Španělsko – infosouhrn pro E-MEET EXPORT 2020

(Aktualizováno 31. 10. 2020) Španělsko se svými 47 miliony spotřebitelů se po odchodu Velké Británie zařadí z pohledu ekonomické síly na čtvrté místo a nadále patří k našim nejvýznamnějším obchodním partnerům v EU.

Jeho ekonomika je mnohem více závislá na službách a příjmech z turistiky či zemědělské výroby, ale významnou část tvoří i průmysl, zejména v některých oblastech, které jsou tak hodny zájmu našich podnikatelů (zejména Baskicko a Katalánsko či oblast Madridu a okolí). Výhodou Španělska je velmi vyspělá infrastruktura, od roku 2015 se hospodářství velmi stabilizovalo, HDP dynamicky roste a nezaměstnanost z původních 25,8 % v roce 2012 klesla postupně až na 13,8 % v roce 2019. Úspěšně se rozvíjejí projekty a výroba v biotechnologiích, obnovitelných zdrojích, farmaceutickém průmyslu či dopravě a zaznamenáváme u malých zákazníků i firem velký příklon k moderním technologiím.

Španělsko je aktuálně 12. nejvýznamnějším obchodním partnerem (dlouhodobě okolo 12. – 13. pozice), jehož podíl na celkovém obratu českého zahraničního obchodu činí cca. 2,4 % (mj. v roce 2017 předstihl obrat s USA). Na španělský trh směřuje cca 2,9 % našeho exportu, čímž se Španělsko probojovalo do první desítky. Ze Španělska pochází cca 1,9 % našeho celkového dovozu (na konci roku 2019 to bylo 14. místo).Velmi pozitivní skutečností je, že od r. 2003 máme aktivní saldo ve vzájemném obchodě. V posledních letech roste obrat pravidelně, export pak v roce 2018 zaznamenal ke konci roku dynamiku dokonce 16,5 % a překonal hranici 5 miliard €, i v roce 2019 přidal přes 10 % (téměř 5,7 mld. €). Dovoz měl menší dynamiku, ale i tak překonával předchozí hodnoty (2,7 mld. €).

V oblasti investice je po dřívějších telekomunikacích největší angažovanost Španělska v oblasti zpracování vody, stavebnictví, hotelnictví a automobilového průmyslu, resp. v nemovitostech. České investice se soustřeďují zejména na oblast nemovitostí.

Perspektivní oblasti spolupráce se po koronavirové krizi značně promíchaly, ale nadále platí, že největší možnosti budou aktuálně v oblasti v zdravotnického a farmaceutického průmyslu, zdravotnických technologií, vybavení nemocnic a speciálních oddělení, strojírenství (průmyslové stroje a zařízení, pro zpracovatelský, potravinářský a chemický průmysl) a robotika pro všechny obory. Možnosti se rýsují v ICT (například smart technologie, IoT, Big data, rozšířená realita, zajištění kybernetické bezpečnosti či správa průmyslových a dalších budov), v energetice a potravinářství (zdravé výživy, bez lepku, laktózy, bio, atd.), ale s výhradou snížené kupní síly. Nadále budou možnosti v logistice – autonomní oblasti kladou důraz na poskytování logistických služeb a podporují budování nových logistických center, pohostinství, zábavním průmyslu a wellness centrech. V neposlední řadě budou perspektivní projekty pro životní prostředí – potřeba zejména v oblasti analytiky vod, půd a odpadů, dále geofyzika. Stoupat bude zájem o vybavení a modernizace služeb v oblasti turistiky, zejména v závislosti na návrat kupní síly.

Akce a projekty do konce roku 2020

Budou upřesněny v návaznosti na další uvolňování a na epidemiologickou situaci v zemi. V plánu je nadále podpora v oblastech obranného průmyslu, bezpečnostního sektoru a herního průmyslu, kde chce i s finanční podporou MPO ZÚ uskutečnit projekt Czech Games Industry.

Diskutujeme rovněž s Baskickou rozvojovou agenturou o spolupráci v oblasti kyberbezpečnosti a strojírenství.

Zpět na rozcestník zemí k akci E-MEET EXPORT 2020

• Teritorium: Španělsko

Doporučujeme