Stát přijímá žádosti v programu COVID 2021

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) začalo v pondělí 12. dubna přijímat žádosti do nového programu COVID 2021. Podnikatelé mohou žádat do 31. května 2021.

„V programu COVID 2021 kompenzujeme 500 korun na zaměstnance. Platí to pro všechny podniky s minimálním propadem tržeb o 50 procent, nejen pro ty uzavřené. Pokud má firma do tří zaměstnanců, minimální částka bude vždy 1 500 korun, ať už má jednoho nebo tři pracovníky. To znamená, že tento podnikatel získá 45 000 korun za měsíc,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „V programu máme připraveno šest miliard korun.“

Pomoc se týká období od 11. ledna 2021 do 31. března 2021. Podpora z programu je poskytována na náklady na provoz a udržení podnikatelské činnosti, tedy na osobní náklady, náklady na materiál, služby jako je leasing, odpisy, daně a poplatky, splátky úvěru či režijní náklady. 

„Navazujeme na úspěšný program COVID Gastro-Uzavřené provozovny, který se ukázal jako jednoduchý s rychlým a snadným podáním žádosti. O tom svědčí mimo jiné to, že v programu COVID Gastro jsme obdrželi celkem 22 439 žádostí za téměř 3,4 mld. Kč,“ říká náměstek pro digitalizaci a inovace Petr Očko.

Žádosti podnikatelé podávají přes informační systém AIS, který už znají z předchozích programů. Podrobnosti jsou na webu www.mpo.cz/covid-2021. Program COVID 2021 mohou podnikatelé kombinovat s Antivirem, nelze ho ale spárovat s kompenzačním bonusem OSVČ. Podpora z COVID 2021 respektuje dočasný rámec Evropské komise, kdy na jednoho příjemce bude možné poskytnout maximálně 1,8 mil. EUR.

Program COVID 2021 v bodech

Dva nové programy pro podnikatele

Podnikatelé si mohou vybrat ze dvou nových dotačních titulů. Do programu COVID – Nepokryté náklady začne MPO přijímat žádosti 19. dubna. Platí, že souběh obou dotací není možný, jde o alternativní způsob pomoci.

Dotazy k programu COVID 2021 mohou podnikatelé posílat na e-mailovou adresu covid2021@mpo.cz, poradí i linka 1212. S přehledem programů pro firmy a OSVČ, které lze čerpat v současné době, a to nejen v gesci MPO, se lze seznámit na www.mpo.cz/koronadotace.

Další informace hledejte na www.businessinfo.cz/koronavirus

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme