Aktualizováno 30. 4. 2023

Covid-19: Jaká je situace ve světě?

Koronavirus SARS-Cov-2 zkomplikoval obchod českých firem ve světě. BusinessInfo.cz vám přináší průběžně aktualizované informace od ředitelů zahraničních kanceláří agentury CzechTrade z jednotlivých zemí.

Magazín Český export a podnikání je od května 2021 online na webu exportmag.cz

Situace v České republice: www.businessinfo.cz/koronavirus

Aktuální omezení obchodu a služeb i informace k podpůrným programům pro podnikatele:
www.businessinfo.cz/faq

Evropa

BelgieBosna a HercegovinaBulharskoČerná HoraDánskoFinskoFrancieChorvatskoIrskoItálieMaďarskoNěmeckoNorskoNizozemskoPobaltíPolskoRakouskoRumunskoRuskoSlovenskoSlovinskoSrbskoŠpanělskoŠvédskoUkrajinaVelká Británie

Na počátku roku 2022 čelila Evropa další vlně onemocnění covid-19, tentokrát extrémně nakažlivou variantou omikron. Ve většině zemí padaly do března rekordy v počtu nakažených, méně lidí se však dostávalo do nemocnic a bylo méně obětí. I proto evropské země postupně ruší přísná opatření a vracejí se do normálu. V květnu se situace dále zlepšuje a nakažených ubývá.

Státy na starém kontinentu patřily k nejhůře postiženým (v globálním měřítku). Postupně se situace zlepšila, pomohlo zejména masivní očkování. Na podzim ovšem zasáhla Evropu epidemie mutace delta a čísla opět narostla, v roce 2022 čelila i Evropa zmíněné variantě omikron, která se rozšířila do světa z JAR.

Nadějí se kromě promoření stalo očkování, se kterým začala většina států na počátku roku 2021. Většina zemí EU měla v prosinci 2021 naočkováno dvěma dávkami více než dvě třetiny lidí a průběžně se podává třetí nebo čtvrtá dávka vakcíny.

V roce 2023 je koronavirová situace stabilní, byla zrušena omezení a opatření při cestování.

Dopad pandemie na hospodářskou kondici jednotlivých evropských zemí byl velmi citelný. Proto evropské vlády napumpovaly do ekonomiky stovky miliard eur. Státní výdaje na pomoc firemnímu sektoru i zaměstnancům byly enormní. EU na překonání krize vynaložila bilionové částky. Situace se nicméně postupně zlepšuje a ekonomická kondice evropských zemí se vrací do dob před covidem.

Zpět na začátek

Asie a Austrálie

ÁzerbájdžánČínaFilipínyGruzieIndieIndonésieIzraelJaponskoKazachstánJižní KoreaKuvajt, Katar a OmánSaúdská ArábieSingapurSpojené arabské emirátyThajskoTureckoVietnam // Austrálie a Nový Zéland

Epidemie do roku 2021 zasáhla všechny asijské státy. V některých zemích, kde se zdála být pod kontrolou, se situace na počátku roku 2022 opět mění k horšímu a nikdo nemůže říct, že svůj boj s covid-19 vyhrál. Na jaře zasáhla Asii nová varianta omikron, například Izrael už začal s očkováním čtvrtou dávkou vakcín.

Čína, odkud se virus rozšířil do světa, se situace na jaře 2022 zhoršila a Číňany postihly přísné lockdowny (například v Šanghaji). Krizi přiznala poprvé od začátku pandemie také totalitní KLDR, kde už jsou nakažených miliony.

V roce 2021 evidovaly nejvíce nakažených především Indie, Turecko či Indonésie. Indie byla dlouho nejvíce postiženým asijským státem (a druhým v celosvětovém měřítku). Drtivý dopad měl virus na byznys a ekonomiku ve většině zemí na kontinentu.

V roce 2023 je koronavirová situace stabilní, byla zrušena omezení a opatření při cestování.

Zpět na začátek

Ameriky

BrazílieChileKanadaKolumbieMexikoPeruUSAStředoamerické státy a Karibik

S největšími problémy se na kontinentu dlouhodobě potýkaly Spojené státy americké, kterým však výrazně pomohlo očkování. Také americká vláda napumpovala do ekonomiky desítky miliard dolarů. Peru má ale například v přepočtu na milion obyvatel největší počet obětí na světě.

K hlavním světovým ohniskům nákazy v roce 2021 patřila zejména Latinská Amerika, na počátku roku 2022 se zde situace opět zhoršila.

Také omikron se nejrychleji šířil ve Spojených státech. V lednu 2022 zde dokonce přes mírnější průběh nemoci umíralo (vzhledem k rekordním počtům nakažených) více lidí než v předchozí vlně způsobené variantou delta. Jihoameričanům se dařilo poměrně rychle očkovat. Také na americkém kontinentu byl nicméně vliv pandemie na ekonomiku enormní.

V roce 2023 je koronavirová situace stabilní, byla zrušena omezení a opatření při cestování.

Zpět na začátek

Afrika

EgyptJihoafrická republikaMarokoNigérieostatní africké země

Afrika byla nejméně zasaženým kontinentem, experti se ale dlouho obávali, že pro ni může rozšíření covid-19 a jeho nových mutací znamenat humanitární katastrofu, a to i vzhledem k tomu, jaká je v jednotlivých zemích úroveň zdravotnictví.

Také dopady na ekonomiku států, kde žije mnoho obyvatel na hranici nebo pod hranicí chudoby, jsou značné. I v Africe už mnohé státy přijaly přísná opatření. Relativně nízká čísla souvisela v mnoha zemích i s nedostatečným testováním. Pro většinu zemí na kontinentu byl navíc problém s dostupností vakcíny.

V roce 2023 je koronavirová situace stabilní, byla zrušena omezení a opatření při cestování.

Zpět na začátek

Jakub Procházka

Vše k situaci v České republice najdete na www.businessinfo.cz/koronavirus

• Teritorium: Zahraničí
• Témata: Koronavirus svět
• Oblasti podnikání: Maloobchod | Obchod | Služby

Doporučujeme