Manitoba je světově proslulá špičkovou kvalitou vepřového masa. V provincii sídlí největší zpracovatelský závod na vajíčka v Kanadě. Potraviny se exportují především do následujících zemí: USA, Čína, Japonsko, Jižní Korea, Rusko a Jižní Afrika.

Mezi významné firmy patří Maple Leaf Foods, McCain Foods, General Mills, Richardson International, Granny’s Poultry Cooperative, Dunn-Rite Food Products, Old Dutch, Midwest Food Products.

Výroba těžkých dopravních vozidel:

Druhý největší výrobní sektor podle tržeb. Představuje 15 % výrobního sektoru a podílí se zhruba 10 % na provinčním exportu. Sektor tvoří více než 120 firem a zaměstnává 6,5 tis. lidí. Roční tržby dosahují 2 mld. CAD.

V Manitobě se vyrábějí městské a meziměstské autobusy, hasičské vozy, karavany, rekreační vozidla, přívěsy, traktory a zemědělské stroje. V provincii mají výrobní závody dva největší producenti autobusů v Severní Americe (Motor Coach Industries a New Flyer Industries), největší kanadský výrobce hasičkých vozů a vybavení (Fort Garry Fire Trucks) a největší kanadský výrobce traktorů (Buhler Industries).

Mezi další významné firmy patří MacDon Industries (sklízení stroje), Parker Hannifin (elektronické, elektromechanické a elektrohydraulické ovládání pro zemědělské a stavební stroje, autobusy, kamiony a rekreační vozidla).

Těžba a zpracování surovin:

Sektor se podílí téměř 9 % na provinčním exportu. Tržby  roce 2012 dosáhly 3,1 mld. CAD. Těžba a zpracování surovin zaměstnává 6 tis. lidí. Hlavní část příjmů tvoří ropa (52 %) a základní a vzácné kovy (42 %): nikl, měď, zlato, zinek, stříbro.

V roce 2012 Manitoba zaznamenala rekordní těžbu ropy (19,2 mil. barelů), což představuje roční nárůst o 18 %. V provincii se těží také cesium, žula, vápenec, sádra, mramor, tantal a rašelina.

Kapitálové výdaje sektoru dosahují 1,3 mld. CAD ročně. Manitoba je v kanadském měřítku největší producent (cesium) a významný producent (nikl a zinek).

Mezi významné firmy patří HudBay Minerals (měď, zinek, zlato, stříbro), Vale (nikl), San Gold (zlato), CaNickel Mining (nikl), Tantalum Mining (cesium), Tundra Oil & Gas (ropa), EOG Resources (ropa), Cold Spring Granite (žula), Lafarge Canada (sádra).

Letecký průmysl:

Manitoba je největší centrum leteckého průmyslu v západní Kanadě a třetí největší v Kanadě (po Quebecu a Ontariu). Tržby sektoru v roce 2012 dosáhly 1,6 mld. CAD. Letecký průmysl zaměstnává 5,3 tis. lidí. Letecká výroba, oprava a údržba zajišťují 80 % příjmů sektoru, 20 % připadá na letecký výcvik a služby.

Sektor vedou tři světoznámé firmy – Boeing Technology Canada, Standard Aero a Magellan Aerospace. Firma Standard Aero je největší světová firma na opravu a údržbu malých turbínových motorů.

Ve Winnipegu sídlí Composite Innovation Centre – výzkumné a vývojové centrum pro pokročilé kompozitní materiály a technologie aplikované v leteckém a automobilovém sektoru, civilní infrastruktuře, atd. V blízkosti města Thompson na severu provincie se nachází špičkové testovací zařízení leteckých motorů (Global Aerospace Center for Icing and Environmental Research – Glacier). Zde se testují schopnosti leteckých motorů pracovat ve studeném klimatu.

Lékařský výzkum, biotechnologie:

Sektor patří k nejrychleji rostoucím v Kanadě a má významné kapacity v oblasti biomedicínského výzkumu a vývoje, produkce bioléčiv, zemědělských a environmentálních biotechnologiích. Sektor tvoří 65 firem, zaměstnává 4,2 tis. lidí a podporují ho špičkové univerzity, vládní laboratoře a výzkumné instituce.

Manitoba je globálním centrem excellence v identifikaci infekčních nemocí, světovým lídrem ve šlechtění nových odrůd pšenice (durum) a řepky (canola), významným kanadským producentem léků, vitamínů privátních značek, bylinných produktů, minerálů, doplňků stravy.

Mezi hlavní firmy patří Biovail, Monsanto Canada, Apotex Fermentation, Cangene, Vita Health, Viventia Biotech.

Informační a komunikační technologie (ICT), digitální média:

Sektor ICT tvoří více než 1 500 firem a zaměstnává 22 tis. lidí. Zhruba 80 % firem má sídlo ve Winnipegu. Sektor digitálních médií a videoher tvoří 125 firem a zaměstnává 600 lidí.

Hlavní činnosti firem zahrnují výrobu komunikačních zařízení, vývoj webových aplikací, počítačovou animaci a speciální efekty, audioprodukci a filmovou produkci, poskytování služeb v oblasti tisku a vydavatelství.

Mezi nejvýznamnější ICT firmy patří IBM a EDS, které v hlavním městě provincie zaměstnávají dohromady téměř 1 000 lidí. Ve Winnipegu sídlí firma MTS (největší provozovatel telekomunikačních sítí v Kanadě) a CanWest Global Communications Corporation.

• Teritorium: Amerika | Kanada | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme