Albánie vybrala dodavatele pro výstavbu nového mezinárodního letiště

Na pobřeží střední Albánie vyroste největší mezinárodní letiště v zemi. Turistické a přístavní město Vlorë se má stát hlavní vstupní branou do země pro cestující i náklad.

Součástí letiště bude logistické centrum napojené na dálniční, železniční i námořní síť. Nové letiště postaví konsorcium švýcarské, turecké a kosovské firmy.

Albánská vláda schválila kontrakt na výstavbu nového mezinárodního letiště v turistickém a přístavním centru střední Albánie Vlorë. Mezinárodní tendr vyhrálo ve Švýcarsku registrované konsorcium Mabco Constructions, jehož členy jsou švýcarská firma Mabetex Group vlastnící 50% podíl, turecká YDA Group s 48% podílem a kosovská A2 Group s podílem 2 %.

Majitelem Mabetex Group je kosovský Albánec a bývalý prezident Kosova Beghjet Pacolli. Firma Mabetex realizovala politicky významné stavební zakázky v Rusku (rekonstrukce budovy Kremlu a státní Dumy) a v Kazachstánu (výstavba prezidentského paláce a dalších vládních budov v Nur-Sultanu). Turecká YDA Group má zase významné zkušenosti s výstavbou mezinárodních letišť. A2 Group, kosovského podnikatele Valona Ademiho, je konzultační firmou.

Dodávka má být uskutečněna na bázi BOT (Build Operate Transfer), dodavatel stavbu zainvestuje a bude letiště následně provozovat po dobu 35 let. Vláda má však zaručit během prvních 10 let provozu minimální příjem, pokud tržby operátora poklesnou pod 140 mil. EUR za rok. Náklady na výstavbu budou 104 mil. EUR, výstavba potrvá pět let, z čehož dva roky budou přípravné a projektové práce. Kapacita letiště má být 2 miliony cestujících ročně, rok po otevření se očekává 465 tis. cestujících.

Nové mezinárodní letiště ve Vlorë bude mít ranvej o délce 3,2 km, což je o 500 m delší, než je dráha mezinárodního letiště v Tiraně. Letiště tak bude moci přijímat i velkokapacitní osobní a nákladní letadla. Spolu s letištěm se má v oblasti Vlore vybudovat i hlavní logistické centrum země s moderními sklady a překladišti. Letiště bude mít též vlastní opravárenské středisko na údržbu letadel. Dojde i k rekonstrukci přístavního terminálu a jeho propojení s letištěm. Práce na projektu by měly započít v listopadu 2021.

Albánie má v současné době dvě fungující mezinárodní letiště. K mezinárodnímu letišti v Tiraně přibylo letiště v Kukës, které nedávno prošlo výraznou rekonstrukcí. Letiště si nicméně zachová regionální význam pro horské oblasti Albánie a Kosova a bude přijímat především nízkonákladové společnosti. Další nové letiště má vyrůst v jihoalbánském letovisku Sarandë. Tendr na projekt, výstavbu a provozování letiště na základě státem vydané koncese byl vypsán v srpnu 2021.

Projekt výstavby nového letiště Vlorë přinese pro české firmy nové příležitosti v oblasti stavebnictví od projekčních prací, přes dodávky stavebních materiálů, technického zabezpečení budov (smart building systems), informačních a komunikačních technologií a konče v neposlední řadě vybavením interiérů letištní haly a přilehlých obchodů, např. dekorativním osvětlením.

V případě zájmu českých firem o subdodávky je zastupitelský úřad připraven poskytnout na vítězné firmy příslušné kontakty.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Tiraně (Albánie). Autor: Petr Vlk, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Albánie | Evropa | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Cestovní ruch, volný čas | Letecký průmysl

Doporučujeme