Rusku se panika kolem viru zatím vyhnula. Muselo pouze odložit ekonomické fórum v Soči

Ruská federace uzavřela už v lednu hranice s Čínou. Šíření koronaviru se zatím i díky tomu zemi do značné míry vyhnulo. K žádným restrikcím, jako je rušení veletrhů, zatím nepřistupuje.

Relativně klidnější situace ohledně koronaviru panuje v Ruské federaci. „Je to dáno především tím, že počet lidí v Rusku, u kterých byl tento virus prokázán, je zatím neměnný – tedy dvě osoby. Je nutno dodat, že země už 30. ledna uzavřela všechny hraniční přechody s Čínou,“ informoval Štěpán Jílek, ředitel zahraniční kanceláře CzechTrade v Moskvě. „V souvislosti s koronavirem bylo pouze přesunuto na pozdější termín mezinárodní ekonomické investiční fórum v Soči, která se mělo původně konat v půli února,“ dodal.

Případné budoucí dopady nemoci na ruský trh a na subdodavatelské řetězce je podle něj nyní těžké odhadovat. „Žijeme v globálním světě, takže mnohdy je poměrně složité definovat, jak se zboží od zákazníka A k zákazníkovi B dostane a kde je místo jeho výroby. Stejně tak jako je tomu i v jiných státech, Rusko se už potýká s výpadky v dodávkách některého zboží a komodit z Číny,“ vysvětluje Jílek. „V některých případech se firmy již poohlížejí po jiných dodavatelích. Ve většině případů ale vyčkávají a doufají, že se situace v brzké době změní k lepšímu a obchodní výměna s Čínou bude bezproblémově pokračovat,“ upřesnil.

(red)

• Teritorium: Česká republika | Rusko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme