Speciál: Elektronická evidence tržeb EET

Návrh Ministerstva financí na zrušení zákona o evidenci tržeb, který nabyde účinnosti k 1. 1. 2023, v březnu 2022 projednala a schválila vláda. Povinnost elektronicky evidovat tržby tak v Česku definitivně končí. 

Cílem speciálu, který pro vás připravil portál BusinessInfo.cz v roce 2016, bylo seznamovat podnikatele s plány na fungování EET, technickými parametry či postupujícím legislativním procesem. Pravidelně jsme vám přinášeli i aktuality k tématu.

Oddíly speciálu: Informační zdroje k EET  –  Kalendář zavádění EET  –  Infolinka, kontakty

Kvůli pandemii covid-19 vláda a zákonodárci odložili start třetí a čtvrté fáze na leden 2023. Nyní se EET ruší

Třetí fáze byla původně naplánovaná na březen 2018, Ústavní soud ale v prosinci 2017 zrušil některé paragrafy zákona o EET. Zákon byl následně novelizován a schválen Sněmovnou (po vetu Senátu) v září 2019 – 3. a 4. fáze elektronické evidence měla původně odstartovat v květnu 2020. Dlouhodobější odklad nakonec přinesla epidemie covid-19.

V březnu 2017 se rozběhla druhá vlna elektronické evidence tržeb (EET). K 20. 3. 2017 bylo v EET přihlášeno 135 tisíc poplatníků, kterým bylo přiděleno přes 170 tisíc autentizačních údajů a vydáno 225 218 certifikátů.

Po sněmovních volbách 2021 vystřídal vládu Andreje Babiše kabinet Petra Fialy, který nakonec na jaře 2022 elektronickou evidenci tržeb definitivně zrušil.

listopad 20161. fáze 12/20162. fáze 03/20173. fáze (plánováno)k 01/2023
pilotní
provoz
ubytovací
a stravovací služby
maloobchod
a velkoobchod
ostatní činnosti, svobodná povolání,
doprava, zemědělství
definitivní zrušení EET

Zprávy k EET na BusinessInfo.cz

Česko ke konci roku definitivně zruší EET

Od příštího roku již nevrátí zákonná povinnost elektronicky evidovat tržby, která byla dva roky pozastavena v důsledku covidové pandemie. Rozhodla o tom vláda.

Nová vláda plánuje zrušit odloženou EET

Zruší nastupující vláda Petra Fialy dosud pozastavenou Elektronickou evidenci tržeb úplně? EET v Česku fungovala od roku 2016, kdy byl zahájen její zkušební provoz. 

Podnikatelé se dočkali dalšího odložení EET až do roku 2023

Vláda kvůli postupující pandemii covid-19 schválila odklad elektronické evidence tržeb až na 1. ledna 2023. EET lze do té doby využívat dobrovolně.

EET: Podnikatelé nebudou evidovat tržby do konce roku

Pro všechny podnikatele bude EET odložena do konce roku 2020. Subjekty, které spadaly do prvních dvou vln i ti, kteří měli původně začít evidovat 1. května (řemeslníci , kadeřníci a zbývající obory), začnou evidovat své tržby až 1. ledna 2021.

EET bude rozšířena na jaře 2020, novelu schválili poslanci

Poslanci v polovině září schválili rozšíření EET na řemeslníky, lékaře, advokáty či zemědělce. Opozice se chce ještě jednou obrátit na Ústavní soud.

Zrušte EET, žádá část podnikatelů. Většina chce důslednější kontroly

I podle zastánců elektronické evidence tržeb zůstal zákon na půli cesty. Zatím slouží spíše jako nástroj k šikaně poctivých podnikatelů ze strany úřadů. (Vydáno 5.3. 2019)

Rozšíření EET dostalo šanci, klesnout má DPH na vodné

Až na osmý pokus uspěla vláda ve Sněmovně s novelou zákona o Elektronické evidenci tržeb. (Vydáno 13. 2. 2019)

Ústavní soud zrušil část zákona. Třetí a čtvrtá fáze se odkládají

Několik paragrafů ze zákona o EET zmizí. Zásah ústavních soudců se týká bezhotovostních plateb a e-shopů. Z účtenek zmizí rodná čísla podnikatelů. A další etapy se odkládají kvůli nutné novelizaci. (Vydáno 15.12. 2017

Pětina asijských prodejen nevydává účtenky. Kontroly selhávají

Asi 13 procent českých a 19 procent asijských prodejen nevydává zákazníkům účtenky. Situace je horší ve městech, kde panuje větší anonymita. (Vydáno 7.2. 2018)

EET: Bič na podnikatele, nebo krok správným směrem?

Je elektronická evidence tržeb účinným nástrojem proti daňovým únikům, nebo jen nesmyslnou šikanou podnikatelů ze strany státu? (Vydáno 17. 1. 2017)

Je potřeba ustát počáteční nedůvěru, říkají podnikatelské organizace

Šedá ekonomika nemůže mít v České republice takový prostor jako dosud. Na tom se shodují nejvýznamnější uskupení sdružující živnostníky a malé a střední firmy. (Vydáno 6. 7. 2015)

Po zavedení EET rostly tržby dvouciferně, říká chorvatský ministr financí

Cílem elektronické evidence tržeb není represe podnikatelů, kteří v minulosti neplatili řádně daně, ale vytvoření transparentního konkurenčního prostředí, upozorňuje šéf chorvatské státní kasy Boris Lalovac. (Vydáno 30. 6. 2015)

 

Kalendář zavádění EET

Ústavní soud v prosinci 2017 zrušil některé paragrafy zákona o EET. Kvůli nutné novelizaci normy se 3. a 4. fáze odložily, podruhé se tak stalo kvůli pandemii covid-19 v první polovině roku 2020 – s tím, že spuštěny budou až v lednu 2023. To se ale nakonec nestane, EET byla na počátku roku 2022 definitivně zrušena.

1. listopadu 2016 – Zkušební provoz EET. Firmy si mohou dobrovolně otestovat příslušný software, datové připojení a komunikaci se správcem daně

1. FÁZE

1. prosince 2016 – Zahájení ostrého provozu 1. fáze elektronického evidování tržeb.
Týká se podnikatelů v pohostinství, poskytovatelů ubytování a stravovacích služeb (hotely, kempy, penziony, ubytovny, restaurace, kavárny, stánkový prodej s potravinami, catering atd.). Prodejny potravin a cukráři musejí evidovat pouze tržby za prodej občerstvení konzumovaného na místě, hotely jen tržby za prodej občerstvení.

Počátek roku 2017 – Finanční úřady byly první dva měsíce po zahájení ostrého provozu shovívavé a sankcionovaly pouze úmyslné porušení zákona.

2. FÁZE

1. března 2017 – 2. fáze EET. Týká se podnikatelů ve velkoobchodě a maloobchodě (prodejny potravin, ovoce a zeleniny, večerky, stánkový prodej). Cukráři musejí evidovat tržby za jiné zboží než cukrovinky prodávané v cukrárnách.

3. FÁZE

3. fáze EET (po odkladu plánovaná na leden 2023). Měla se týkat se všech činností nezařazených do 1., 2. a 4. fáze, například železniční osobní a silniční nákladní dopravy, potravinářské výroby a svobodných povolání (lékaři, právníci, překladatelé, veterináři).

4. FÁZE

4. fáze EET (po odkladu plánovaná na leden 2023). Měla se týkat se výrobců textilu oděvů, strojů, hraček, dřevěných, papírových výrobků, kovových konstrukcí, počítačů… A dále specialozvaných stavebních činností (elektrikář, obkladač, pokrývač, malíř). Specifickou skupinou jsou takzvaní hodinoví manželé. Ve 4. fázi měli začít své tržby elektronicky evidovat také poskytovatelé osobních služeb (kadeřnice, maséři)

Infolinka, kontakty

Infolinka Generálního finanční ředitelství pro metodické dotazy:

v pracovní dny od 9 do 17 hodin na čísle: +420 225 092 392

Info-email AMSP ČR: eltrzby@amsp.cz

Tip:  www.businessinfo.cz/eet – přímý odkaz sem

• Oblasti podnikání: Maloobchod | Obchod

Doporučujeme